Blogg

Tips till alla singlar inför alla <3 dag

Alla hjärtans dag kan vara pain om man är singel. Risken finns att man känner sig ensammast i hela världen men här finns några tips på vad du kan göra för att bota ångesten. 

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år. Traditionen uppstod kring helgonet Sankt Valentin under Medeltiden. Men det är inte förrän på 1960-talet som firandet tog sig in i Sverige ordentligt. Det var framförallt blomsterhandeln som jobbade för att introducera temadagen i Sverige för att de ville sälja mer blommor. Och det är det första tipset till dig som är singel och tycker att alla hjärtans dag är jobbig, det är ett kommersiellt jippo som präntats in i våra hjärnor för att man vill sälja mer gelehjärtan, blommor och choklad. 
Men här kommer några tips på vad du kan göra som singel:

Häng med andra singelkompisar

Bjud hem dina kompisar till en härlig middag eller spelkväll. Glöm att det är alla hjärtans dag och njut av grymma vänners sällskap istället eller fira er vänskap. Det är lika mycket kärlek i en kompisrelation som i en kärleksrelation! 

Skaffa nya vänner

Har alla dina kompisar pojkvän/flickvän? Är alla upptagna? Lugn, för nu kan du skaffa nya kompisar! Det kommit några roliga nya appar om man vill träffa nya kompisar. Panion och Hey vino är två exempel. Ladda ner och swipea fram lite roliga singelkompisar!

Ta hand om dig själv

Show yourself some loooove! Ta ett långt bad, kör ett hårt pass på gymmet, gå på en mysig promenad eller varför inte bara ägna kvällen åt att njuta lite ensam genom att onanera. 

Häng på Ungdomar.se

Du är ju faktiskt aldrig ensam, för du kan alltid logga in på Ungdomar.se och snacka med någon annan. Dela med dig av dina tankar i "Mina tankar just nu"-tråden och se vad andra skriver och vips så är ensamhetskänslan borta.

Läs en fet bok

Boktips: The Power av Naomi Alderman. Så bra om hur 15-åriga tjejer runt om i världen får en superkraft och hur tjejer tar över världen. Vad tror ni blir världen bättre då? 

Kolla på en serie

Fördriv tiden genom att kolla någon bra tv-serie. Tips: End of the f***ing world på Netflix!

Tänk på allt som är bra med att vara singel

Det finns ju massa positiva aspekter av att vara singel. Du är helt fri att göra precis vad du vill och hångla med vem du vill, när du vill till exempel. Och just på alla hjärtans dag är det ju skönt att slippa spendera massa pengar på gelehjärtan och annat krafs. Köp en present till dig själv istället!

Sov!

Sov bort dagen! Passa på att ta igen lite sömn och gå och lägg dig. 

Ignorera skiten

Låt det bara vara som vilken annan dag som helst. Det kanske ser perfekt ut i allas instaflöden och på snap men tro mig det är ofta inte så kul som det ser ut. Så bara strunta i det!


Skriv en kommentar

Kan du årets nyord eller killgissar du bara?

Varje år skrivs det ihop en lista på nya ord i Sverige. Här är några av de nya orden 2017:

Blockkedja

Jag ska vara ärlig, jag har försökt förstå vad det här innebär under hela 2017. Jag fattar inte riktigt än men det har att göra med ett verifieringssystem där flera enheter/datorer är sammankopplade och bekräftar information. Detta skapar stabilitet och tillförlitlighet. 

Blorange

En mix mellan en blond och orange hårfärg. 

Cringe

Betyder att något är pinsamt,

Dabba

Movet som var "trendigt" 2016, når vuxenvärlden först 2017 och hamnar på nyordslistan nu. 

Direktare

En begravning utan ceremoni.

Döstäda

Betyder att man städar och rensar i sitt hem innan man dör med syfte att låta anhöriga slippa göra det. 

Fejknyheter

Japp, sånt man läser i tidningarna som inte stämmer men som de framställer som sanning. Keep your eyes open kids!

Fidget spinner

Killgissa

Mitt nya favoritord! Det betyder att man låtsas som att man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar. 

Knäprotest

En typ av manifestation där de som deltar ställer sig på knä i protest mot rasism.

#metoo

Årets fetaste rörelse som jobbar för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. 

Pansexuell

Benämner man sig som pansexuell innebär det att man inte blir kär i eller tänder på människor utifrån deras kön utan enbart utifrån deras personlighet. 

Plogga

Betyder tydligen att man joggar och plockar skräp samtidigt. 

Sekundärkränkt

Att man känner sig kränkt och upprörd av en kränkning som var riktad mot en annan person och inte sig själv. 

Serieotrohet

När man kollar på ett avsnitt ur en tv-serie utan sin partner, som kollar på samma serie. 


Du hittar massa mer nyord och förklaringar här.
See ya! Nu ska jag ut och plogga. 

Källa: http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord/nyordslistan-2017.html


Skriv en kommentar

Ungdomar.se nominerade till Surfa Lugnt-priset!

Yaaaas! Ungdomar.se är nominerade till ett coolt pris. Hjälp oss vinna genom att rösta på oss. 

Rösta här!

Varje år delar Surfa Lugnt ut ett pris till ett initiativ eller en organisation som har gjort något för att främja dialog mellan vuxna och unga på nätet. Och yes, Ungdomar.se är nominerade 2018! Och det betyder att du, ja just precis du som hänger här, också är nominerad. För Ungdomar.se vore ingenting utan alla er underbara användare som tillsammans skapar en magisk stämning och kärleksfull kultur i forumet. Så tack för att ni finns och grattis till nomineringen! Nu vinner vi tillsammans!

Glöm inte att rösta. OBS! Röstningen stänger den 9 januari

Rösta här!


Skriv en kommentar

Novell: Vit jul

Vit jul är en novell om hur det kan vara att vara ung och ha föräldrar som dricker för mycket under julen. Hur barns förväntan och glädje övergår till oro. 

Vit jul är en novell skriven av 23åriga Elin Nordin. Elin är uppvuxen i Luleå men bor sen några år tillbaka i Lund. Skrivandet är allt för henne. Hade hon inte skrivit hade hon exploderat, för hon har så många historier, tankar och texter i sitt huvud som bara måste skrivas ner. 

Elins tips till er som vill skriva men inte riktigt kommer igång:
Skriv bara! Vad som helst. Att sätta sig ner och tänka att "nu ska jag skriva en bok" är det sämsta man kan göra. Då tycker jag det känns rätt hopplöst redan från början. Det viktigaste enligt mig är att hålla igång skrivandet, skriv dagbok, kommer du på något när du sitter på bussen så skriv ner det i mobilanteckningarna. Jag har sååå många dokument i mobilanteckningarna som bara innehåller en mening, som jag kanske aldrig kommer använda till något men jag har åtminstone skrivit. Och läs! När jag läser får jag inspiration att skriva och all läsning är till nytta när man sedan ska skriva.


Vit jul

Jag väcks på morgonen, vid 7 av att pappas fru, Tina, stormar in i rummet och ropar “God jul!”. Jag reser lite på huvudet, kollar på henne och småskrattar. Jag säger att jag ska klä på mig och hon säger att jag ska snabba mig så att gröten inte svalnar. Alla sitter samlade runt matbordet när jag hasar mig ut från mitt rum. Fötterna släpar i golvet och när blicken möter alla tända ljus som står framme måste jag nästan blunda igen för att ögonen är så trötta och grusiga. Syrran sitter mitt emot mig och gör grimaser medan hon slevar i sig risgrynsgröten. Egentligen är det inte kul men jag är för att trött för att inte börja skratta.
-Sluta svamla nu tjejer! säger Tina och tittar strängt på oss.
Jag himlar med ögonen mot syrran och hon nickar försiktigt samtidigt som hon fortsätter att äta av gröten. Det diskuteras vem som kommer att få mandeln först för den ska få öppna en av sina julklappar redan nu. Jag petar runt med silverskeden i gröttallriken. De klibbiga riskornen blandas omkring med sockret, kanelen och mjölken och bildar en ljusbrun smet. Det ser inte gott ut överhuvudtaget längre men jag äter ändå upp smeten för att jag är hungrig och för att det inte finns något alternativ. Så känner jag en hård grej i munnen. Mandeln!.
-Jag fick mandeln! säger jag medan jag ställer mig upp och gör ett peace-tecken med fingrarna inför alla.
Tina kommer med en julklapp, den är inslagen exakt likadant som alla andra julklappar. För det måste matcha. Julklapparna ska se exakt ut som de gör i reklamerna, i tidningarna om heminredning och det viktigaste är att det är mer stilfullt än hur det ser ut under alla andras granar. Om några vänner kom med julklappar till oss så rev Tina av deras papper och slog in dem igen med hennes omslagspapper. Det ser inte snyggt ut om det ligger några paket under granen som inte har samma papper. Tydligen. Jag pillar lös tejpbitarna, river sönder pappret och slänger ner det på golvet så hunden får leka med det.

När alla har ätit upp och vi får tillåtelse att lämna bordet går jag och syrran raka vägen in till vardagssrummet. Hon sätter in dvd-filmen som var julklappen jag fick öppna, i spelaren. Vi lägger oss på varsin del av den gråa hörnsoffan med huvudena mot varandra och jag snurrar hennes hår mellan mina fingrar. Pappa kommer och sätter sig på huk bredvid soffan. Han ler med hela ansiktet och säger
-Mina fina, fina flickor. Har ni det bra? Det enda vi vill är att ni ska ha det bra idag.
Sedan nyper han ett kärleksfullt nyp i våra tår och går ut till garaget för att hämta mer ved. Inifrån köket hör man hur Tina pratar om hur kul det är med jul och skanderar högt att julen, det är barnens högtid det. Jag försöker minnas pappas blick när han kollade på oss där vi låg i soffan. För jag vet att från och med nu kommer den blicken sakta bli grumligare och försvinna iväg och jag kommer inte orka möta den förrän tidigast till nyår.
Vi ser på filmen och när eftertexterna börjar rulla tar syrran min hand och säger
-Du och jag mot världen Emma. För alltid.
-Ja. Du och jag. För alltid.
Jag känner hur mina ögon börjar fyllas upp av tårar. Sådant där säger kanske många syskon till varandra. Men för oss är det på riktigt. Det är vi två mot världen. Vi måste hålla ihop för det finns inga andra som bryr sig om att hålla ihop oss. Särskilt inte sådana här dagar. Tina kommer in och sätter fram en Aladdin-ask på vardagsrumsbordet framför oss. Hon säger att idag får vi äta hur mycket godis vi vill för idag är det barnens högtid och hon är så glad att hon får fira jul med oss. Två sådana fina flickor träffar man inte ofta och det är hon tacksam för.

Jag och syrran går in till mitt rum för att göra oss i ordning på riktigt. Jag drar på mig ett par nylonstrumpbyxor så försiktigt jag kan så att inte naglarna ska fastna och göra en reva i dem. Syrran tar på sig ett par svarta jeans och en vit blus och jag väljer till slut att ta på mig en grå stickad klänning. Hon har äntligen börjat acceptera Håkan Hellström och tycker faktiskt om “En vän med en bil” så vi lyssnar på honom medan vi sminkar oss. Eller jag sminkar mig och hon får låna smink av mig och så hjälper jag henne med hur och var hon ska använda de olika grejerna. I mitt rum är det fortfarande tryggt. Vi hör inte vad de pratar om i köket och vi slipper julmusiken som fram tills idag har varit mysig men idag är den infekterad. Varje låt är som att riva av en bit till av en sårskorpa. Det blöder inte ännu men snart kommer det börja. Fastän vi är klara sitter vi på ryamattan och pratar. Pappa kommer in en sväng och frågar hur det går för oss men jag är snabb med att ta upp ögonbrynspennan och låtsas fylla i lite till. Syrran säger att vi kommer så snart vi är klara och att vi måste prata om en hemlig grej. När han går tillbaka mot köket hör vi hur han säger att Elsa och Emma sitter och pratar hemlisar och Tina skrattar hånfullt och säger att vi inte ska tro att vi kan ha hemlisar för dem. Hon vet nog inte att jag hörde det.
När klockan närmar sig halv tre på eftermiddagen hör vi hur de ropar att det är dags för julmaten nu. Vi skuttar ut från mitt rum och ställer oss redo för att lasta upp mat på våra tallrikar. Tallrikarna har Tina specialbeställt från Stockholm och varje del i hela julservisen har ett unikt motiv från diverse Disney-jular. Jag får Musse Pigg på husvagnssemester. På det prydligt dukade bordet står glasen på rad i storleks och dryckesordning, exakt så som det är på restaurang. Perfekta julklappar, perfekt dukning och ändå sitter jag här och känner tårarna än en gång trycka bakom ögonen.
Pappa häller upp julmust i mitt och syrrans glas och Tina häller upp vin till de som vill ha. Vill man inte ha vin så finns det julöl. “Här är vi inte snåla!”. Innan vi får börja äta av julmaten ska vi tydligen höja våra glas och sjunga Hej tomtegubbar slå i glasen. Tina sjunger högst, pappa mumlar bara och kollar lite skamset på mig, syrran försöker som vanligt hålla humöret uppe både hos sig själv och alla andra så hon sjunger allt vad hon kan hon med. Efter vad som känns som en halvtimme har de sjungit klart och vi får äntligen börja äta. Jag äter av allt utom dopp i grytan men det jag blir mätt av är prinskorv och rödbetssallad. De har börjat köpa extra mycket prinskorv och rödbetssallad för att det ska räcka till alla även efter att jag tagit. Tina kollar på mig och syrran med en varm blick och säger till alla att det är dags att höja glasen och skåla igen. För mig och syrran. För att idag är det barnens dag.

Folk går skytteltrafik fram och tillbaka till köket. Pappa ropar och frågar ifall någon vill ha sista ägghalvan. Det hämtas in mer köttbullar. Vinkaraffen måste fyllas på. När pappa hämtar den, går in till köket med den och jag hör hur det porlar vin från kranen på bag in boxen vrider det sig i magen. Tina fyller på allas glas, även de som säger att det är bra och att de inte vill ha mer just nu får en liten påtår i alla fall. Hon säger åt dem att det inte gör något med ett glas vin till maten. Jag vet att detta är tredje glaset till maten men har man sagt att man ska ta ett glas till maten verkar det vara så att man får fylla på tills maten är uppäten. Inte tvärtom.

I somras blev det bråk, besvikelse och utegångsförbud för att jag hade sagt att jag skulle på en fest men jag lovade att inte dricka något. Men så drack jag fyra öl ändå och det kunde jag fortfarande bli påmind om. Jag är 14 år. Jag får ljuga, jag får dricka fyra öl fastän jag sa att jag inte skulle dricka någon. De är över 50 år men de får tydligen ändå ljuga och dricka tre glas vin fast de sa att de skulle “ta ett glas till maten”. Varför ska jag lära mig att vara ärlig mot dem när de inte är ärliga mot mig?

Maten är uppäten och står i kylskåpet. Övertäckt med folie eller i plastlådor. Pappa står och diskar. Eller försöker diska. Han sjunger och trallar och skrattar och när jag frågar hur läget är så vänder han sig hastigt om och tappar glaset han höll på att diska. Det faller ner i parketten, går i tusen bitar och jag skyndar mig att stänga in hunden så den inte ska få glas i tassarna. Pappa står med glasbitarna vid fötterna och ser chockad ut
-Ops! Hehe så kan det gå när inte haspen är på, eller hur gumman? säger han och fnissar.
Jag blänger på honom, hämtar dammsugaren och säger att han ska stå still så detta går så fort att Tina inte märker något. Jag ser hur glasbitarna försvinner in i slangen. Glasbitarna av ett av glasen som pappa ärvt av farmor och farfar. Ett av glasen som jag och syrran skulle få ärva. Det ligger nu i en dammsugarpåse som jag direkt går ut och slänger i soptunnan så ingen skär sig på bitarna.

Tina märker inte att glaset har gått sönder och är borta när hon kommer in i köket och frågar om vi är redo för att öppna julklappar. Det är vi så vi går in till vardagsrummet och samlas kring granen. Jag får en digitalkamera och syrran får ett Wii. Vi installerar båda grejerna så snabbt som möjligt och så börjar vi spela Wii. Den som inte spelar fotar den som spelar. Det blir hundratals bilder på oss där vi står och viftar med våra armar och ben och skrattar. Tv-spelandet blir en bubbla där vi kan vara för oss själva. Vi behöver inte se eller lyssna på de vuxna. Vi kan bara spela, ta roliga bilder och skratta och låtsas att allt är bra. Efter all julmust och alla skratt måste jag på toa och kissa. På vägen dit kollar jag in i köket och där står pappa och tömmer varenda glas på de sista dropparna som någon inte druckit upp. Tårarna börjar samlas igen och denna gång kan jag inte stoppa dem. Jag sitter på toan och biter mig i läppen för att inte skrika rakt ut och gå till honom och kasta hela jävla whiskeyflaskan på honom. Han står och dricker i smyg. Han tömmer varenda glas för han kan inte tänka sig att hälla ut en endaste liten droppe i vasken. Med lite toapapper som jag blött med kallt vatten torkar jag mig kring ögonen. Sedan bättrar jag på sminket som runnit iväg och går ut igen. Vid matbordet sitter Tina och frågar mig ifall jag har det bra och om jag gillar mina julklappar.
-Ja jag har det bra och jo jag är jätteglad för dem, försöker jag säga så genuint som möjligt. Det kändes inte som att det lät så äkta som det borde så jag drar lite på läpparna i ett försök att le också.
-Vad bra. Vi gör ju allt det här för er. Det vet du väl? Skål för Emma och Elsa! Idag är det deras dag, säger hon högt och så skålar de igen.
De skålar för oss. Tack.
Syrran kommer fram till mig och frågar om jag vill följa med ut på en liten promenad med hunden. Självklart vill jag det. Vi går under den stjärnklara himlen och kollar in i villorna bredvid våran och försöker se vad grannarna har för sig denna julaftonskvällen. Hon säger att hon är jätteglad för Wii:et och frågar ifall inte jag är glad för kameran. Hon försöker fortfarande hålla humöret uppe och tänka på annat fastän jag vet att hon är fullt medveten om att denna kvällen, som många andra, är på väg mot en katastrof. Jag säger att det är klart att jag är glad för julklapparna, både Wii:et och kameran men att det nog kommer vara roligare att använda dem imorgon.
-Jo jag vet… suckar hon och sparkar en snöklump framför sig.

När vi kommer in igen känner vi att något är fel. Inte ens hunden springer in med samma glädje som han brukar efter en promenad. Varken Tina eller pappa pratar. Inte med oss och inte med varandra. Tina plockar med grejer bara för att verka upptagen samtidigt som hon smuttar på en av de sista julölen. Pappa sitter på en stol med en konjak i handen och stirrar ut genom ett fönster på snön som sakta faller ner i vinternatten. Syrran slår igång Wii:et igen och vi börjar spela igen. Vi väljer att spela bowlingen men det går mycket sämre än vad det gjorde innan. Helt plötsligt kommer pappa in i vardagsrummet och börjar dansa omkring. Han ger ifrån sig några slumpmässiga uttryck som “Yeah”, “Snyggt Elsa”, “Bowling ska vi åka på det nå-ån da-ag tjejer? Det är väl...kul”. Han snubblar ner i soffan och spiller ut konjaken på det gråa tyget. Syrran torkar upp det med en servett som ligger på golvet och så fortsätter vi spela. Jag testar lite olika funktioner på min nya kamera när pappa ber mig att fota honom. Jag frågar varför jag ska fota honom och han fnissar och säger att jag ska göra det för att han är så gullig. Han börjar vifta omkring med handen i luften och jag frågar vad han håller på med.
-Jag letar min konjak, jodå den letar jag ska jag berätta för dig, säger han och börjar skratta
-Jo men Emma det är så mycket jag vill berätta för dig. Du förstår inte…. och så börjar han gråta.
När jag tittar på honom vill jag både krama honom och slå honom. Jag vet inte om jag ska tycka synd om honom eller om jag ska tycka synd om mig och syrran. Jag tycker synd om alla.
Tina kommer in och ser pappa ligga på soffan helt utslagen. På en sekund ser jag hur hennes blick förvandlas. Hon har fått blicken hon får när hon är så arg att man per automatik lägger sig i fosterställning och håller armarna om huvudet. Det känns inte orimligt att man kan dö när hon är så arg. Hon tar tag i min mobiltelefon och kastar den rakt genom rummet så den slår emot väggen. Syrran sitter på golvet med hunden i knät och ser skräckslagen ut. Jag reser mig upp och puttar Tina och frågar vad fan hon håller på med. Hon skriker och säger att vi alla är äckliga. Att pappa är äcklig och att vi är lika äckliga för vi är hans barn. När hon skriker mot mig känns det som att jag får i mig ett helt glas vin för hennes andedräkt stinker rödvin. Pappa sätter sig upp i soffan och frågar förvirrat vad det är frågan om. Tina skriker att hon hatar honom och att hon aldrig mer kommer komma tillbaka. Sedan hör vi tre hur ytterdörren smälls igen och några minuter senare ser vi ser en taxi åka iväg genom den svarta och tysta julaftonsnatten.
-Jaja, lite tokigt det där. Fortsätt spela Wii ni, det där är inget att oroa sig över, säger han precis innan han börjar snarka.

Syrran sover med mig den natten. Vi håller varandra hårt i handen och säger att det är du och jag. Du och jag mot världen. Vi pratar om att vi vill bli vuxna snabbt, helst inom ett år så att vi nästa julafton kan jobba istället. Det kommer tyvärr inte hända. Om ett år är vi 15 och 13 år. Julen kommer fortfarande vara vår högtid som det skålas för medan vi sitter på toa och gråter och dammsuger upp glasbitar och gömmer våra huvuden i armarna.


Känner du igen dig i Elins novell? Känner du att du behöver någon att prata med under julhelgerna? Här hittar du tips på organisationer som har olika stödchattar under julen. 


Skriv en kommentar

Bästa julklappstipsen

Att köpa julklappar kan vara helt galet kul om man har en bra idé och vet vad man ska köpa. Att inte ha en aning och planlöst strosa runt på stan och leta kan vara stressande. Därför har vi satt ihop en lista med några riktigt bra tips. 

Årets bästa bok

Japp, det här är utan tvekan årets bästa bok, det är även den viktigaste. Den handlar om den unga tjejen Starr som lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Boken handlar om rasismen i USA, Black Lives Matter-rörelsen, om att skapa sig sin egen identitet och uppväxten. Det är ren genialitet i bokformat. The Hate U Give av Angie Thomas är en ungdomsbok men funkar lika bra att ge till den samhällsintresserade, aktivisten eller bara till någon som vill läsa en riktigt bra bok. 

Ge värme och omtanke

Det är kallt, mörkt och rått ute så varför inte ge lite värme. Ge bort ett par mjuka och mysiga tofflor, en härlig filt eller varför inte en värmegrej som man kan ha i fickan när det är helt galet kallt. 

Gör världen bättre

Har du en kompis som är superorolig för klimatförändringarna? Till hen kan du ge ett gåvobevis från Naturskyddsföreningen. Du hittar dem här.

Eller varför inte ge bort ett mensskydd till någon flicka som behöver det för att kunna gå i skolan? Eller ge bort en get, ett mangoträd eller ett helt år i skolan? Allt detta kan du ge via Action Aid och du hittar gåvobevisen här. 

Ge av dig själv

De bästa presenterna är ju oftast dem som man märker att den som ger har lagt ner massa tid och energi på. Så varför inte baka något gott, ge kompisen en heldag på stan med fika, pyjamasparty för bara er två eller en uppstyrd spelkväll med läsk och godis i mängder. Vill ni ha baktips? Gör de här supergoda saffransbullarna. Ungdomar.se har provbakat och älskar!

Det klimatsmarta tipset

Har du något som ligger och "skräpar" hemma? Något som du kanske älskade när du köpte det men som du har tröttnat på? En fin tröja? Ett spel? En bok? Varför inte vara lite klimatsmart och ge bort sånt som du redan har hemma?! Att köpa nytt är omodernt och det enda rätta är att återanvända. Bonus är ju att du inte behöver spendera massa pengar. 

Till den stressade personen

De här supersöta sakerna hjälper en att stressa ner. Genom att gosa och klämma på en skumgummikatt så mår man genast mycket bättre. Det förstår ju alla. Ge bort lite chill och mys. Köp en mooshi. Finns lite överallt men superbilligt på Wish om du har tid att vänta på leverans. 

Star Wars, Nintendo, Harry Potter

Har personen du ska köpa julklapp till någon hen tycker om lite extra mycket? Dyrkar hen Star Wars? Läst alla Harry Potter-böckerna sjutusen gånger? Tycker att Nintendo är bästa konsolen och att Super Mario är tidernas bästa spel? Varför inte köpa en Star Wars-brödrost, Harry Potter-halsband eller ett 3D-pussel med SuperMario? Det är en typisk sån grej som man kanske inte köper själv men blir superglad över att få. 

Polaroidkameran

Alla tar massvis med bilder med sina mobiler men de allra flesta ligger bara sparade där i all evighet och man gör aldrig något kul med dem. Därför vore det väl kul med en polaroidkamera?! Då kan du tapetsera en hel vägg med bilder på dina kompisar. Kul julklappstips till kompisen som gillar att fota och du kan hitta dem från ca 500 kr och uppåt.


Lycka till med julklappsletandet!
Har du redan kommit på världens bästa julklapp kan du väl tipsa andra genom att skriva en kommentar! GOD JUL!


Skriv en kommentar