Blogg

​André och Erik ger oss svenska folkets bästa raserier

Just nu befinner sig några av Ungdomar.se:s starkaste profiler i strålkastarljuset. André och Erik som båda har hängt, jobbat och fostrats på Ungdomar.se har skrivit den tokroliga boken Svenska folket rasar. Här berättar de mer om boken, hur de skrivit den och kopplingen till Ungdomar.se.

Några av er känner garanterat igen André Vifot Haas och Erik Nahlén. Men för er som är nya så är de gamla användare, redaktörer, bloggare och anställda på Ungdomar.se. Erik har basat över hela tjotabaletten och André har styrt och ställt över sajten i flera år. Utan dem inget Ungdomar.se! Men sen några år tillbaka har de gått vidare till nya jobb och nu har de även kommit ut med en bok.

Berätta kort om boken, vad handlar den om?
André: “Svenska folket rasar” är en underhållande och förhoppningsvis också lite allmänbildande bok där vi skriver om ett gäng händelser som gjort svenska folket rasande.
Erik: Boken handlar om till synes triviala saker, som när Marabou tog bort trillingnöten ur Aladdinasken och när SVT bestämde sig för att stryka Tjuren Ferdinand från Kalle Ankas jul. Men också seriösa saker, som hästköttsskandalen eller när Eskilstuna Zoo avlivade utrotningshotade antiloper.


Hur kom ni på att ni skulle skriva den här boken?
Erik: Vi svenskar är kända för att vara sansade och att inte brusa upp i onödan, men samtidigt dyker det ju hela tiden upp stora rubriker om att vi rasar mot något. André: Och vi kan rasa mot nästan precis vad som helst. Vi tycker den krocken är väldigt intressant och ville ta reda på vad som egentligen döljer sig bakom alla dessa löpsedlar.


Var hittade ni alla raserier? Har ni samlat på er genom åren eller har ni googlat?
André: Vi har dels frågat runt bland vänner och dammsugit olika obskyra nätforum, men också tillbringat otaliga timmar med att gräva runt i Kungliga Bibliotekets mediearkiv.
Erik: Man känner sig lite som en mordutredare när man sitter där, långt nere i källaren, och bläddrar bland dagstidningar från slutet av 1800-talet.


Har ni upptäckt någon trend eller är det är det något speciellt ämne eller fenomen som svenska folket rasar över?
Erik: Vi har inte gjort någon vetenskaplig studie, men i arbetet med boken har vi hittat några saker som brukar få igång det svenska raseriet. Först och främst är det när någon slösar med skattepengar, det är ju inte lika allvarligt i andra länder. Andra saker är när grupper som kanske har svårt att försvara sig – som djur, barn eller äldre – råkar illa ut, eller när någon rubbar våra traditioner. Om vi är vana att sitta och käka trillingnötter varje jul och så plötsligt kommer någon jävel och säger åt oss att vi inte får göra det längre, då visar vi ingen nåd!
André: En sista grej vi kan bli rasande över är när det skiter sig i viktiga sportevenemang. Vi har ju inte så mycket vi-och-dem känsla i Sverige, vi har exempelvis inte haft krig på 200 år, men när det är stora turneringar så blir vi väldigt nationalistiska och drömmer om succé. Så när någon då missar en straff eller släpper in en enkel puck, som Tommy Salo gjorde i hockey-OS 2002, och förstör den här folkfesten kan de räkna med ett rejält raseri.


Kan ni förutspå nästa stora raseri? Vad tror ni att svenska folket kommer att rasa över härnäst?
Erik: Det vore ju festligt om de rasade mot vår bok. Det skulle bli så bra rubriker.
André: Ja, verkligen. “Svenska folket rasar mot Svenska folket rasar”!


Vilken är din/er favoritstory från boken? Favvoraseriet liksom och varför är just den en favorit?
André: Det är ingen favorit för att den på något sätt är lustig, men jag är väldigt fascinerad av hästköttsskandalen. När det 2013 avslöjades att det gömde sig häst i fryslasagne och köttbullar. Folk blev ju verkligen rasande och kanske inte främst för att de blivit lurade utan på grund av vilken sorts kött det handlade om. Att käka häst i Sverige är ju väldigt tabu. Hästar ska bära en över böljande sommarängar, dansa omkring i färgglada cirkushattar och ge oss 25 gånger pengarna på Solvalla – INTE ligga nermalda mellan tunna pastaplattor och krämig bechamelsås!
Erik: Jag gillar ju raseriet mot det enormt dassiga programmet “Tutti frutti” som var ett tävlingsprogram som sändes 1994 och gick till stor gick ut på att tjejer döpta efter olika frukter och bär – typ Fröken Jordgubb och Fröken Ananas – skulle visa brösten. Dels eftersom svenskarna markerade så tydligt att det var en ny tid där sexualisering inte längre var okej, men dels eftersom historien kretsar kring två så färgstarka och ofiltrerade karaktärer: Bruno Wintzell och Dominika Peczynski.


Har ni själva rasat någon gång och i såna fall vad har ni rasat över? Vad gör er fulla av raseri?
André: Det blir ett otroligt tråkigt svar men vi blir faktiskt sällan upprörda. Vi är kanske de sista två sansade svenskarna och det är väl förmodligen därför som vi är så fascinerade över hela det här fenomenet.


Frågan alla vill ha svar på, har Ungdomar.se inspirerat eller gett stoff till er bok på något sätt?
Erik: Definitivt! Det var ju på den här sidan vi kunde härja fritt, testa idéer och blomma ut som både redaktörer, korrläsare och skribenter. Och forumets tusentals trådar har förstås gett oss supermycket inspiration.

Vad ska nästa bok handla om?
André: Vi har lite olika idéer, men nu har vi suttit med krökta ryggar och knapprat på den här i tre år så vi kommer försöka vila lite innan vi tar tag i nästa projekt.


Vill du hänga med i de senaste raserierna? Följ @svenskafolketrasar på insta. 


Skriv en kommentar

Intervju med Hadil Mohamed

En intervju på engelska med konstnären och grafiska designern Hadil Mohamed. 

Intervjun är gjord av LIV1.


Runtom i landet bor unga människor med olika bakgrunder som har berättelser att dela med sig av. Berättelser som kan hjälpa till att öka förståelsen för vårt samhälle, förbättra bilden av det och rita om kartan för hur morgondagen kommer se ut. Berättelser som lyfter goda exempel där mångfald har varit en viktig framgångsfaktor för personer, organisationer och företag. Genom kunskap, rätt utrustning och ekonomiskt stöd vill vi skapa en inspirerande miljö där vi kan lära oss av varandra, bli starkare och tillsammans lägga grunden för morgondagens Sverige. Resultaten sprids till media och på så sätt höjs volymen på Sveriges framtid.

Läs mer om Liv1 här!


Skriv en kommentar

Krisberedskap

Snart dimper broschyren "Om krisen eller kriget kommer" ner i brevlådorna. Den får alla för att vi ska veta vad som behövs om det skulle uppstå en krissituation. Här får du mer info om varför broschyren kommer och vad du ska tänka på för att vara förberedd.

Den 28 maj till 1 juni är det något som kallas Krisberedskapsveckan. Det är en temavecka för att uppmärksamma att Sveriges befolkning behöver vara förberedda på att oväntade saker kan inträffa. Om det till exempel skulle hända något så det blev strömavbrott i stora områden under lång tid, så skulle det påverka allas vår vardag väldigt mycket. Det skulle till exempel inte gå att ladda telefonen, laga mat på spisen, värma de flesta lägenheterna och efter ett par dagar skulle det inte komma vatten ur kranen heller. Kortbetalning i affärerna skulle inte fungera och affärerna skulle också få slut på många av varorna snabbt om inte leveranserna fungerar som vanligt. Såklart jobbar Sveriges stat och regering hela tiden för att sånt inte ska hända, men om det skulle hända så skulle alla som bor i Sverige må mycket bättre om vi var förberedda. Genom att till exempel ha tänkt på att det kan hända och ha vissa saker hemma. Och om du är väl förberedd så bidrar du till att samhällets resurser räcker bättre till de som verkligen behöver hjälp.

Därför skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut den här broschyren. Inte för att människor ska bli rädda, utan för att vi ska ha god kunskap och vara beredda att ta hand om oss själva och de vi tycker om.

Tänk på att du alltid behöver vatten, värme och mat.

Några snabba tips för att bli mer redo:

  • ha alltid ett förråd av mat som håller länge utanför kylskåpet hemma. Tex ris, pasta, konserver, linser, torkad frukt, nötter.
  • ha alltid varma kläder och filtar hemma så du kan hålla värmen.
  • ha reservvatten i en dunk i garderoben eller iaf en dunk att hämta vatten.
  • ha viktiga telefonnummer uppskrivna på en lapp så du kommer åt dem även om mobilen inte har batteri.
  • lär dig känna igen VMA "Viktigt meddelande till allmänheten" signalen och vilka informationskällor du kan lita på i en krissituation. Sveriges radio P4 och krisinformation.se kommer vara de säkraste källorna.
  • se till att du har hälsat på dina grannar så du vet vilka de är och vågar be om hjälp om något skulle inträffa.Här finns även en kort film om krisberedskap och hur du kan förbereda dig:


Vill du lära dig mer om krisberedskap och ledarskap? M-power är en verksamhet som tillsammans med Lottakåren arrangerar kostnadsfria utbildningar för unga. Här kan du läsa mer och anmäla ditt intresse. 

Du kan även lära dig mer genom att spela "Klarar du krisen", ett spel som Lottakåren tagit fram och som du kan beställa här

Här kan du läsa mer om krisberedskap.
Här kan du läsa mer om broschyren som kommer skickas ut.


Skriv en kommentar

"När jag kom hit fick jag höra om alla möjligheter som finns" - sök till Sommarakademin 2018!

Ansökan är nu öppen till Sommarakademin som äger rum dem 13–17 augusti. Där får unga diskutera de Globala målen och om vad världen och Sverige gör för att målen ska uppnås. Vi intervjuade några av förra årets deltagare för att ta reda på vad de tyckte om utbildningen.

Sommarakademin, som arrangeras av Föreningen för Utvecklingsfrågor och myndigheten Sida, är en mötesplats för dig som är 18–25 år och är intresserad av samhällsfrågor och utvecklingen i världen. Sommarakademin hålls på grundläggande nivå och riktar sig därför till dig som ännu inte är så insatt i detta – men vill lära dig! Anmälan är öppen fram till den 9 maj.


Hej Paulina! Vad har varit roligast på Sommarakademin?
Allt lärande och all kunskap som jag har fått härifrån. Det mesta var nytt för mig och innan jag kom hit var jag lite orolig över att jag inte kunde så mycket, men när jag kom hit insåg jag att jag inte behövde vara orolig för det. Jag har fått lära mig från grunden. Det är jag jätteglad över!

Varför sökte du?
Jag kände att det var en utmaning som jag ville ta. Jag läser just nu statsvetenskap och jag tänker mycket på vad jag ska jobba med i framtiden. Jag har alltid varit intresserad av politik och att hjälpa folk men jag har inte riktigt vetat exakt vad jag kan jobba med inom det. När jag kom hit fick jag höra om alla möjligheter som finns. Sommarakademin har hjälp mig sätta ord på vad jag vill och kan jobba med.

Vad tar du med dig?
All ny kunskap och också nya vänner. Men även ett bättre självförtroende. Det kändes stort att bli utvald bland så många sökanden och få komma och när jag kom hit tänkte jag ”Hör lilla jag hemma här?” vilket jag nu känner att jag verkligen gör. Att vara här har gett mig så mycket. Jag har verkligen utvecklats som person.


Hejsan Hillevi, vad har varit roligast på Sommarakademin?
Att träffa människor från olika platser, bakgrunder och upplevelser. Vissa av deltagarna är mer samhällsinriktade andra naturinriktade, det har varit givande att få de två perspektiven på frågorna. Det har varit roligt med föreläsarna men vi har också fått ut så mycket av varandra, det vi har fått från föreläsarna har vi haft med oss i diskussioner på kvällarna och genom det fått ut ännu mer av innehållet på nåt sätt. Vi har på det sättet byggt på varandras erfarenheter och kompetenser. Både under dagen men även utanför programmet där vi har kunnat dela med oss mer av oss själva och diskuterat fritt.

Varför sökte du?
Jag har länge varit intresserad av globala frågor och fått med mig det hemifrån. Jag har varit intresserad länge men ville hitta sätt att engagera mig mer. Jag ville bli inspirerad att engagera mig ännu mer och på fler sätt. När jag såg info om SA så väckte det mitt intresse, jag hade hört talas om Agenda 2030, men inte fördjupat mig i det och när jag läste om SA så kändes det som att det var okej att inte kunna så mycket innan utan att vi skulle lära oss här.

Vad tar du med dig?
Att det går att engagera sig på så många olika sätt. Det behöver inte vara ett stort projekt utan man kan engagera sig i en specifik sak eller ändra saker i sin vardag som ger effekt och i längden gör att vi uppnår de globala målen. Det spelar inte så stor roll vad man gör utan att man gör någonting.


Hallå där Andrea, vad har varit roligast på Sommarakademin?
Det roligaste var att få träffa andra ungdomar som delar samma tankar och känslor om hållbarhet. Ibland kan jag känna att jag är lite ensam med mina tankar om de här frågorna eftersom det inte finns så många andra i min närhet som tänker på det här. Här fick jag verkligen känna att jag var i en grupp med människor som hade samma tankar som jag. Vi kunde bli arga i grupp på hur världen ser ut!

Varför sökte du?
För att jag kände att nu får det vara nog! Jag har läst mycket om orättvisor och naturkatastrofer och jag ville få konkreta lösningar på vad jag kan göra. Jag har tänkt att måste jag verkligen åka till andra sidan jorden för att hjälpa till? Jag vill engagera mig på hemmaplan, men hur?

Vad tar du med dig?
Väldigt mycket, hela kursen har varit lärorik. Det som jag främst tar med mig är att jag kan engagera mig där jag är, lokalt i Sverige. Jag måste inte åka till exempelvis Sydamerika för att göra skillnad. Det finns mycket saker vi kan göra här lokalt som också är viktigt.


Så, vill du bidra till en hållbar värld? Sök till Sommarakademin innan den 9 maj!


Skriv en kommentar

"Det handlar om passion"

Babak Azarmi är grundare av det kulturkollektivet Trans94 och är en aktiv del av Sveriges musikliv. Han är en hyllad entreprenör som arbetar aktivt med att synliggöra olika röster i samhället bland annat genom antologin Third Culture Kids.

Begreppet Third Culture Kids grundades av amerikanska forskare på 1950-talet för att beskriva hur barn till ambassadörer och missionärer på utlandsuppdrag levde mellan två kulturer, och på sätt och vis skapade sig en egen, tredje kultur. Men nu är Third Culture Kids också namnet på en antologi av omkring femtio unga svenskar och norrmän som kan identifiera sig med begreppet.

Vad betyder Third Culture Kid för dig?
För mig är det en trygghet som jag känner mig hemma i. Jag kan konstruera den och böja den hur jag vill. Min identitet kanske började med att handla om nationalitet och platser men ju mer jag blivit trygg i min identitet så har det övergått till att vara nåt som ska vara egen definierad och det tycker jag TCK är. Det är hur vi känner oss själva, den byggs genom känslor, erfarenhet, förbindelser och avslag. Det är hur jag identifierar mig mot andra TCKs.

Hur genomsyrar begreppet ditt arbete?
Just det sista som jag nämnde, hur vi identifierar oss gentemot andra människor, och vårt arbete med allt vi gör bygger på att vara, skapa, forma med andra människor. Vi är på en resa med vårt arbete, den har förändrats så många gånger under de senaste 10 åren, och det är mer en resa som berikar oss genom erfarenhet än genom pengar flöde. Det handlar om passion.

Vad är det mest spännande på gång just nu?
Att vi för första gången ska bygga en plattform online, meshtalks.com där kan vi highlighta generationen, samhället och kulturen idag genom att vara fans och big:up andras arbeten samt jobba mer redaktionellt med att skapa egna podcasts och youtube serier. Vi kommer bla. att premiära webserien Nästa Nivå samt alla våra Mesh Talks på den plattformen.

LIV1s slogan är “Sveriges framtid berättar”, finns det röster och berättelser du anser Sverige behöver höra mer av?
HBTQ communityns samt icke binäras röster behöver höras överallt i vårt samhälle. Det är tex. helt sinnes att vara minoritet i ett land och samtidigt hata eller inte vilja förstå dessa röster.


Runtom i landet bor unga människor med olika bakgrunder som har berättelser att dela med sig av. Berättelser som kan hjälpa till att öka förståelsen för vårt samhälle, förbättra bilden av det och rita om kartan för hur morgondagen kommer se ut. Berättelser som lyfter goda exempel där mångfald har varit en viktig framgångsfaktor för personer, organisationer och företag. Genom kunskap, rätt utrustning och ekonomiskt stöd vill vi skapa en inspirerande miljö där vi kan lära oss av varandra, bli starkare och tillsammans lägga grunden för morgondagens Sverige. Resultaten sprids till media och på så sätt höjs volymen på Sveriges framtid.

Läs mer om Liv1 här!


Skriv en kommentar