00-talets bästa spel

9. Resident Evil 4Genre: ActionskräckPlattform: Gamecube, Playstation 2, Nintendo WiiSläppdatum: 2005-03-18 Resident Evil 4 var revolutionerande på många plan. Dels lanserades det inledningsvis enbart för Gamecube i ett avancerat försök att tvätta bort Nintendos barnstämpel och dels var det en ordentlig nystart för hela serien. Glöm upprepningar, träig kontroll och slöa zombier. Resident Evil 4 påminde mer om någonting helt nytt där vi med quick time events, monsterflockar och sn...

10. Super Mario Galaxy
Genre: Plattform
Plattform: Wii
Släppdatum: 2007-11-16

När Nintendo utannonserade att Mario skulle ta steget ut i rymden kändes det faktiskt som en ren självklarhet. För var passar väl spelvärldens största stjärna bäst om inte bland de övriga himlakropparna. Och medan vårt eget universum både är kallt och ogästvänligt så är Nintendos variant av rymden en både färgstark och inbjudande värld fylld till bristningsgränsen med såväl fantasi som charm. Vår upptäckarglädje fick fritt spelrum och inte ens gravitationen kunde hindra oss från att utforska alla de stjärnor och planeter som fanns att besöka. Med fantastiskt mysig grafik, utsökta musikaliska arrangemang och en underbar spelkontroll var det omöjligt att inte älska varje sekund av äventyret. Ett litet steg för en rörmokare, visst, men ett rejält kliv för den sanna spelglädjen.

9. Resident Evil 4
Genre: Actionskräck
Plattform: Gamecube, Playstation 2, Nintendo Wii
Släppdatum: 2005-03-18

Resident Evil 4 var revolutionerande på många plan. Dels lanserades det inledningsvis enbart för Gamecube i ett avancerat försök att tvätta bort Nintendos barnstämpel och dels var det en ordentlig nystart för hela serien. Glöm upprepningar, träig kontroll och slöa zombier. Resident Evil 4 påminde mer om någonting helt nytt där vi med quick time events, monsterflockar och snabba ryck helt plötsligt fick en helt annan spelupplevelse. När det sedan fortfarande var spännande, episkt och allt annat som varit seriens tidigare styrkor blev det inte svårt att utropa Resident Evil 4 till bäst i serien. Och 2000-talets näst bästa skräckspel.

8. Dragon Age: Origins
Genre: Rollspel
Plattform: PC, PS 3, Xbox 360
Släppdatum: 2009-11-05

Dragon Age kom lite som en blixt från klar himmel. Visst visste vi att det var på väg och nog trodde vi alla att det skulle duga eftersom Bioware ändå stod bakom spakarna. Men tidigt material från spelet såg lite halvtaffligt ut och grafiskt imponerade det väl inte nämnvärt heller. Sedan måste det sägas att de trailers som släpptes på spelet knappast fick oss att höja på ögonbrynen, snarare tvärtom, och den karaktärseditor som släpptes någon månad innan släppet var rätt blek. Dragon Age: Origins visade sig dock var allt annat än blekt och för första gången på nästan ett decennium fick vi ett spel som kunde mäta sig med de allra mest legendariska titlarna i genren. Ett spel som på flera nivåer även överträffar många av just dessa tidigare stora rollspel. Med enorm skicklighet har man konstruerat en fantasyvärld som är lätt att förälska sig i och likaså dess karaktärer. Mångsidigheten i spelet står dessutom i en helt egen klass och alla val har konsekvenser som kan överraska den mest erfarna rollspelsräv. Utan tvekan en av decenniets absolut bästa titlar överhuvudtaget.

7. Vampire: The Masquerade - Bloodlines
Genre: Rollspel
Plattform: PC
Släppdatum: 2004-11-19

Många är vi som gråter över Troikas nedläggning, framför allt för att vi aldrig får en ”äkta” uppföljare till ett av världens bästa rollspel. Deras bruk av Vampire-licensen var fläckfri och gav oss en rollspelsupplevelse fylld av mörker och intriger. Det fanns inget gott, endast olika grader av ont, något som fick oss att släppa loss ordentligt. Men det var väl främst på grund av de många olika möjligheterna som vi minns Bloodlines med värme. De olika fraktionerna bjöd vart och ett på ett unikt sätt att spela vilket också förlängde njutningen. Tyvärr led spelet av en hel del buggar, men tack vare hängivna anhängare kunde spelet finputsas till en glimrande diamant. Och bland våra högsta önskningar finner vi Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2;

6. Metroid Prime
Genre: FPS, äventyr
Plattform: Gamecube
Släppdatum: 2002-11-17

Spelet nådde butikerna och de på förhand kritiska rösterna tystnade. Världen blev sig aldrig lik. Vem hade kunnat ana, efter åtta långa år? Det finns så otroligt mycket positivt att säga om Metroid Prime, men egentligen räcker det med att belysa det faktum att ingen serie lika smärtfritt gått från två dimensioner till tre, utan att för en sekund avvika från det där som alltid varit kärnan i serien. Utforskandet, de episka bossfighterna, den detaljerade och estetiskt tilltalande grafiken, den tryckta stämningen frambringad av en olustig men samtidigt tacksam känsla av ensamhet, samt den osvikligt och perfekt ambienta ljudbilden - allt var intakt. Så välbekant, men ändå så nytt. Och så djupt, med mängder av information att frivilligt grotta ned sig i om man ville få en än djupare inblick i det universum Aran rör sig i än vad förstapersonsperspektivet i sig förmådde leverera.

5. Silent Hill 2
Genre: Skräck
Plattform: Playstation 2, Xbox, PC
Släppdatum: 2001-11-23

Vad är verklighet och vad är en manifestation av det undermedvetna? Existerar den materiella världen? Det fantastiska med Silent Hill 2 var inte bara sättet som Konami lyckades provocera sinnet hos miljontals spelare världen över. Det här är ett skräckspel med en historia att berätta, och som likt första mötet med Pyramid Head etsar sig fast på näthinnan och berör. James Sunderlands ganska så tragiska resa genom den dimmiga staden ska helst bara ackompanjeras av ens egna andetag och ett subtilt illamående som i de mest obegripliga situationer växer och omfamnar både dig och de stackare som valt att besöka denna infernaliska semesterort. Det är i denna stund man förstår att Konami lyckats med något alldeles unikt i spelsammanhang. Addera en nypa dramaturgi á la David Lynch och resultatet blir ett oförglömligt mästerverk. Glöm motorsågar och urvattnade klichéer. Det finns inget som är lika skrämmande som att hamna i en situation där man måste ifrågasätta det existentiella och sin egen mentalitet. Silent Hill 2 är i en klass för sig.

4. World of Warcraft
Genre: MMORPG
Plattform: PC/Mac
Släppdatum: 2005-02-11

Tiden innan World of Warcraft, är det någon som minns den? Knappast. Det var en tid då onlinerollspel var svårtillgängliga, avancerade och utmanande. Men World of Warcraft förde in genren till folkhemmen med urgullig och vacker design, perfekt inlärningskurva och variation. Azeroth blev för många ett betydligt trevligare alternativ än den grå vardagen eftersom man där både kunde döda drakar, skaffa fina kläder och möta nya vänner. Att sedan expansionerna lyckades skapa större uppmärksamhet än många andra spelsläpp är en annan sida av World of Warcraft som även det belyser vilket genomslag titeln haft. Speciella spel kan ibland omdefiniera både sin genre och spelvärlden i sin helhet och World of Warcraft är just ett sådant spel. Det och många andra anledningar är förklaringen till att vi gillar det så otroligt mycket. Även om det förmodligen också är den titel som stulit absolut flest timmar av vårt 2000-tal.

3. Deus Ex
Genre: Action/Rollspel
Plattform: PC, PS2
Släppdatum: 2003-03-27

Deus Ex är också ett sådant spel som förändrade en genre. Tidigare var rollspel en sak och förstapersonskjutare en annan. I och med Deus Ex blev de en och samma, med lysande resultat. Det nya greppet erbjöd större inlevelseförmåga, men det var framför allt de många valmöjligheterna som fick oss att baxna. Det var ett äventyr där man själv kunde bestämma hur problem skulle lösas och beroende på hur man uppgraderat JC Denton blev fler möjligheter tillgängliga, vilket gjorde omspelningar ett måste. Ion Storm lyckades med att skapa ett suveränt hybridspel, vars stil sög in oss tills vi omgavs av 2050-talets dystopi. Vi levde och andades Deus Ex och kanske kan Deus Ex 3 leverera samma njutning. Kanske inte.

2. Portal
Genre: Pussel
Plattform: Xbox 360, Playstation 3, PC
Släppdatum: 2007-10-18

The Orange Box var en förträfflig liten låda, fylld av läckra specialiteter signerade Valve och i sin helhet förmodligen 2000-talets mest prisvärda paket. Men det var ett spel som stack ut ur mängden. Ett litet, kort och helt nyskapande spel. Portal, ett pusseläventyr av sällan skådat slag. Konceptet var genialiskt, utmanande och mycket smart. Skjut portaler här och där för att ta dig igenom banorna. Låter enkelt, men krävde bitvis både sin man och sin kvinna. Bäst av allt var emellertid GLaDOS, datorhjärnan som följer dig genom spelet med löften om paj, frihet och annat skoj. Men kakan är ljug, GLaDOS är elak och slutfighten är legendarisk. Portal är lika unikt som fantastiskt och en upplevelse alla bör testa.

1. Half-Life 2
Genre: FPS
Plattform: PC, Xbox
Släppdatum: 2004-11-16

Spelet som förändrade förstapersonskjutargenren fick en uppföljare 2004 och vi var många som hoppades på en upprepning. Vi förväntade oss att något stort skulle presenteras och våra förväntningar blev uppfyllda. Valve visade att man fortfarande kunde flytta gränser för spel, både tekniskt och designmässigt. De visade också att de fortfarande kunde det här med handling och karaktärer. Half-Life 2 var allt vi ville ha och mer därtill. Det seglade snabbt upp på topplistorna över världens bästa spel och vi blev inte direkt överraskade att det stod som vinnare när vår egen omröstning blev klar. Och då har vi inte ens räknat med episodsläppen som fick oss att älska Half-Life 2 ännu mer. Att Valve kan det här med spel är fullständigt klart och vår högsta önskan inför 10-talet är att vi återigen får uppleva Gordon Freeman i sitt esse.

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.