Blogg

Frida från Power Shift 2019 berättar

Frida är en av alla de unga människor som valt att lägga tid och energi på förändring. Hon är 29 år och jobbar idag som ekologisk strateg på kommunen i Kalmar. Detta är hennes berättelse om hur hon när hon var 25 år började kämpa för klimatet på allvar och om varför hon är engagerad i Power Shift 2019. 

Jag minns varken första gången jag hörde talas om klimatförändringar eller att det påverkade mina första 15 år, men därefter ändrades det. Klimatet och en oundviklig känsla av maktlöshet blev vardag. Hur tacklar man undergång när man har hela livet framför sig? Vad gör man som individ när man hör om smältande glaciärer, historiskt hög utdöendehastighet av arter, topp-temperaturer, översvämningar, förhöjda havsnivåer, döende korallrev, skövlad regnskog, fjäll i förändring och urskog som försvinner? Man låtsas som att man inte berörs av de återkommande varningsrapporterna, undantaget ett eller två bittra skämt om meningslösheten med att pensionsspara. Men år 2015 vände det för mig. En vän till mig ville till Paris och gå på COP21 (mer information om vad det är finns i faktastycket längre ner), och lyckades övertala mig om värdet att åka buss 24 timmar enkel väg för att få se en politisk förhandling. Men COP21 var så mycket mer än en politiks förhandling, och det var minst lika mycket politik som pågick utanför konferensen. För mig var COP21 en demonstration förklädd till folkfest - med brandtal, dans under Eiffeltornet, gemensamhet över nationaliteter, djupgående workshops, klimatclowner och rytmisk samba till höga slagord! All klimatångest försvann. Att vara en individ var inte längre ett skäl för hopplöshet, för nu var jag en klimatkämpe bland tusentals som rörde sig på gatorna i Paris, en klimatkämpe bland alla miljontals som finns i världen. Inget kunde stoppa oss.

Min historia är inte unik. Att engagera sig ger hopp och energi att möta framtiden, och jag fick ett smakprov av det. Så istället för att vara ute och njuta av sommarkvällarna sitter jag framför min dator och bara längtar till hösten. För till hösten kommer det som jag och mina vänner från PUSH Sverige nu sitter och planerar - Power Shift. Power Shift är en helg dedikerad för hållbarhet, där man får chansen till att djupdyka i intressanta workshops, möta kämpar-organisationer, bli inspirerad, vara kreativ, utveckla sina projekt, mingla med företag och träffa hållbarhetsintresserad ungdomar från hela Sverige. Vi vill att Power Shift ska bli en konferens där blandningen av inspiration, allvar, glädje och energi ska kanaliseras till handling. I år kommer Power Shift att handla om ekosystem och klimatförändringar, med föreläsningar och workshops där vi får lära oss förstå mer om hur klimatförändringar påverkar ekosystem (och tvärtom) och vad vi kan göra.

Jag längtar efter Power Shift eftersom jag vill vara en del av den smittsamma energi som engagerade människor sprider. Jag längtar till Power Shift för att få vara en del av de som hittar lösningar. Jag längtar efter Power Shift eftersom det ger EMPOWERMENT, där jag blir återigen en klimatkämpe bland miljoner.

Frida Gustafsson, Power Shift 2019

Power Shift är Sveriges största hållbarhetskonferens för unga, som i år sker den 4 - 6 oktober på Väddö folkhögskola.

www.powershift.se
www.pushsverige.se

COP21

I december 2015 hölls klimattoppmötet som kallades COP21, där världens länder kom överens om ett nytt globalt klimatavtal – Parisavtalet. Mer information om vad avtalet innehåller finns i en egen artikel om Parisavtalet.

Det har hållits 3 till sådana här möten och det hålls ytterligare ett i vinter. Det är COP25 och kommer hållas i Chile. Du har säkert hört talas om att Greta Thunberg ska vara med och kommer resa dit i en segelbåt för att lämna så litet klimatavtryck som möjligt. 


Skriv en kommentar

En liten rapport från Pride 2019 i Stockholm

Pride är inte bara en folkfest utan också en manifestation. Det finns Pride på många ställen i världen, men det finns också ställen där det är förbjudet att visa sin kärlek öppet om man är homosexuell till exempel. 

Nu var det ett par veckor sen Pride här i Stockholm. Det som också är en folkfest är också en påminnelse om att HBTQ+ personer fortfarande inte har samma rättigheter i samhället. I Sverige är det kanske inte lika akut som i flera andra länder. I 70 länder världen över är det olagligt att ha sex med någon av samma kön. Och i 5 länder är det straffbart med döden.

Detta är en av anledningarna till att Pride är så viktigt. Att vi som bor i ett land där vi har rätt att demonstrera och där det är lagligt att visa sin kärlek öppet oavsett vilket kön en identifierar sig som, visar att det är en grundläggande mänsklig rättighet.

I år var det över 50 000 personer som deltog i paraden och runt en halv miljon åskådare. Det tycker iaf vi är fantastiskt! Under veckan finns också Pride park där det fanns mat, dryck, underhållning och en hel del företag, organisationer och politiska partier som vill visa sitt stöd.

Källor:

UNHCR FNs flyktingorgan
Svenska Dagbladet
SVT Nyheter


Skriv en kommentar

Mitt uppkopplade liv - en rapport med era svar

Nu är den här! För ett tag sen ställde vi en massa frågor till er här på sidan. Frågorna handlade om vad ni tycker är det bästa och det sämsta med att vara uppkopplad, vad ni spenderar mest tid på online och hur det uppkopplade livet skulle kunna bli bättre. Nu har vi tagit alla svaren och tillsammans med Samsung gjort en rapport av era svar. 

Rapporten har skickats till TV och tidningar och det kommer att pratas om den på Almedalen. Det är med andra ord många som kommer läsa vad ni själva säger om onlinelivet. Vi är tacksamma att så många av er tog er tid att svara på frågorna och vi är stolta och glada att den blev så bra. Men nu vill ju gärna höra vad ni tycker. Läs rapporten och bilda dig en egen uppfattning!

Ladda ner den här

Berätta sen gärna vad du tycker i forumtråden Mitt uppkopplade liv - diskussionstråd.

Rapporten är inte bara resultatet av enkäten, det är början på ett längre samarbete med Samsung där vi ska se vad vi kan göra för att förstå och förbättra allas vårt uppkopplade liv. Mer information om Samsungs del av samarbetet hittar du på deras sida Well Connected.


Skriv en kommentar

Hur vet man att man är kär?

Hur vet man egentligen om man är kär? Vissa blir kära hela tiden, andra har aldrig varit kära. För vissa går det fort och för andra tar det längre tid. Här hittar du några tecken som kan tyda på att just du är kär.

Det finns ingen klockren och enkel beskrivning på hur kärlek känns. Det är väldigt individuellt och olika från person till person. Man kan till och med vara kär i flera personer samtidigt. Man måste inte ens ha träffat den man är kär i för att kunna känna att man är kär. Men här presenterar vi några tecken som kanske tyder på att du är kär:


Du blir glad när hen är i närheten
Om du känner dig lite extra, glad och pirrig när hen är i närheten kan det vara ett tecken på att du är kär.

Du känner dig varm och pirrig
Kärlek kan ibland kännas som en varm och pirrig känsla i kroppen. Känner du dig pirrig när du tänker på din potentiella kärlek så kanske du faktiskt är kär!

Du ler när du tänker på hen
Man ler aldrig så mycket som när man är kär. När man är kär kan till och med motgångar i livet kännas lättare, man är mer positiv överlag och känner att det mesta är möjligt.

Du vill vara nära och lära känna
När man är kär brukar man göra allt för att få vara när den personen. Kanske börjar du med någon ny fritidsaktivitet bara för att du vet att hen kommer att vara där? Att vilja vara nära och lära känna personen bättre är också det ett tecken på att du är kär.

Du känner dig lite nervös
Har hen sagt att hen ska ringa? Väntar du på ett sms? Känner du dig lite förväntansfullt nervös? Den nervositeten kan vara ett tecken på att du är kär. Att känna längtan efter nästa samtal eller sms är också det ett tydligt tecken på att du är kär.


Vill du veta mer om kärlek och hur det funkar? Spana in den här Kom igen-filmen om vad som händer i kroppen när man är kär.


Skriv en kommentar

Sexualkunskapen du aldrig fick!

Är du ung kvinna eller icke-binär och känner att du inte fått den sexualkunskapsundervisning du önskar? Du är inte ensam! Nu har tre tjejer från Sjölins Gymnasium på Söder i Stockholm startat initiativet SNAF för att lyfta viktiga samtalsämnen som alla borde prata om. 

Snaf startade som ett UF 2018 av tre tjejer som själva ansåg att sexualundervisningen i skolan inte tog upp allt de kände att de behöve och ville höra. I skolan pratade man bara om hur man gör barn och trär på en kondom men aldrig om samtycke eller vad man ska göra om man inte vill eller råkar ut för något. 

SNAF står för Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick, och riktar sig till unga kvinnor och icke-binära som vill ha mer kunskap om bland annat sex, onani och könssjukdomar. 

Ni hittar SNAF här. De finns också på Insta och Facebook. MISSA INTE!!!


Skriv en kommentar