00-talets största snackisar

Men datorerna fortsatte att brumma vidare, jorden fortsatte cirkla kring solen och nu står vi här, snart tio år senare, och utvärderar 00-talet genom en massa topplistor. Här har ni 00-talets största ”snackisar” – händelser, saker och personer som diskuterats hej vilt i skolmatsalar, på bussar, i fikarum, bastuklubbar och på det stora världsomspännande nätverk vi kallar internet: FILDELNING Väsendet Michael Jackson var ett väldiskuterat ämne under hela 00-talet. Var det ...

Men datorerna fortsatte att brumma vidare, jorden fortsatte cirkla kring solen och nu står vi här, snart tio år senare, och utvärderar 00-talet genom en massa topplistor.

Här har ni 00-talets största ”snackisar” - händelser, saker och personer som diskuterats hej vilt i skolmatsalar, på bussar, i fikarum, bastuklubbar och på det stora världsomspännande nätverk vi kallar internet:

FILDELNING

Sjörövaryrket passar´n bra;
"De är bara att röva och ta,
och de", sa Fabbe, "gillar ja",
tjohej hadelittan lej.

Men då...
vad står på?
Fabbe blir plötsligt blek och grå!
Oj då!
Vad står på?
oj oj oj oj oj oj oj!
(Oj oj oj oj oj oj oj!)


Ja, det var väl ungefär den reaktionen som de stora branschorganisationerna hade hoppats på när regeringen klubbade igenom IPRED-lagen i början av 2009. Att fildelarna, piraterna, skulle bli bleka och gråa och lägga av med sina rövarfasoner. Men så har det inte riktigt blivit.

Vad vi däremot kan konstatera är att fildelning varit en av 00-talets mest omdebatterade frågor. När Napster slog igenom på bred front i början av millenniet, och drog med sig en hel generation kulturtörstande ungdomar, började skiv- och filmbolagscheferna att klia skägg inne på sina extravaganta helvåningskontor. Och de kliar skägg än idag, fast nu i betydligt mindre flådiga arbetsrum.

TSUNAMIN
På morgonkvisten, annandag jul för fem år sedan, skakades indiska oceanen av en massiv jordbävning - ett av de allra kraftigaste jordskalv som någonsin registrerats sedan richterskalan infördes. Skalvets enorma kraft pressade upp havsmassorna och skapade en gigantisk flodvåg – en så kallad tsunami - som svepte in över Bengaliska viken och utplånade allt i sin väg. I förödelsens spår omkom närmare 300 000 människor, varav hela 543 stycken svenska medborgare.

LINDA ROSING
Håhåjaja. Var ska man egentligen börja? Kvinnan som indirekt skrivit ut lönecheckerna till halva Aftonbladet-redaktionen de senaste fem åren är kanske den svenska kvinna som varit mest omdebatterad under hela 00-talet. Ända sedan hon särade på benen i Big Brother 2003 har Linda Maria Elisabeth Gedin alltid haft en löpsedel reserverad för sina upptåg. Med ett namn, en karriär och ett utseende som förändrats från dag till dag har hon sakta men säkert blivit en av landets allra kändaste personer. I hennes dignande CV går bland annat att hitta: en popkarriär under namnet Bionda, en partiledarroll i det egenstartade ”Unika partiet” (222 röster i riksdagsvalet 2007), en himla massa utvik, självbiografin ”Den nakna sanningen” och ett stormigt förhållande med dörrvakten Fadde Darwich.

MICHAEL JACKSONS DÖD

Väsendet Michael Jackson var ett väldiskuterat ämne under hela 00-talet. Var det inte hans krackelerande ansikte eller hans märkliga hudfärgsbyte som ventilerades så var det hans påstådda sexuella relationer med både chimpanser och småbarn. Michael blev ett tacksamt skämt för inte bara Amerikas, utan hela världens, komiker. Och det hade han säkert fortsatt att vara även under nästkommande decennium, om det nu inte vore för att han gjorde sin sista moonwalk i somras.

Jag befann mig inne på McDonalds vid kupolen i Borlänge, tillsammans med bland andra UM:s fagre chefredaktör Erik Nahlén, när chocknyheten anlände. Klockan var kring två på natten och över en slafsig hamburgare följde vi rapporteringen via en kamrats gnistrande iPhone. I takt med att alltfler svenska nättidningar frontade sina förstasidor med nyheten förstod vi tillsist att The King of Pop faktiskt verkligen var död. Att fälla en tår och nynna stillsamt på någon av hans alla hitlåtar hade kanske varit den korrekta saken att göra. Men festival, alkohol och en sen timme gjorde att vi drog osmakliga skämt istället.

KLIMATET
När jag skriver det här har det stora klimatmötet i Köpenhamn precis inletts. 15 000 delegater från 192 länder ska hälsa artigt på varandra och le stelt inför påträngande fotografer. Men framförallt ska de försöka enas om hur utsläppen av växthusgaser ska minskas.


Under det gångna decenniet lyftes planetens klimatförändringar upp som det kanske allra största hotet mot mänsklighetens fortlevnad. Vicepresident Al Gore slängde ihop en PowerPoint-presentation som placerade både en Oscarstatyett och ett Nobels fredspris i vitrinskåpet och Miljöpartiet stormade fram på den politiska scenen. Samtidigt dog hundratusentals människor världen över till följd av extrema väder och isbjörnarna i Arktis tvingades bli kannibaler.

När vi nu ändå varit inne och nosat lite på Nobels fredspris kan vi lika gärna plocka fram årets vinnare.

BARACK OBAMA
Aldrig tidigare har ett amerikanskt presidentval väckt så mycket intresse runt om i världen som förra året, då Barack Obama stormade fram mot segern. Mycket av snacket kom att kretsa kring hans hudfärg. Trots att Obama de facto har en gyllenbrun nougatfärgad hy omskrevs han som svart. Men skit samma, det är inte på grund av sin hudfärg som Obama idag leder världens mäktigaste land. Det är för hans förmåga att bringa hopp i ett land plågat av ekonomiskt förfall och ett oerhört kritiserat krig. Ett hopp som dock börjar att sina när han nu snart suttit ett år vid presidentposten och långt ifrån infriat alla sina vallöften.

BRITNEY SPEARSDet är en minst sagt turbulent karriär den blonda tösen från amerikanska södern har haft. När hon klev in i det globala rampljuset i slutet av 90-talet var det som oskuldsfull popprinsessa, tidigare programledare i den amerikanska motsvarigheten till Disneyklubben. När vi nu tar steget ur millenniets första decennium är det med en helt annan bild av Brittan. Med blixtbröllop, utvik, Madonnakyss, skilsmässa, barnatvister och framförallt en plötslig håravrakning blev Britney Spears liv och hälsa en av 00-talets allra största snackisar.

ELFTE SEPTEMBER
Den elfte september 2001. 9/11. Ett datum som för alltid kommer att stå i historieböckerna. Jag minns att jag precis hade kommit hem från skolan, brett mig ett par smaskiga mackor och slagit mig ner för att titta på lite skräpig eftermiddags-tv. Istället fastnade jag framför CNN.

Vi vet vad alla vad som hände: Två kapade flygplan styrdes in i de båda tvillingtornen World Trade Center, som senare kollapsade, ett tredje kraschades i försvarshögkvarteret Pentagon och ett fjärde, troligtvis med sikte på Washington, störtade utanför Pittsburgh.

Händelserna födde en rad konspirationsteorier, bland annat om att USA:s regering själva skulle varit inblandade i attackerna. Om det finns någon sanningshalt i påståendena lär vi nog aldrig helt säkert få veta. Vad vi dock vet är att cirka 3000 människor dog i attackerna och världen för alltid förändrades.

Andra stora snackisar under 00-talet:
Anna Lindh mördas, Dokusåpor, Den danska huliganen, Anna Anka, Rauija modererar UM:s medlemmar till upprorsstämning, Lady Gagas könstillhörighet, Finanskrisen (borde egentligen vara med på stora listan men jag orkar fan inte skriva om skiten), Arne Weise avgår som julvärd, Svininfluesan, Blondinbella, Ingvar Oldsberg hoppar av På Spåret, Foppatoffeln.