Blogg

Karantän-katten är här!

Jag är din pälsboll i isoleringen! Nu vet jag att inte alla är helt instängda men när allt man brukar göra ställs in...vad ska man hitta på liksom? Det suger otroligt att inte kunna göra saker som vanligt. Hänga med kissarna på hörnet, surra med snuffles och jama med som innan. Eftersom jag dock råkar ha ett förflutet som adoptivkatt så är jag van vid att sitta och tugga på olika katthem så jag ska ge er mina ABSOLUT bästa tips på vad vi kan hitta på för att inte gå helt insane. Vill också passa på att tacka @nakimaillustration som är en riktig fena på att fånga min charmerande personlighet på bild. 

Vi börjar med att acceptera att det kan framstå som fånigt att en katt fantiserar fram allt detta. Det är möjligt men allvarligt talat, gillar inte nästan alla katter? Och undertecknad katt kommer du se har mycket att ge. Vi ska aldrig glömma att det är 2020 och internet finns. Hela det här med "social distansering"... det borde ju givetvis heta fysisk distansering eller så. För senast jag kollade var det rätt ordentligt socialt på nätet. 

Vi ska inte sticka under stol med anledningen till hela den här hemma-cirkusen. Det är covid-19. Jaja det är det. Men det måste ju gå att prata om annat också. Är du som jag mellan 13-25 vilket jag nästan utgår ifrån eftersom du läser detta så är det lyckligtvis inte speciellt troligt att du blir så hemskt sjuk. I kattår räknat är jag snart 1 vilket är ungefär 15 av era år dessutom fyller jag år den 4 april, så är vi fortfarande här då kan vi ju ha ett digitalt födelsedagskalas =D. Detta betyder givetvis inte att vi inte kan vara rädda, oroliga och fundersamma. Kör hårt på det om du behöver. Det kommer en lista med en massa ställen där proffsen kan svara på frågor som gäller det rent medicinska. 

Sen är det detta med att vi inte är LEDIGA från skola och jobb bara för att vi inte är där. Det är ytterligare en grej som inte är optimal med denna karantänen. Det gör att vi kan behöva lite extra bra idéer på hur vi klarar av skola och jobb i hemma kläderna, som för min del är helt i päls för det finns ingen anledning att inte glassa bara för att ingen ser. Så vi kommer gå igenom vilka ställen det finns smartisar som kan hjälpa oss med läxor och allt det där som de andra i klassen brukar kunna fylla i när man är på sitt sämsta ämne. Det finns nämligen en MÄNGD smartisar. Av alla arter. För er med jobb ska jag dela några rejält inspirerande bilder på hur jag har det uppsatt hemma för mig för att maximera mys (och produktivitet). 

Sist men verkligen absolut inte minst är det nöjen! Filmer, serier, spel exempelvis. Här ska det hetsas ut tips! Glöm inte att tipsa varandra också. Jag kommer be redaktionen slänga upp några vettiga trådar om ingen annan hinner före mig. Har vi tur så kanske Fryshuset (som ju är den varma famnen som ungdomar.se vilar i) får igång nån slags Discord eller liknande så kan vi köra helt vilt!

Nu är det dags att gå och kamma mig för min första selfie. 

Stay safe - tvätta tassarna - ses online!


Skriv en kommentar

Tro, hopp & pengar - rapporten av era svar

Nu är det dags igen. Ni har svarat och vi har lyssnat. Denna gången handlade det om er syn på ekonomi och framtiden. 

Det visar sig att 47% av unga mellan 13-25 sparar varje månad. Det kunde vara fler, men det kräver ju att man har tillräckligt för att kunna spara förstås. 42% ser ljust på sin ekonomiska framtid och 69% tänker alltid eller ofta på sin framtida ekonomi när de gör val i livet. Det är bra med planering, det är faktiskt ett av de absolut mest effektiva sätten att få pengarna att räcka och undvika att hamna i ekonomiska problem som att hamna i skuld till exempel. 18% anser att de har dålig ekonomisk kunskap vilket är lite för många såklart. Frågan är var en bäst får kunskap om ekonomi. Är det i skolan, på banken eller kanske på andra ställen på internet? 37% mår dåligt om de har för lite pengar och 65% uppger att de blir lyckligare med mer pengar. Det är nog något de flesta av oss kan skriva under på. När pengarna finns slipper man gå omkring och oroa sig och när det finns tillräckligt mycket går det att göra saker man drömt om. Läs hela rapporten här och tala om för oss vad du tycker i forum tråden 

Rapporten
http://www.mynewsdesk.com/se/fryshuset/pressreleases/rapportslaepp-tro-hopp-och-pengar-2019-2941003

Forumfråden
https://ungdomar.se/forum/thread/tro-hopp-pengar-rapporten-om-pengarna-och-framtiden


Skriv en kommentar

Njut av allt som livet har att erbjuda

Hör Tusses resa som flykting till rampljuset där han vägrar vara någon annan än sig själv. Han är en av programledarna för samtalsprogrammet Fokusera, en del av ungdomsplattformen Framtidens Förebilder, och nu även aktuell som en av deltagarna i Idol 2019.

– Jag älskar musik och dans och går därför en musikutbildning på Rytmus i Borlänge, berättar 17-åringen från Tällberg i Dalarna.

När jag först fick höra om idéen till vad som kom att bli Fokusera så kunde jag inte hejda mig. Efter ett väldigt peppande möte med Kevin, den ansvariga utgivaren, så var jag fast besluten att ta rollen med storm.

I Fokusera tävlar och diskuterar ungdomar med olika gäster utifrån ett tema. Varje vecka byts temat ut och nya gäster medverkar.

VAD HAR DU LÄRT DIG GENOM DITT FÖRENINGSLIV?

– Jag har lärt mig mer om människor, miljön och vår miljöpåverkan, internet och sociala mediers inverkan på oss. Och hur man kan tänka för att få en så positiv skolanda som möjligt.

Det har varit nyttigt att vara en del av det här projektet. Från punkt ett när allting bara verkade som en omöjlig liten dröm till vad det faktiskt kom att bli, säger Tusse. Han berättar att tv-produktionen förde dem samman, både tittarna och deltagarna.

FINNS DET NÅGOT DU ÄR STOLT ÖVER?

– Jag är stolt över att ha överkommit känslan att känna mig underminerad och nedtryckt. Länge trodde jag att det som var planerat för mig i livet var det som gällde. Man fick inte tänka utanför boxen, allting kändes förutbestämt.

”Jag är stolt över att ha överkommit känslan att känna mig underminerad och nedtryckt.”

Med egen vilja och mod och hjälp från människor runt omkring honom, har Tusse tagit sig ifrån det tänket och fokuserar nu på att hinna med så mycket som möjligt och njuta av allt som livet har att erbjuda.

UTMANINGAR

– Jag har stött på några utmaningar, tycker jag ändå. Inte bara i mitt personliga liv. Sorg, separationsångest, folk som inte trott på mig och uttryckt det starkt och mycket mer. I Fokusera har utmaningen varit att hålla sig till ämnet.

Men kan bara säga att det har gjort och kommer fortsätta göra mig till den jag är och hoppas på att bli.

TUSSES TRE BÄSTA TIPS:

 • Tro inte bara, VET att du kan göra det. Vad står i vägen liksom?
 • Ta hjälp av andra. Det brukar vara det svåraste. Jag vet.
 • Ta ansvar och lägg tid. Om något är viktigt så behandla det som det!

 • Länk: Läs om fler unga förebilder på nonsilencegeneration.se/forebilder (https://nonsilencegeneration.se/forebilder)


  Skriv en kommentar

  Vad är sanning?

  Vi har intervjuat Emanuel Hendal som startat Beakta Fakta. De gör olika videoreportage med forskare och experter.

  Vem är du och varför startade du Beakta fakta?

  Jag har frilansat som fotograf och redigerare sedan 2012. Jag får ganska ofta filmidéer, men bara tanken på att försöka förankra idén hos andra, söka pengar och att jobba med samma sak i månader är inte bra för min skaparglädje. Med Beakta Fakta får jag utlopp för mina idéer nästan direkt. Jag kan gå från idé till handling nästan omgående.

  Vad hoppas du uppnå?

  Att jag startade Beakta Fakta beror på att jag tycker samhället blivit för åsiktsbaserat. Åsikter och ett kritiskt tänkande är jättebra, om det baseras på kunskap. Men åsiktsmaskiner och proffstyckare tycker jag har fått ett alldeles för stort utrymme i media och samhällsdebatten. Underhållsvärdet tycks vara överordnat nästan allt annat. Min förhoppning är att kunna göra något som både är baserat på fakta men som också är underhållande.

  Vad har du för tips till unga som vill göra liknande projekt/produktioner?

  Istället för att ta selfies. Vänd lite oftare på mobilen, utforska sådant som väcker ditt intresse. Nu råkar jag vara nyfiken på forskare, du kanske är nyfiken på något helt annat. För mig är kameran ett magiskt verktyg för att komma in i världar och möten med andra människor som jag aldrig annars hade fått tillgång till.

  Här är Beakta faktas videoreportage ”Det dödliga våldet”, kolla på den och dela sen gärna med dig av dina tankar i forumtråden. https://ungdomar.se/forum/thread/vad-aer-sanning-ett

  https://www.youtube.com/watch?v=vW9BqGG64qs


  Skriv en kommentar

  Youth 2020

  Hej jag heter Oscar Sjökvist, jag är en av sex stycken personer i Youth2020s ledningsgrupp. Jag har fokuserat på samverkan med organisationer och personer som jobbar med ungas möjligheter i demokratin. Demokrati är alltid viktigt att hålla vid liv och utveckla, därför är jag otroligt stolt över att vara med i Youth 2020 ledningsgrupp. 

  Youth 2020 vill förstärka och snabba på arbetet att stärka ungas plats i demokratin. Det gör vi genom att påbörja en dialog med beslutsfattare och makthavare där unga framför förslag på, och får respons på, hur ungas inflytande och medbestämmande i samhället kan stärkas. Den 20 september bjuder vi in 200 unga mellan 14-24 år tillsammans med 50 beslutsfattare och makthavare till ett heldagsmöte i Stockholm för att gemensamt utveckla, förankra och göra förslag så genomförbara som möjligt. Inför mötet har fler än 300 unga deltagit i idéworkshoppar för att identifiera och ta fram förslag som i längden, på ett långsiktigt och hållbart sätt inkluderar unga i demokratiska beslutsprocesser som ska leda till att öka ungas inflytande och även medbestämmande i samhället.

  Toppmötet och förberedelsearbetet samarrangeras med unga ledare i sex organisationer i rörelsen; Fanzingo, Right To Play, Järvaskolan, Tilia, Young Innovation Hub och Raoul Wallenberg Academy. Det förverkligas genom en ledningsgrupp av unga representanter från dessa organisationer i samarbete med medarbetare på Hugo Stenbecks Stiftelse.

  Anmäl dig till Toppmötet här: https://www.youth2020.se/inbjudan/ och följ oss på https://www.instagram.com/youth2020movement/ 

  Ledningsgruppen består av

  Aisha Rahman, Fanzingo
  Oscar Sjökvist, Young Innovation Hub
  Ali Zardadi, Right To Play
  Emelie Arsenian Henriksson, Raoul Wallenberg Academy
  Alma Sirbic, Järvaskolan
  Kajsa Ahlström, Föreningen Tilia


  Skriv en kommentar