Blogg

​Lyckligare av mer pengar?

Har du någon gång tänkt att mer pengar skulle lösa alla problem och göra dig lyckligare? Du är inte ensam. Men stämmer det verkligen? Privatekonomen Jens Magnusson ger dig svaren. 

Vi frågade våra besökare på Ungdomar.se om de blir lyckligare av mer pengar och hela 74 procent svarade ja. Men stämmer verkligen det? Vi bad privatekonomen Jens Magnusson från SEB att dela med sig av sina tankar kring sambandet mellan lycka och pengar. 

– Det är inte överraskande att så många säger att de blir lyckligare av pengar. Inte för att det är pengarna i sig som gör människor lyckligare men motsatsen, d.v.s. brist på pengar eller till och med fattigdom, skapar en stor ekonomisk ekonomisk stress som påverkar många delar av livet och därmed lyckan. En större ekonomisk trygghet tar bort mycket av stressen och pressen och detta gör att många känner sig lyckligare, säger Jens Magnusson.

Samtidigt som mer pengar verkar innebära lycka enligt unga så är det bara en av tre som ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Många oroar sig för att samhället kommer att bli mer utmanande i framtiden och att detta kommer att påverka deras ekonomiska situation.

– Betydligt fler borde se ljust på sin ekonomiska framtid. En stor majoritet kommer att få jobb och löner som de kommer att klara sig bra på. Vi har ekonomisk tillväxt i landet, vilket lite förenklat kan sägas gör varje ny generation faktiskt får det bättre än den föregående. Med lite grundläggande ekonomiska kunskaper och parar ihop det med sunt förnuft kommer det att gå bra för de allra flesta, säger Jens Magnusson.

Fyra ekonomitips från Jens Magnusson

  • Satsa på din utbildning, du själv är din största tillgång!
  • Skaffa en buffert via månadssparande – det skapar en trygghet.
  • Var mycket skeptisk till köp på avbetalning och snabba smålån, t.ex. via sms.
  • Försök komma igång med ett långsiktigt målsparande t.ex. till första bostaden.

Vill du läsa mer om ungas tankar kring ekonomi? Här kan du läsa och ladda ner rapporten Tro, hopp och pengar som Ungdomar.se tagit fram i samarbete med SEB. 


Extra!

Nu svarar privatekonomen Jens Magnusson från SEB på dina frågor om ekonomi i Stöd & Svar. Skicka in din fråga här!


Skriv en kommentar

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

Är det dags för dig att söka gymnasieprogram och skola nu? Har du ingen aning om vad du ska tänka på? Lugn, vi hjälper dig!

Att välja gymnasieprogram kan vara allt från lätt som en plätt till superläskigt. Det är många faktorer som spelar in i det val man gör: kompisar, föräldrar, ens egna framtidsdrömmar, hobby, betyg. Ja det är helt enkelt mycket man ska tänka på. Vem ska man lyssna på och vad är egentligen viktigast, skola eller program? Här kommer några tips som förhoppningsvis gör ditt val lättare. 

Börja jobba eller plugga vidare? 

Det är en bra fråga att ställa sig själv när man ska bestämma vilket program man ska välja. Om du drömmer om att plugga vidare på universitet efter gymnasiet så är det enklast att välja exempelvis samhälls- eller naturprogram. Vill du istället ut och börja jobba så tidigt som möjligt så är det kanske en praktisk linje som är det bästa valet.


Vad är du bra på?

Fundera lite och var ärlig mot dig själv, vad är du bra på? Ofta är det man är bra på också det man tycker är roligast. Att göra något man tycker är kul leder ofta till framgång. Så våga välja estet om du tycker att det är det roligaste som finns och strunta i om föräldrarna kanske säger att det är ett oseriöst val. Att välja det man är bra på och tycker är roligt kan typ aldrig bli fel. 

Lyssna på din egen magkänsla

Det är jättebra att diskutera sitt gymnasieval med föräldrar, kompisar eller någon annan som man har förtroende för men till sist så är det ditt val. Det kan vara läskigt och för många så är gymnasievalet det första stora beslutet man tar själv. Men våga lyssna på din magkänsla och lita på din egen röst. För det är ju faktiskt du som vet bäst om vad du tycker är roligast, vad du är bäst på och vad du drömmer om. Kom ihåg det, det är du som vet bäst, inte dina föräldrar. 


Alla kompisar ska gå tillsammans

Alla kompisar har kanske kommit överens om att välja samhällsprogrammet på en speciell skola men du inte har tillräckligt höga betyg för att komma in eller så drömmer du om att göra något helt annat? Hur viktigt är det egentligen att gå med sina kompisar? 

Det kan vara jätteskönt att välja samma skola och program som sina kompisar, speciellt om alla har liknande drömmar och vill samma sak i framtiden. Men det kan vara minst lika skönt och framförallt utvecklande och bra att välja något helt annat än det kompisarna väljer. Du kommer att träffa nya människor och få nya kompisar under gymnasiet så det är mycket viktigare att välja ett program och en skola som du tycker känns rätt för dig. Dina kompisar från högstadiet kommer ju fortfarande att finnas kvar, kanske bara inte i samma klass. Så återigen, våga lita på din egen magkänsla och gör det som känns bäst för dig oavsett vad polarna väljer.

Jämför

Tänk efter vad du själv vill läsa och få ut av din gymnasietid och skriv ner det på en lapp. Jämför sen de olika skolorna och programmen med varandra. Är det superviktigt för dig att kunna lägga till extra idrott så ska du välja den skola och det program där det är möjligt. Kanske vill du verkligen lära dig italienska? Hitta då den skolan som erbjuder italienska. 

Det går alltid att ångra sig

Tänk om du väljer fel? Ja det kanske händer men det är inte hela världen. Du kan alltid ångra dig och byta program eller skola, det är inte alltid jättelätt och du kanske inte får precis som du vill men möjligheten finns. Så gör inte gymnasievalet till världens största grej, tänk istället att det är kul och att du äntligen har möjlighet att fatta egna beslut om vad du faktiskt vill göra med livet. 

Ha kul!

När du gör ditt gymnasieval så gör du bäst i att strunta i all oro kring om du kommer få några kompisar, om du kommer hitta till klassrummet, om du väljer rätt och så vidare. Tänk istället på  alla nya möjligheter och hur mycket roliga saker som gymnasiet kommer innebära. Massa nya kompisar, nya lärare, fester, nya ämnen och möjlighet att engagera dig i olika föreningar på skolan. Oavsett vilket val du än gör så kommer gymnasiet innebära nya möjligheter och förhoppningsvis kommer du att ha galet skoj. Enjoy!


Skriv en kommentar

Tips på saker att göra under jullovet

Julen kan vara både det bästa och sämsta som finns. Ledighet är ju ofta härligt men ibland kan man få för mycket av det goda. Därför kommer vi med lite tips på vad du kan göra när det känns som tiden står stilla och alla kompisar är upptagna med sina familjer.

Gå ut

Fånga eventuell snö på tungan, ta en promenad i skogen, gå en väg som du inte gått innan, fånga pokemons på vägen, fotografera och lyssna på din favoritmusik. Promenaden kommer ge dig massa energi och kommer rensa dina tankar så att du kan komma på massa andra roliga saker att göra. 


Koka egen (alkoholfri) glögg

Gör något nice i köket, koka glögg till exempel. Time har säkert något bra recept som ni kanske kan få låna om ni frågar snällt. Baka en kaka och överraska grannen med den! Vips kanske ni har fått en ny vän för livet. 

Lär dig sticka

Fryser du om fötterna? Sticka dina egna strumpor vettja. Jag har försökt och misslyckats, det blev en halsduk istället men det var oväntat kul att sticka. Fråga mormor/farmor/farfar/brorsan om hjälp och sticka loss. 


Kolla på Skam! (Har du redan sett - kolla igen!)

Inget slår den norska TV-serien Skam. Nu finns de två första säsongerna på Svt Play och tredje kommer i januari. Pallar du inte vänta så finns alla säsonger på NRK. 

Läs en bok

Hur tråkigt som helst tänker säkert många men det är fel fel fel! Att läsa en bra bok är som att resa utan behöva varken betala eller förflytta sig fysiskt, klyschigt I know men det är ju sant. Börja läs Den hemliga historien av Donna Tartt nu! 


Lär dig något du alltid velat kunna

Det finns ju youtube tutorials för allt så det är bara köra igång med just det du drömmer om. Drömmer du om att kunna twerka, jonglera, programmera, starta en youtubekanal, rädda världen? Du hittar guider till allt på youtube! Kör hårt!

Gör en playlist som beskriver ditt liv

Vilka låtar skulle du beskriva ditt liv med? Fundera på det ett tag och gör en playlist med dem låtarna. Döp playlisten till ditt namn och dagens datum, gör en ny sån playlist nästa gång du har tråkigt. Till slut kommer du ha massa playlist som blir som en dagbok över ditt liv och vem du var just när du gjorde dem. 


Har du fler tips på saker man kan göra när jullovet blivit lite för långt? Skriv en kommentar!

Skriv en kommentar

Stöd under jul och nyår

Många ser fram emot julen men det finns också många som tycker det är den värsta tiden på året. Det kan vara både ensamt, bråkigt och ångestframkallande. Här tipsar vi om organisationer som håller öppet under jul och nyår för att stötta unga. 

Här är några tips på organisationer som har jul och nyårsöppet som du kan kontakta om det känns tungt och du behöver stöd. 

Ersta Vändpunkten

För många barn och unga som lever nära någon med missbruk så är julhelgen årets värsta helg. Precis som tidigare år kommer Ersta Vändpunkten finnas på Skype på julafton och nyårsafton. I år chattar Soma och Marie. Lägg till Ersta Vändpunkten (skype). Chatten är öppen följande tider:
Julafton 19.00 till 21.00
Nyårsafton 19.00 till 20.00

Bris

Bris kan man kontakta med det mesta, de lyssnar och stöttar och jobbar för barnsrättigheter. Bris finns på telefon, mejl och i chatt men nu finns även en Brisbot som ger snabba svar direkt i mobilen. Läs mer om Bris och kontakta dem genom att klicka här

Tilia

Mår du dåligt och känner dig deppig? Då finns fantastiska föreningen Tilia där för dig. Under jul och nyår håller Tilia öppet som vanligt. I både chatten och mailen sitter volontärer som själva haft kontakt med psykisk ohälsa på olika sätt. De finns där för att lyssna på dig. Mailar gör du till [email protected] och här kan läsa mer om chatten


Skriv en kommentar

Gjort slut? Så här går du vidare!

Det gör så jädrans ont när den man är kär i väljer att göra slut. Hur gör man egentligen för att hantera den smärtan och kommer den någonsin att gå över?

Trodde du att du hade träffat den rätta? Din ständiga vapendragare, partner in crime, bästa kompis och stora kärlek men så visade det sig att hen inte kände samma sak? Kvar står man ensam, med ett brustet hjärta och känner sig ensammast i hela världen och som att man aldrig kommer hitta någon lika bra som hen igen. Men det går faktiskt över. 


Det gör ont när någon gör slut och de känslor man upplever kan liknas vid sorg. Kom ihåg att du får vara ledsen, gråta, stanna hemma och känna att allt suger. Du behöver inte vara stark och säga den klassiska "det är hens förlust, inte min". Men kom ihåg att det blir bättre, det kommer till och med gå över! Det känns definitivt inte så när man är mitt i det men genom att ta en dag i taget så läker man sakta men säkert. 

Det är viktigt att under den där första tiden när allt känns hopplöst, meningslöst och piss att man faktiskt försöker ta hand om sig själv och inte agerar destruktivt. Ät mat även om det inte känns som du behöver det, unna dig massa godis och glass, gör sånt som du tycker är kul och isolera dig inte, berätta för dina vänner och familj hur du mår och känner. Och kom ihåg att det är okej att vara glad även om man är ledsen. Bara för att man är ledsen behöver man inte vara det hela tiden, det går upp och ner och njut av de glada stunderna. Till slut kommer de vara fler än de ledsamma. 

Forskning visar att det tar cirka tre månader att komma igenom den där jobbiga första fasen efter ett breakup. Det låter som låååååång tid men snart är du igenom det! Du fixar det! Passa på att vara egoistisk och bara tänka på dig själv och njut av att få kolla på de serier DU vill se. 


5 tips för att gå vidare

1. Lyssna på Laleh - Aldrig bli som förr

Laleh har så himla rätt! Det kommer aldrig bli som förr, det kommer bara bli bättre. Var glad för allt det fina ni haft tillsammans och värdesätt det men kom ihåg att det bara kommer att bli bättre.

2. Umgås med kompisar

Det kanske känns jobbigt att höra av sig till vissa kompisar nu när ni gjort slut. Kanske har du inte haft lika mycket tid för dem under tiden du var i en relation. Men de kommer bli glada av att du hör av dig! Dela med dig av hur du mår och hitta på massa roliga saker tillsammans. Bjud över dem på glassfest hemma hos dig, gå på bio, spela paintball eller kör gocart. Ha kul och kom ihåg att tacka dem för att de finns där för dig. 

3. Skriv av dig

Skriv ner allt du känner, det är ett jättebra sätt att få utlopp för alla sina känslor. Efteråt känns det ofta bättre. Testa! OBS skriv inte om allt som kunnat vara mellan er. Er relation är över och er historia är redan färdigskriven. Skriv istället om dina känslor nu, vad du drömmer om och hur du ska nå det.  

4. Påminn dig om allt det dåliga i relationen

När man gjort slut är det lätt att försköna relationen och bara minnas allt som var fint och bra. Men försök påminna dig om allt som var kefft. Hen kanske var oskön när hen var med sina kompisar, hen kanske inte gav dig så mycket kärlek som du ville ha, hen kanske inte var så bra på att kyssas. Påminn dig om de dåliga sakerna (men bli inte bitter)och tänk att du kan levla upp och bli ännu lyckligare. Det kommer bara bli bättre!

5. Prata!

Snacka med kompisar och familj, dela med dig av dina tankar och känslor. Känns det extra tungt eller om du tycker det är läskigt att prata med kompisarna så kan du alltid vända dig till skolkuratorn/ungdomsmottagningen/vårdcentralen. 


Har du fler tips på vad man kan göra för att hantera ett brustet hjärta? Lämna dina bästa tips i kommentarsfältet här nedanför!

Skriv en kommentar