Blogg

Sök med din idé till Fryshusets tävling Sveriges Ungdomsentreprenör

Sveriges Ungdomsentreprenör letar land och rike efter de grymmaste entreprenörerna, görarna och innovatörerna. De vill ha ditt tips!

Sveriges Ungdomsentreprenör är Fryshusets initiativ för att lyfta unga entreprenörer och streetsmarta ledare. Fryshuset arbetar aktivt med att lyfta morgondagens stjärnor för att skapa ett inkluderande samhälle där alla får utrymme att stråla. Tipsa om dig själv eller en vän och var med och tävla om exklusiva priser från Fryshusets företagspartners, som utifrån sina kompetenser och nätverk hjälper dig att förverkliga just dina idéer.

Fyll i Tipsboxen på www.sue.fryshuset.se innan den 27 oktober!
*Den du tipsar om måste vara mellan 16-26 år för att få tävla
**Du som tipsar kan vara i vilken ålder som helst

När tävligen avslutas kommer en jury bestående av personer från företag och näringsliv att plocka ut 3 finalister i kategorierna Årets idé, Årets samhällsförbättrare, Årets företag, Årets kulturentreprenör, Årets streetsmarta ledare och Årets Backare. Finalistbidragen läggs sedan ut på www.sue.fryshuset.se där folket röstar fram en slutgiltiga vinnare i varje kategori. Det gäller alltså att sprida sitt bidrag i sociala medier och samla röster!

Den 29 november hålls ett exklusivt finalmingel på Fryshuset i Hammarby Sjöstad (Stockholm) där vinnarna presenteras. Alla är välkomna på finalminglet som kommer bestå av inspiration, musik och spännande möten.

Tipsa om Sveriges nästa ungdomsentreprenör idag!


Skriv en kommentar

Tävla med din novell!

Flera år i rad har Biblioteken i Solna tillsammans med Bibliotek Sundbyberg anordnat en Novelltävling för unga mellan 12 och 20 år. Nu är det dags igen och du kan vara med och tävla! Läs mer om hur du gör här. 

Under hösten 2017 arrangerar Biblioteken i Solna och Bibliotek Sundbyberg den 7:e Novellprisfesten. Novellprisfesten är en novelltävling för unga författare mellan 12 och 20 år som arrangerades av biblioteken i Solna och Sundbyberg. 

Regler för Novellprisfesten 2017

  • För att vara med i tävlingen ska du vara mellan 12 och 20 år.
  • Endast ett tävlingsbidrag per deltagare. Skriv om valfritt ämne!
  • Jobba gärna med ditt bidrag i skolan om du får, men skicka in ditt bidrag individuellt (ej hela klasser i grupp)
  • Ange förnamn, efternamn, adress, telefonnummer och ålder.
  • Bidragen ska vara skrivna på svenska eller engelska.
  • Bidragen ska vara dataskrivna, max 3 sidor, gärna 1,5 radavstånd.

Lägg novellen i ett bifogat dokument och e-posta till: [email protected] eller [email protected]
Om du inte har e-post går det bra att lämna in ditt bidrag på biblioteken.

Den 31 oktober är sista dagen du kan skicka in ditt bidrag!

Den 30 november blir det stor finalfest på biblioteket i Solna centrum. Vinnarna offentliggörs med prisutdelning och uppläsning av vinnarbidragen. Alla är välkomna till finalfesten! Bland priserna finns presentkort från ticnet, biocheckar och naturligtvis fina böcker. Det blir också boksläpp för en novellsamling med de vinnande bidragen som alla deltagare får, och som kommer finnas till utlån på biblioteken.

Stort lycka till!


Skriv en kommentar

​Det här ska du göra när nödsignalen (VMA) går

Nyligen var det många i Stockholm som chockades och blev rädda när ”Hesa Fredrik” eller VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) gick igång under en söndagskväll kl 21.59. Väldigt många insåg den kvällen att de inte har någon aning om vad man ska göra när larmet går. Här får du några första råd.

Vad är VMA?

VMA är ett varnings- och informationssystem som ska användas vid olyckor och andra allvarliga händelser för att just varna och informera oss medborgare.
VMA testas fyra gånger per år och du har säkert hört den. Det är den där tutan som går igång första helgfria måndagen i mars, juni, september och december kl 15.00.

Vad ska man göra när Hesa Fredrik drar igång?

  1. Det första du ska göra är att gå inomhus
  2. Stäng alla fönster och ventiler
  3. Sätt på Sveriges Radio P4 eller SVT


På radio och i TV sänds då ett meddelande som berättar vad som har hänt och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig och vad man kan göra för att underlätta räddningsarbetet.

Låter alla larm likadant?

Nej alla larm låter inte likadant. Det finns tre olika larm: VMA, flyglarm och beredskapslarm. VMA är en 7 sekunder lång signal som följs av 14 sekunders uppehåll och som repeteras 6 gånger. Beredskapslarmet är 30 sekunder och följs av 15 sekunders uppehåll under 5 minuter. Flyglarmet är en 2 sekunder lång signal som föjs av 2 sekunders uppehåll under 2 minuter. Det finns även en signal för att faran är över och det är en signal i 30 sekunder.

Fun Fact

Signalen brukar kallas Hesa Fredrik eftersom första gången signalen testades 1931 så ska en krönikör på Dagens Nyheter ha sagt att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.


Hos Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap kan du läsa mer om VMA


Skriv en kommentar

Sommarakademin 2017

45 unga från hela Sverige fick under en vecka lära sig mer om de globala målen och vad de kan göra för att målen ska uppnås. Läs om deras tankar och erfarenheter här:

Sommarakademin 2017 Veckan efter midsommar fick 45 unga möjlighet att lära sig om de Globala målen för hållbar utveckling och vad världen, Sverige och de själva kan göra för att målen ska uppnås. Seminarier och workshops blandades med sommarsol, god mat och ljusa sommarkvällar. Kursen arrangerades av den ideella organisationen Föreningen för Utvecklingsfrågor och myndigheten Sida

Paulina Orrego, 21 år från Täby
Varför sökte du?

Jag kände att det var en utmaning som jag ville ta. Jag läser just nu statsvetenskap och jag tänker mycket på vad jag ska jobba med i framtiden. Jag har alltid varit intresserad av politik och att hjälpa folk men jag har inte riktigt vetat exakt vad jag kan jobba med inom det. När jag kom hit fick jag höra om alla möjligheter som finns. Sommarakademin har hjälp mig sätta ord på vad jag vill och kan jobba med.

Hillevi der Nederlanden 18 år från Vålberg
Vad har varit roligast?

Att träffa människor från olika platser, bakgrunder och upplevelser. Vissa av deltagarna är mer samhällsinriktade andra naturinriktade, det har varit givande att få de två perspektiven på frågorna. Det har varit roligt med föreläsarna men vi har också fått ut så mycket av varandra. Det vi har fått från föreläsarna har vi haft med oss i diskussioner på kvällarna och genom det fått ut ännu mer av innehållet på något sätt. Vi har på det sättet byggt på varandras erfarenheter och kompetenser. Både under dagen men även utanför programmet där vi har kunnat dela med oss mer av oss själva och diskuterat fritt.

Andrea García 18 år från Uppsala
Vad tar du med dig?

Väldigt mycket, hela kursen har varit lärorik. Det som jag främst tar med mig är att jag kan engagera mig där jag är, lokalt i Sverige. Jag måste inte åka till exempelvis Sydamerika för att göra skillnad. Det finns mycket saker vi kan göra här lokalt som också är viktigt.


Sommarakademin arrangeras en gång per år och alla som är 18-25 år är välkomna att söka! Vill du veta mer? Surfa in här


Skriv en kommentar

​Fryshuset + Ungdomar.se = Sant!

Tillsammans med Fryshuset ska Ungdomar.se nu skapa Sveriges största fysiska och digitala mötesplats för unga. För att kunna skapa detta har Ungdomar.se slagits samman med Fryshuset. Yes, Ungdomar.se är nu en del av Fryshuset!

We have a dream! En dröm om Sveriges största fysiska och digitala mötesplats för unga. En plats där unga röster blir hörda och tagna på allvar och där du får möjlighet att genom din passion förändra världen. För att skapa detta har Ungdomar.se gått ihop med Fryshuset.

Fryshuset har varit en av Ungdomar.se:s bästa polare genom åren. Vi har arrangerat massa roliga saker tillsammans och deras grymma nätvandrare finns representerade i Stöd och Svar-panelen. Men vilka är egentligen Fryshuset och vad pysslar de med?

Fryshuset är en av Sveriges största ungdomsorganisationer och dem gör det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen! De bedriver idag ca 50 olika verksamheter, allt från skolor till föreningar och projekt som jobbar för ett schysstare samhälle för unga och finns representerade över hela landet. Fryshuset är religiöst och partipolitiskt obundet.

Vad kommer hända på Ungdomar.se?

Till en början kommer det inte att ske några stora förändringar på sajten. Men tillsammans med Fryshuset delar vi en vision om att skapa ett större, bättre och roligare Ungdomar.se i framtiden. Just nu planerar vi för vad som ska hända och när och vi vill bjuda in er i det arbetet. Hur gör vi Ungdomar.se till Sveriges fetaste mötesplats för unga? Tillsammans skapar vi just det!

Vi är taggade på att möta framtiden men vill passa på att ta en titt i backspegeln och säga ett stort tack till vår gamla ägare Stenhaga som stöttat och peppat vår verksamhet i många år. TACK!

Skriv en kommentar