Blogg

"Det handlar om passion"

Babak Azarmi är grundare av det kulturkollektivet Trans94 och är en aktiv del av Sveriges musikliv. Han är en hyllad entreprenör som arbetar aktivt med att synliggöra olika röster i samhället bland annat genom antologin Third Culture Kids.

Begreppet Third Culture Kids grundades av amerikanska forskare på 1950-talet för att beskriva hur barn till ambassadörer och missionärer på utlandsuppdrag levde mellan två kulturer, och på sätt och vis skapade sig en egen, tredje kultur. Men nu är Third Culture Kids också namnet på en antologi av omkring femtio unga svenskar och norrmän som kan identifiera sig med begreppet.

Vad betyder Third Culture Kid för dig?
För mig är det en trygghet som jag känner mig hemma i. Jag kan konstruera den och böja den hur jag vill. Min identitet kanske började med att handla om nationalitet och platser men ju mer jag blivit trygg i min identitet så har det övergått till att vara nåt som ska vara egen definierad och det tycker jag TCK är. Det är hur vi känner oss själva, den byggs genom känslor, erfarenhet, förbindelser och avslag. Det är hur jag identifierar mig mot andra TCKs.

Hur genomsyrar begreppet ditt arbete?
Just det sista som jag nämnde, hur vi identifierar oss gentemot andra människor, och vårt arbete med allt vi gör bygger på att vara, skapa, forma med andra människor. Vi är på en resa med vårt arbete, den har förändrats så många gånger under de senaste 10 åren, och det är mer en resa som berikar oss genom erfarenhet än genom pengar flöde. Det handlar om passion.

Vad är det mest spännande på gång just nu?
Att vi för första gången ska bygga en plattform online, meshtalks.com där kan vi highlighta generationen, samhället och kulturen idag genom att vara fans och big:up andras arbeten samt jobba mer redaktionellt med att skapa egna podcasts och youtube serier. Vi kommer bla. att premiära webserien Nästa Nivå samt alla våra Mesh Talks på den plattformen.

LIV1s slogan är “Sveriges framtid berättar”, finns det röster och berättelser du anser Sverige behöver höra mer av?
HBTQ communityns samt icke binäras röster behöver höras överallt i vårt samhälle. Det är tex. helt sinnes att vara minoritet i ett land och samtidigt hata eller inte vilja förstå dessa röster.


Runtom i landet bor unga människor med olika bakgrunder som har berättelser att dela med sig av. Berättelser som kan hjälpa till att öka förståelsen för vårt samhälle, förbättra bilden av det och rita om kartan för hur morgondagen kommer se ut. Berättelser som lyfter goda exempel där mångfald har varit en viktig framgångsfaktor för personer, organisationer och företag. Genom kunskap, rätt utrustning och ekonomiskt stöd vill vi skapa en inspirerande miljö där vi kan lära oss av varandra, bli starkare och tillsammans lägga grunden för morgondagens Sverige. Resultaten sprids till media och på så sätt höjs volymen på Sveriges framtid.

Läs mer om Liv1 här!


Skriv en kommentar

Allergy Router möjliggör för svenskar att resa utan att begränsas av sin allergi

Zarah Abdulla är en driven entreprenör och tidigare vinnare av Fryshusets idétävling Sveriges Ungdomsentreprenör. I den här intervjun berättar hon mer. 

Kan du berätta kort om de frågorna som driver dig och som du jobbar mest aktivt med?
– Miljöfrågor, tillgänglighetsfrågor och rättvisefrågor de frågor jag aktivt jobbar med och håller varm om hjärtat.

Varför anser du att dessa frågor är viktiga?
– Ovanstående frågor är enligt mig några av de viktigaste rötterna i vårt stora samhällsträd. Arbetar vi inte flitigt med att bibehålla näringen i rötterna med bland annat miljötänk, inkluderingsarbete och rättviseengagemang kommer samhällsträdet inte få tillräckligt mycket näring för att växa sig större och öka mängden viktiga rötter som mångfald, fred och emotionell säkerhet mm.

Kan du berätta kort om appen du skapar?
– Allergy Router är en innovativ idé som möjliggör för 2,7 miljoner Svenskar att orientera sig runt i främmande städer utan att begränsas av sin Allergi. Med hjälp av en kartläggning av främst allergener i restauranger kommer användare hitta sina allergifria zoner baserat på ett personligt medicinskt id.

Vad skulle du säga är din drivkraft?
– Vid 16 års åldern snubblade jag över begreppet världsmedborgare vilket var en av de viktigaste pusselbitarna som fattades i mitt lilla drivkraftspussel. Att identifiera sig som världsmedborgare har givit mig möjligheten att förstå hur viktigt det är att kämpa för alla som bor på denna jord, vare sig det är korralrevven i havsbottnen, bambuträdet i skogen eller grannen tvärs över gatan.

Vad kan vi förvänta oss av dig i framtiden?
– Med ett leende på läpparna fortsätta arbeta mot orättvisor och förhoppningsvis vistas i fler betydelsefulla forum som ung, innovativ och hållbarhetsdriven samhällsentreprenör.


Runtom i landet bor unga människor med olika bakgrunder som har berättelser att dela med sig av. Berättelser som kan hjälpa till att öka förståelsen för vårt samhälle, förbättra bilden av det och rita om kartan för hur morgondagen kommer se ut. Berättelser som lyfter goda exempel där mångfald har varit en viktig framgångsfaktor för personer, organisationer och företag. Genom kunskap, rätt utrustning och ekonomiskt stöd vill vi skapa en inspirerande miljö där vi kan lära oss av varandra, bli starkare och tillsammans lägga grunden för morgondagens Sverige. Resultaten sprids till media och på så sätt höjs volymen på Sveriges framtid.
Läs mer om Liv1 här! 


Skriv en kommentar

“Det behövs mer mångfald i representationen”

Intervju med Serafina Kruuse om representation i dagens media. 

Intervju från tidningen INCOENDO.

I bakgrunden hörs det hur högtalarna på tunnelbanan spelar upp den välkända frasen “Nästa station…”och täckningen försvinner lite då och då så både jag och Serafina är osäkra på om vi hör varandra när jag ringer upp henne strax innan lunch. Serafina Kruuse är 18 år gammal och bor i Stockholm, om tunnelbanereferensern inte redan avslöjade det. Hon var en av de som hörde av sig när tidningen precis dragit igång och berättade att hon kände sig underrepresenterad i dagens media och gärna ville dela med sig av sina upplevelser.
– Att jag inte känner mig representerad i dagens media handlar inte ens om en känsla det är ett faktum.Det är brist på representation a svarta och queerpersoner, svarar Serafina när jag frågar henne om anledningen till varför hon känner sig underrepresenterad i media.

Varför är representation viktigt för dig?
– Det är viktigt för att man behöver kunna se något som man identifierar sig med. Jag vill kunna se en produkt som sälj och kunna tänka”den är till för att jag också ska kunna köpa den” samtidigt som jag vill kunna kolla på ett tidningsomslag utan att behöva tänka “där är en människa som anses vara vacker, men jag ser inte alls ut sådär – “betyder det att jag inte är vacker?”

Hur upplever du den representation som finns idag?
– Svarta personer speglas mycket med hjälp av stereotyper, speciellt i filmer. Ofta speglas dessutom alla svarta personer på samma sätt. Det typiska är “en rolig man som tycker om kyckling”. Sådant får en att fundera på om man verkligen är svart nog, bra nog. Speciellt om man inte kan relatera till den speglingen. När det kommer till queerpersoner ser jag mycket vita homosnubbar och liksom typsikt “sexiga” lesbiska par. Det känns som att det är de som folk blir mest attraherade av och därför accepterar mest. Som om queerpersoner behöver ge reaktionen “wow vad kåt jag blir” för att de ska få synas.

Hur har det påverkat dig?
– Jag ville alltid se ut som och vara som de personerna jag såg i media när jag var liten. En av filmerna jag kollade mycket på bar Pippi och jag ville så himla gärna se ut som Annika, rakpermanenta mitt hår och allt, för att jag hade lärt mig att det var så man skulle se ut. Det fanns ingen jag kunde se upp till som liknande mig och därför ville jag inte vara på det sättet jag var på. Samtidigt har jag privilegiet att vara ganska ljus, trots att jag är svart men även med den fördelen har det varit svårt för mig att hitta personer som ser ut som mig och som gör så att jag kan känna mig stolt över mig själv.

Vad borde det läggas mest fokus på, för att du ska känna dig representerad?
– Det behövs mer mångfald i representationen. Jag vill att så många människor som möjligt ska kunna se på en film eller ett omslag och bara känna att “det där, det är jag”.

Har du några tips på bra medier där du känner dig representerad?
– Jag gillar tidningen Dazed, de har bra koll på att det finns många olika människor. Sedan gillar jag också Teen Vouge, den vanliga Vouge är lite sådär med Teen Vouge gör verkligen ett bra jobb! Det ändra jag saknar i båda dessa tidningar är dock människor med funktionsnedsättningr, som inte är able-bodied liksom, vilket är synd. De borde jobba på det.

Serafina är nu påväg av tunnelbanan och låter lätt andfådd samtidigt som hon försöker svara på alla mina frågor. Vi skrattar åt det en stund och jag börjar runda av då jag förstår att hon är nära sin destination. Jag tackar Serafina, delvis för att hon ställde upp på intervjun men mest för att hon orkar ta kampen. Den bristande representationen har en stor negativ påverkan på hela världens befolkning, så för allas bästa borde vi alla ta kampen, Säg ifrån, förklara, skrik, agera. Det är dags. Oavsett vem du är.


Text: Milena Legowsk
Foto: Edit Åström


Skriv en kommentar

"En plattform som lyfter kreativa människors inre tankar"

Hajan Jabar har startat Sonder Shots - en plattform för kreativitet. Här berättar hon mer om det. 

Hajan är grundare av hemsidan Sonder Shots, en plattform för kreativitet och nytänkande.

Hur kom du på idén?
Sonder Shots är mina idéer samlade på en plats, i framtiden vill jag skapa allt och ingenting inom Sonder Shots. Just nu är det dock en plattform som lyfter kreativa människors inre tankar.

Varför kände du ett behov att skapa plattformen?
Jag kände först och främst att fota personer bara för att fota var väldigt tråkigt, kände att det inte betydde något. Så ville ha en betydelse i mina bilder och där kom Sonder Shots till, inspirerat från @humansofny men fokuserat på kreativa personer.

Vad är förhoppningarna med Sonder Shots?
Förhoppningen är att människor som inte befinner sig i flashiga branscher ska se att det inte alltid är så som man tror, varje människa bär sin historia och alla skiljer sig åt.

Kan du berätta något spännande som vi kan förvänta oss från er i framtiden?
Vill inte avslöja för mycket, men Sonder Shots kommer bli så mycket mer än bara en instagram-plattform. Jag försöker hela tiden tänka utanför boxen och skapa det alla andra säger är omöjligt.


Runtom i landet bor unga människor med olika bakgrunder som har berättelser att dela med sig av. Berättelser som kan hjälpa till att öka förståelsen för vårt samhälle, förbättra bilden av det och rita om kartan för hur morgondagen kommer se ut. Berättelser som lyfter goda exempel där mångfald har varit en viktig framgångsfaktor för personer, organisationer och företag. Genom kunskap, rätt utrustning och ekonomiskt stöd vill vi skapa en inspirerande miljö där vi kan lära oss av varandra, bli starkare och tillsammans lägga grunden för morgondagens Sverige. Resultaten sprids till media och på så sätt höjs volymen på Sveriges framtid.
Läs mer om Liv1 här! 


Skriv en kommentar

“Jag tror vi kan förändra systemet. Det har ändras förr och det kan ändras igen”

Hundratusentals pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns, och en särskilt utsatt grupp är invandrare. Nu vill nätverket Pensionsrättvisa ändra på detta. Initiativtagare är Farida Al-Abani som Liv1 hängt med och intervjuat:

Berätta gärna om ditt arbete med Pensionsrättvisa?
I början på 2016 startade jag och några gamla och nya vänner initiativet Pensionsrättvisa för att lyfta upp frågan om Sveriges många fattigpensionärer, vårt ojämlika pensionssystem och hur det osynliggör så många däribland utrikesfödda. Vi har fått mycket god respons och många säger att de lärt sig mycket av vårt arbete och att de upplever att frågan är viktigare än vad de innan tänkte eller kunde ana. Idag planerar vi för hur vi kan se till att jämlika pensioner kan bli en valfråga hos alla partier.

Varför är just denna fråga viktig för dig?
När jag förstod hur mycket av mitt beteende idag styrs av vilken pension jag kan komma att få och inte att få i framtiden väcktes mitt intresse för pension. Sen när jag förstod hur de människor som kämpat så mycket för mig, mina föräldrar, när jag förstod hur lite i pension de skulle få för att de råkar vara dem personer de är så väcktes mitt engagemang på allvar. När jag förstod att vi hade ett pensionssystem som bestraffade dem redan straffade och inte korrigerade för samhällets ojämnheter så visste jag att denna fråga var viktig att kämpa för. Vi kan inte ha ett system som bygger på individuell valfrihet när samhället inte är utformat efter att alla ska lyckas i denna valfrihetsdemokrati.

Tror du på riktig förändring i frågan och vad skulle du säga är den viktigaste faktorn för att uppnå den?
Jag tror vi kan förändra systemet. Det har ändras förr och det kan ändras igen. Vi behöver bara en lagom stor uppslutning av människor som säger att det är nog nu och så behöver fler inte lära sig om pensionssystemet utan om hur många pensionärer idag faktiskt lever. Det kan leda till förändring. Problemet är inte att många inte vill engagerar sig i sitt egna pensionssparande eller planerar för sin pension, problemet är att folk måste göra det och göra det bra för att ens ha en chans till en ok pension. Det är inte ett värdigt system att bevara.

Vad är drivkraften bakom allt jobb?
Mina föräldrar nummer 1! Sen betyder det att jag kanske umgås med dem mindre än vad jag kan för att driva förändring för både dem men även för alla kommande pensionärer och då även mig själv. Majoriteten om inte alla är vinnare och det är något värt att kämpa för att lyfta denna stora majoritet.


Foto: Idil Mohamud Gurey @idilmg


Runtom i landet bor unga människor med olika bakgrunder som har berättelser att dela med sig av. Berättelser som kan hjälpa till att öka förståelsen för vårt samhälle, förbättra bilden av det och rita om kartan för hur morgondagen kommer se ut. Berättelser som lyfter goda exempel där mångfald har varit en viktig framgångsfaktor för personer, organisationer och företag. Genom kunskap, rätt utrustning och ekonomiskt stöd vill vi skapa en inspirerande miljö där vi kan lära oss av varandra, bli starkare och tillsammans lägga grunden för morgondagens Sverige. Resultaten sprids till media och på så sätt höjs volymen på Sveriges framtid. Läs mer om Liv1 här! 

Skriv en kommentar