Blogg

Vill du boosta din framtid?

Då har vi ett grymt tips till dig! Onsdag den 2 november arrangeras Camp Connect på Fryshuset i Stockholm och det finns några få platser kvar! Läs mer och anmäl dig här. 

Camp Connect är ett framtidsinspirationsevent på Fryshuset Stockholm i Hammarby Sjöstad. Det går av stapeln onsdagen den 2/11 där du mellan 16-25 år får möjlighet att connecta med dig själv, med andra unga, med förebilder som lever sin dröm och med företag sitter på know-how om hur du som ung kan vara med och påverka både din egen framtid men också samhället i stort!

Det finns ett fåtal platser kvar. Först till kvarn gäller. 

Anmäl dig genom att klicka på den här länken. Skriv en kommentar

Vad är din passion?

Vill du göra din röst hörd? Har du ett budskap du vill nå ut med? Är du mellan 16-25 år? Då har du en unik möjlighet att under hösten delta i en ny satsning med syfte att ge unga kunskap och verktyg för att nå ut med sin passion. 

Vi kommer att arrangera fyra träffar under hösten 2022. Vi ses på onsdagar kl 17.30 - 20.00 på Fryshuset i Hammarby Sjöstad. Under träffarna kommer ni att få inspiration och kunskap kring hur man når ut med ett budskap men också möjlighet att påverka och komma med input på både en nordisk undersökning och ett nytt digitalt koncept som Fryshuset arbetar med. 


Datum och innehåll för träffar: 
9 november 
Uppstart och lära känna varandra
23 november
Gästföreläsare från PR-byrå berättar om hur man kan nå ut med sitt budskap
30 november
Hur gör man en undersökning och rapport? Möjlighet att bidra till att ta fram en nordisk undersökning i samarbete med Samsung Electronics Nordic.
7 dec
Framtagning av nya digitala koncept och exklusiv inblick i Fryshusets pågående arbete. Avslutning!


Du får självklart betalt för din tid och vi bjuder på mat. 

Det finns totalt 10 platser. Vi kommer att välja ut deltagare så att vi får en så diversifierad grupp som möjligt. 

Du ansöker genom att skicka ett mail där du svarar på de här frågorna:
  • Namn:
  • Ålder:
  • Bostadsort:
  • Sysselsättning (pluggar gymnasiet, pluggar komvux, pluggar högskola, jobbar): 
  • Inom vilket ämne vill du göra din röst hörd/vad brinner du för?:
  • På en skala 1 (inte alls intresserad) till 5 (jätteintresserad) hur intresserad är du av tech och innovation: 


Du skickar din ansökan till: [email protected]
Märk ditt mail med Ansökan
Sista ansökningsdag är 12 oktober. 


Skriv en kommentar

Fritidsgård för er som bor i Sthlm

Bor du i Stockholm och vill ha en roligare fritid? Kom till Maria Ungdomsklubb på Söder. 

Maria ungdomsklubb är en öppen fritidsgård dit alla mellan 13-19 år är välkomna. Vi lägger stort fokus på att ha en trygg plats där ni som kommer till oss ska kunna utforska nya och utvecklas inom era existerande passioner. 

Under hösten 2022 har vi fokus på Musikskapande i vår studio, idrott, kreativt skapande och e-sport. Utöver de aktiviteterna har vi även möjlighet att spela brädspel, hjälpa till med läxor, hänga och prata eller skapa nya passioner som ni som kommer vill syssla med.

Varje vecka lägger vi ut ett schema som beskriver vad som händer på verksamheten på vår instagram. Följ oss på @muk.fryshuset för att se om vi har något som du skulle tycka var roligt. Kom själv eller tillsammans med vänner. Alla är välkomna till oss.

Vi ligger i Mariaskolans lokaler, gå in via Mariaskolgatan på skolgården och gå rakt fram till den stora tegelbyggnaden.

Välkomna!


Skriv en kommentar

​Vanliga frågor och svar kopplat till privatekonomi

Ungdomar.se får in väldigt mycket frågor om privatkeonomi. Därför har vi vänt oss till UC för att få svar på 7 av de vanligaste frågorna. 

Varför ska jag spara?
Om du har möjlighet att spara bör du definitivt göra det så att du har en buffert som du kan använda som säkerhet, till exempel om något oförutsett skulle hända. Även lite pengar kan spela stor roll så även om du inte har möjlighet att spara särskilt mycket varje månad räcker det att lägga undan exempelvis 50 eller 100 kronor. Se till att spara pengarna någonstans där du inte har direkt tillgång till dem, exempelvis på ett sparkonto. Det är ett bra tips för att i framtiden kunna bygga upp ett långsiktigt sparande som du kan ha nytta av.

Hur får jag mina pengar att räcka?
Ett bra tips är att göra upp en budget, där du planerar in vad du har för intäkter och utgifter. En budget kan ibland vara svår att planera själv men många banker har bra och enkla verktyg som man kan använda sig av för att göra sin personliga budget. När man är klar med sin budget är det viktigt att försöka hålla den och självklart försöka hitta utrymme även för sparande.

Varför ska man betala räkningar i tid?
Att betala sina räkningar i tid är så mycket viktigare än vad man kanske tror. Om man betalar räkningarna i tid kan man undvika påminnelser och inkassokrav. Betalas inte räkningarna trots påminnelser och inkassokrav så kommer det bli ett så kallat betalningsföreläggande hos myndigheten Kronofogden och så långt vill man helst inte komma. För om man hamnar hos Kronofogden och inte betalar skulden ändå, så kommer det bli en anmärkning i UCs register och det tittar företag och banker på om du ska ansöka om ett lån eller om du vill ha ett abonnemang på avbetalning. Har du en betalningsanmärkning så kommer du ofta att bli nekad ett lån eftersom det visar bankerna och företagen att du har misskött en eller flera betalningar.

Hur fungerar sparränta?
På vissa sparkonton kan bankerna erbjuda sparränta, ett sätt för dem att tacka dig för att du sparar dina pengar just hos dem. De lägger då in en viss procentuell ränta på ditt kapital, den är relativt låg men det kan ändå vara bra att veta om och är ett sätt för dig att få dina pengar att växa även om de bara ligger på ett sparkonto.

Varför behöver jag vara Kreditvärdig?
Kreditvärdighet är egentligen lite precis som det låter, ju bättre kreditvärdighet du har desto bättre förutsättningar har du den dagen du ska söka exempelvis ett lån. Bankerna och företagen tittar på kreditvärdigheten då den mäter den procentuella risken för dig att inte kunna betala tillbaka på lån eller andra skulder. UC har utvecklat en tjänst som heter Kreditkollen som erbjuds kostnadsfritt för dig som är mellan 18-21 år. I tjänsten får du tillgång till din kreditvärdighet och även din kreditupplysning. Där kan du följa din egen utveckling och se hur kreditvärdigheten utvecklas över tid och se till så att du har så bra kreditvärdighet som möjligt.

Vad är en kreditupplysning?
Kreditupplysning, är en form av register där vi samlar information om dig och din privatekonomi. Här finns uppgifter som eventuella betalningsanmärkningar, skulder, vad du har för årsinkomst, eventuella krediter, tidigare lån och så vidare. Det används som ett underlag för banker och företag så att de kan se att du är kreditvärdig. Det är från oss på UC som du får ett brev, om du exempelvis ansöker om en kredit, och du får då hem upplysningskopian i brevlådan. Detta är för att ett företag ska kunna veta om du är betalvänlig för att kunna ta ett lån.

Vad bör du tänka på om du ska köpa en egen bostad?
Att äga en egen bostad är för de flesta ett väldigt stort steg och en stor investering för framtiden. I dagsläget behöver man en kontantinsats som motsvarar 15% av bostadens värde, sedan finns det även gränser för vad man som privatperson får låna. Vårt bästa tips är att ta kontakt med banken och boka ett möte för att titta på vad just du har för förutsättningar och hur stort bostadslån du kan ta.


Om UC:
UC är ett företag som bland annat verkar för att hjälpa privatpersoner att inte hamna i en skuldfälla. Det gör vi genom att samla information om vilka lån du som privatperson tar. Informationen används i sin tur av banker och andra långivare när du ansöker om att ta ett lån hos dem. Vi tycker att det är viktigt att alla får kunskap tidigt i livet om hur man tar hand om sina egna pengar och sin ekonomi på ett klokt sätt. Därför utbildar vi ungdomar som dig inom privatekonomi, genom ett koncept som vi kallar The Bill.

Vi vet nämligen att det här ämnet ibland kan kännas lite svårt och krångligt så här besvarar vi vanliga frågor om privatekonomi, reder ut knepiga begrepp och lär dig hur man kan undvika att hamna i ekonomiska fallgropar. Så att du kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för din egen framtid!


Skriv en kommentar

Esen på UC svarar på frågor om ekonomi

Vi frågade er på Ungdomar.se vad ni vill ha mer kunskap kring och ekonomi var ett av de ämnen som ni ville veta mer om. Därför har vi kontaktar UC som hjälper oss att svara på några av era frågor kopplat till privatekonomi. 

Hej Esen! Du jobbar ju för UC kan du berätta lite kort om vad ni gör? 
UC är ett så kallat kreditupplysningsföretag. Där UC tillhandahåller kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar i Sverige. UC levererar tjänster inom affärsinformation både för konsument- och företagsmarknaderna.

Då måste jag fråga, vad betyder kreditupplysning?
Kreditupplysning, är en form av register där vi samlar information om dig och din privatekonomi. Här finns uppgifter som eventuella betalningsanmärkningar, skulder, årsinkomst, eventuella krediter, tidigare lån och så vidare. Det används som ett underlag för banker och företag så att de kan se att du är kreditvärdig. Det är från oss på UC som du får ett brev om du exempelvis ansöker om en kredit, då får du hem upplysningskopian i brevlådan. Detta är för att ett företag ska kunna veta om du kan betala tillbaka lånet som du ansökt.

Okej där var det ännu fler ord och begrepp som vi kanske behöver förklara närmare som till exempel betalningsanmärkning och kreditvärdig. Vi gör det i en egen artikel med begrepp som du som vill veta mer kan läshär.

Men vad gör just du på UC?
Jag jobbar med privatpersoner och kunder som även har enskild firma, där kunder kan ringa in till oss. Ett exempel från en privatperson kan vara att en kund ringer in och frågar om sin kreditupplysning, när en anmärkning försvinner eller när ens årsinkomst uppdateras.

Sen ringer även kunder som har enskild firma där hen har fått en betalningsanmärkning och inte förstår hur den påverkar ens företag. Som enskild firma (näringsidkare) där ens företag står på ens personnummer och hen fick en anmärkning på grund av att man missat betala in en skuld- som till exempel CSN. Ja, det som händer i detta fall är att statliga skulder blir en anmärkning direkt på grund av att man är näringsidkare. Hade kunden varit privatperson så hade man fått en betalningstid på cirka 14 dagar för att betala in skulden.

Men hur påverkar det ens företag?
Jo, när du till exempel vill låna pengar från banken eller köpa något på avbetalning så kommer banken/företaget att ta en kreditupplysning på dig och där kommer det stå att du har en betalningsanmärkning. Där har man tappat förtroendet till banken då ditt företag anses som högrisk att du inte kommer betala tillbaka pengarna och banken kommer då inte våga låna ut pengar till dig för att du inte har skött dig.

Om man som ung vill få en bra start på sin privatekonomi, vad ska man tänka på för att lägga en bra grund?
1. Att man varje månad sparar en summa pengar på ett sparkonto eller i en fond.
2. Skriva ner varje månad hur mycket pengar man lägger på mat, kläder etc och därifrån se om man kan minska ner något, Man kan också använda matkort (t.ex ICA-kort) där man lägger in pengar som ska räcka till mat varje månad för att ha mer koll på sin ekonomi.
3. Vill man till exempel köpa något så är det bra om man betalar direkt och inte tar det på avbetalning eller tar sms-lån! Då är det bättre att spara tills man har råd att köpa.

Om man som ung fått sin första lön utbetald. Hur tycker du att man ska tänka? Ska man spara en viss del?
Om du har möjlighet att spara bör du definitivt göra det så att du har en buffert som du kan använda som säkerhet, till exempel om något skulle hända. Oavsett hur mycket du får av din lön så rekommenderas det att man sparar 10% av lönen man har fått.

Det har blivit väldigt lätt att ta snabba lån. Hur ska man tänka kring lån? När ska man låna och när ska man låta bli? Är det något lån man aldrig borde ta?
Ett sms- lån eller snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr. Det är ett lån utan säkerhet. Du betalar både en avgift när du tar lånet och hög ränta på lånet.
Du riskerar att fastna i en nedåtgående spiral. Låna aldrig pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka.

Vad är det okej att låna till?
Vid köp av en bostad eller en bil, är mitt tips. Det är sådana lån man inte kan betala hela beloppet. När du står inför att låna pengar, till exempel för en bostad eller till en bil, är det en god idé att göra en ordentlig ekonomisk kalkyl. Det är ett bra sätt att få överblick över sin egen ekonomi och få en uppfattning om hur mycket man kan och behöver låna, och det viktigaste är att man kommer klara av att betala tillbaka lånet.

När jag har lånat pengar så betalar jag ränta på den summa jag lånat. Vad betyder det? Och är räntan något jag borde tänka på när jag tar ett lån?
Räntan är den prislapp som långivaren sätter för att låna ut pengar till dig. Räntan ska täcka kostnaden för inflationen, den risk långivaren tar när den lånar ut pengar och lånet inte kan återbetalas. I vissa fall kan ett lån vara helt räntefritt om du betalar tillbaka det inom en avsatt tid. Men har du inte återbetalat lånet får du betala en ränta som ofta är väldigt hög.

UC har en tjänst som heter Kreditkollen, vad är det?
Kreditkollen är en tjänst som vi bland annat erbjuder gratis till alla mellan 18-21 år. Det är ett verktyg för den som vill se hur kreditvärdigheten utvecklas, få obegränsad tillgång till sin upplysning och där man även kan se sina lån och krediter, årsinkomst och eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner. Man kan även se sin riskprognos/UC Score. UC-Score är en spegling av din kreditvärdighet och du kan se hur det utvecklas över tid. 

Tack för att vi fick ställa några frågor till dig Esen! 


Har du som läst det här några frågor om privatekonomi? Skriv här i kommentarsfältet så kanske vi skriver en ny artikel om just det du undrar över!


Skriv en kommentar