Blogg

TÄVLING - VAD ÖNSKAR DU ATT DU FÅR LÄRA DIG I SKOLAN?

Var med och tävla om ett pris värt 6000:- och biobiljetter. Protus undrar vad du vill lära dig, som skolan inte fångar upp. Då tänker vi inte på algebra och att kunna räkna upp svenska kungar, utan sånt som är viktigt för dig i livet.

Tävla genom att svara på frågan och ge en motivering. Du läser mer om tävlingen och lämnar ditt bidrag här. Exempel på vad andra svarat:

“Hur man flörtar. Att ta kontakt med någon utan att det känns skitjobbigt.”

"Att det är okej att misslyckas. Och att det är bra ibland och att det faktiskt oftast är då man lär sig på riktigt.

"Att jag hade lärt mig diskutera istället för att argumentera. Samtal som tar både mig och den jag pratar med framåt och som inte går ut på att vinna en argumentation"

Om protus

Protus är en ideell ungdomsförening där ungdomar får utforska livets stora frågor utan färdiga svar och universella sanningar. Vi har läger och regelbundna träffar som bygger på en spännande, varm och glädjefylld helhetsupplevelse där diskussioner, gruppövningar och lekar varvas med friluftsaktiviteter såsom bad, paddling och båtutflykter. Vi tar upp de frågor som vardagen kanske inte alltid ger utrymme för. Detta sker i en trygg och accepterande miljö.Tävla HÄR!


Skriv en kommentar

Tävla om biljett till Stockholm filmfestival!

Den 8-19 november går Stockholm filmfestival av stapeln och nu har du chansen att säkra din biljett! 

Stockholms filmfestival har funnits i 28 år och är en hyllning till all typ av film. Festivalen fokuserar på att lyfta fram unga, kvinnor och HBTQIA-personer som filmskapare. Årligen har Stockholm filmfestival totalt 120 000 besökare, och bara under festivalveckorna visas runt 200 filmer.

I år kommer festivalen gå av stapeln mellan 8-19 november och det enda som behövs för att kunna gå är ett medlemskort och en biobiljett, vilket går att köpa på Stockholm filmfestivals hemsida.

Bland de filmer som kommer att visas i år finns This is everything: Gigi Gorgeous som handlar om Youtube-stjärnan, transpersonen och aktivisten Gigi Gorgeous kamp för att få vara sig själv på nätet. Filmfestivalen kommer även att visa dokumentären Wasted! The Story of Food Waste om all mat som slängs världen över och Insyriated som följer en syrisk familj och deras vardag i en lägenhet mitt under brinnande krig.

Hela festivalprogrammet släpps 17 oktober och då kommer ännu fler spännande titlar att tillkännages, så håll utkik efter det!

Tävla om biljetter till Stockholm filmfestival. 

Nu har du möjlighet att säkra din biljett. Det enda du behöver göra är att svara på en fråga och motivera varför just du ska vinna. Priset är ett medlemskort till Stockholm filmfestival. Medlemskortet ger gratis tillgång till festivalens alla exklusiva medlemsvisningar. Tillsammans med medlemskortet får man även en fribiljett till valfri film under årets festival. 

Tävlingen är stängd!
Skriv en kommentar

Känner du dig stressad?

"Jag är så stressad att jag dör" hör man ibland människor säga men kan man verkligen stressa ihjäl sig och hur vet man om man är föööör stressad? Läs om stress här. 

Nu när skolan dragit igång igen är det lätt att hamna i ekorrhjulet där allt bara spinner på och plötsligt står man där superstressad och kan knappt säga vad man heter. Att uppleva stress i korta perioder, som t.ex. inför ett prov, är inte farligt. Då hinner nämligen kroppens återhämtningssystem kickas igång mellan de stressigare perioderna. Men om du ständigt känner dig stressad och pressad kan det få negativa effekter på kropp och sinne. 

Stress är något helt naturligt som alla människor upplever – det är en del av livet. När man känner sig stressad aktiveras något som kallas för kamp-flyktreaktionen. Det betyder att din hjärna bestämmer sig för om den ska kämpa eller fly från det som den uppfattar som ett hot. Det som händer under en sån här reaktion är att massa ämnen och hormoner skickas ut i blodet, bland annat kortisol. Det är det här som kan bli skadligt om man utsätts för långvarig stress och aldrig får tid till återhämtning. Men kortvarig stress som till exempel inför ett prov är ofta positiv och gör att man presterar bättre. 

Många känner sig stressade på grund av alla krav de känner att de måste leva upp till, det kan vara krav som man sätter på sig själv men också som man upplever att andra ställer på en. Många stressar helt enkelt över att de känner att de inte riktigt räcker till eller duger som de är. Att värdera sig själv utifrån det man gör, sina prestationer, leder ofta till stress och är inte speciellt bra. Kom ihåg att du duger precis som du är! 

Men hur vet man om det är stress man upplever? Ofta leder långvarig och för mycket stress till fysiska symptom som t.ex. huvudvärk. Vi har gjort ett kort ovetenskapligt test där du kan få en hum om din stress har gjort dig sjuk. Testet hittar du längst ner i artikeln. 

5 tips för att motverka stress:

Varva ner
Ja, det är ju lätt sagt och svårare gjort. Men tänk efter ordentligt, vad är det som får dig att må bra? I vilka stunder känner du dig avslappnad och lugn? Kanske är det när du kollar på film eller serier, när du är ute och går med hunden, när du tränar eller fikar med kompis? Har du kommit på vad din grej är? Bra! Gör mer av det.

Energitjuvar
Precis som att du har saker som ger dig energi så har du aktiviteter som stjäl din energi. Tänk igenom det noga och skriv ner det som tar massa energi från dig och gör dig trött. Försök att göra dem sakerna så sällan som möjligt och planera in vila och sånt som ger dig energi för att ladda batterierna.

Motionera
Att ta en joggingtur, promenad eller vända på gymmet är för de allra flesta den bästa medicinen mot stress.

Boosta kroppen
Var schysst mot din kropp genom att köra lite mindfulnessövningar. Det finns massvis med bra appar som du kan ladda ner med vägledd meditation och andningsövningar. Boosta din kropp med 10 minuters lugn och medvetenhet. Kanske är det precis det som behövs för att du ska memorera allt det där till provet imorgon som du stressar över!

Ta hjälp
Ibland är det svårt att lyckas stressa ner på egen hand. I dessa lägen kan det vara bra att få stöd och hjälp utifrån. Om du känner att du behöver hjälp kan du besöka din skolsköterska eller kurator eller boka in en tid på din vårdcentral. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Är du fööööör stressad?

För mycket stress kan leda till en massa kroppsliga symptom. Tror du att du är sjukligt stressad? Genom det här testet kan du uppskatta din egen situation. Det är inte ett vetenskapligt test utan bara ett självtest för att öka din medvetenhet kring din stress och dina symptom. 

Tänk på dina två senaste veckor när du fyller i testet. Hur har du mått då?

Starta quiz


Skriv en kommentar

Sök med din idé till Fryshusets tävling Sveriges Ungdomsentreprenör

Sveriges Ungdomsentreprenör letar land och rike efter de grymmaste entreprenörerna, görarna och innovatörerna. De vill ha ditt tips!

Sveriges Ungdomsentreprenör är Fryshusets initiativ för att lyfta unga entreprenörer och streetsmarta ledare. Fryshuset arbetar aktivt med att lyfta morgondagens stjärnor för att skapa ett inkluderande samhälle där alla får utrymme att stråla. Tipsa om dig själv eller en vän och var med och tävla om exklusiva priser från Fryshusets företagspartners, som utifrån sina kompetenser och nätverk hjälper dig att förverkliga just dina idéer.

Fyll i Tipsboxen på www.sue.fryshuset.se innan den 27 oktober!
*Den du tipsar om måste vara mellan 16-26 år för att få tävla
**Du som tipsar kan vara i vilken ålder som helst

När tävligen avslutas kommer en jury bestående av personer från företag och näringsliv att plocka ut 3 finalister i kategorierna Årets idé, Årets samhällsförbättrare, Årets företag, Årets kulturentreprenör, Årets streetsmarta ledare och Årets Backare. Finalistbidragen läggs sedan ut på www.sue.fryshuset.se där folket röstar fram en slutgiltiga vinnare i varje kategori. Det gäller alltså att sprida sitt bidrag i sociala medier och samla röster!

Den 29 november hålls ett exklusivt finalmingel på Fryshuset i Hammarby Sjöstad (Stockholm) där vinnarna presenteras. Alla är välkomna på finalminglet som kommer bestå av inspiration, musik och spännande möten.

Tipsa om Sveriges nästa ungdomsentreprenör idag!


Skriv en kommentar

Tävla med din novell!

Flera år i rad har Biblioteken i Solna tillsammans med Bibliotek Sundbyberg anordnat en Novelltävling för unga mellan 12 och 20 år. Nu är det dags igen och du kan vara med och tävla! Läs mer om hur du gör här. 

Under hösten 2017 arrangerar Biblioteken i Solna och Bibliotek Sundbyberg den 7:e Novellprisfesten. Novellprisfesten är en novelltävling för unga författare mellan 12 och 20 år som arrangerades av biblioteken i Solna och Sundbyberg. 

Regler för Novellprisfesten 2017

  • För att vara med i tävlingen ska du vara mellan 12 och 20 år.
  • Endast ett tävlingsbidrag per deltagare. Skriv om valfritt ämne!
  • Jobba gärna med ditt bidrag i skolan om du får, men skicka in ditt bidrag individuellt (ej hela klasser i grupp)
  • Ange förnamn, efternamn, adress, telefonnummer och ålder.
  • Bidragen ska vara skrivna på svenska eller engelska.
  • Bidragen ska vara dataskrivna, max 3 sidor, gärna 1,5 radavstånd.

Lägg novellen i ett bifogat dokument och e-posta till: per.steinholtz@solna.se eller johanna.samuelsson@sundbyberg.se
Om du inte har e-post går det bra att lämna in ditt bidrag på biblioteken.

Den 31 oktober är sista dagen du kan skicka in ditt bidrag!

Den 30 november blir det stor finalfest på biblioteket i Solna centrum. Vinnarna offentliggörs med prisutdelning och uppläsning av vinnarbidragen. Alla är välkomna till finalfesten! Bland priserna finns presentkort från ticnet, biocheckar och naturligtvis fina böcker. Det blir också boksläpp för en novellsamling med de vinnande bidragen som alla deltagare får, och som kommer finnas till utlån på biblioteken.

Stort lycka till!


Skriv en kommentar