10 skäl att plugga utomlands

Några av oss bläddrar i dem en gång extra, drömmer om soliga stränder och hisnande fester. Andra går så långt som att faktiskt fylla i en ansökan och ta ett första steg mot äventyret, medan det är få som faktiskt antar utmaningen, tror på att de vågar, och sätter sig på planet mot nya breddgrader. Om de bara visste vad de missade. Att plugga utomlands behöver inte vara krångligt. Eller svårt. Visst, det innebär en del pappersarbete till en början, men vad är lite administr...

Några av oss bläddrar i dem en gång extra, drömmer om soliga stränder och hisnande fester. Andra går så långt som att faktiskt fylla i en ansökan och ta ett första steg mot äventyret, medan det är få som faktiskt antar utmaningen, tror på att de vågar, och sätter sig på planet mot nya breddgrader.

Om de bara visste vad de missade.

Att plugga utomlands behöver inte vara krångligt. Eller svårt. Visst, det innebär en del pappersarbete till en början, men vad är lite administrativt bök jämfört med upplevelsen man får i gengäld? I samma stund som planet lyft från svensk mark är förhoppningsvis allt vad antagningsbevis och visumansökningar bortglömt och kvar återstår oförglömlig tid och erfarenhet. Det låter klyschigt, men här är 10 övertygande skäl att rota fram passet, damma av ordboken och vinka av familjen:

Honkong, kan det vara något?


Upptäck en ny kultur. Oavsett mot vilket land på jorden resan går kommer du att möta något nytt. Ny miljö, nya människor, nya traditioner, nya sätt att tänka. Läskigt och ovant till en början, men samtidigt aldrig så spännande och nyttigt. Precis alla har att tjäna på att bredda sina kunskaper om andra kulturer. Dessutom är det väldigt roligt.

Lär dig ett nytt språk. Kanske en av de största fördelarna med utlandsvistelsen. Glöm fransklektioner och tyskaglosor, det är så här du lär dig, genom att leva med språket. Ta varje tillfälle att prata med folk under tiden du är borta och viktigast av allt: våga göra fel och fråga!

Ta med dig kunskaper som räknas. Att lämna tryggheten i Sverige och leva och studera utomlands tyder på mod och självständighet; bevisar att man har en lust att lära och att man vill någonting med framtiden. Sånt uppskattas av arbetsgivare och är definitivt en erfarenhet som är nyttig att ha i ryggen – oavsett vad du vill göra senare i livet.

Fira nya högtider. Jul och midsommar i alla ära, men det finns faktiskt mer än sill och lussekatter. Efter 20:e gången kan man julafton närmast utantill, kanske till och med bakochfram. För en gångs skull kan det därför vara både kul och uppfriskande att uppleva en äkta Thanksgiving, Halloween eller Ramadan.

Lär känna människor från alla kontinenter. Du är långt ifrån den enda som är nyfiken på att resa och upptäcka världen. Överallt sker utbyten och skolorna myllrar av internationella studenter. Du kan därför definitivt hitta vänner för livet från alla kontinenter, och vem vet, du kanske till och med finner kärleken i utbytesstudenten från Indien…

Utnyttja växelkursen. Som student har man sällan gott om pengar. I slutet av månaden kanske inga alls. Även om inte valutan ska styra resmålet finns det pengar att spara genom att välja rätt landningsbana. Det har väl exempelvis inte undgått någon att den amerikanska dollarn sjunkigt långt under sju kronor? CSN erbjuder dessutom ett utökat studielån för utlandsstudier med tilläggsbidrag för flygbiljett och terminsavgift.

Väx en smula. En utlandsvistelse kräver mycket planering och ansvar, oavsett om du är på andra sidan gränsen i Norge eller i Alaska. Saker och ting blir inte allt som man tänkt sig och man får kallt räkna med vissa felberäkningar i kalkylen. Hur du sen löser de oförutsedda problemen är upp till dig när familjen sitter på andra sidan jordklotet, och på så vis lär du dig massor i vad det innebär att faktiskt klara sig på egen hand.

Sätt Sverige på kartan. Det är svårt att tro, men många framförallt utanför Europas gränser vet knappast – Ikea och Abba till trots – vad lilla Sverige är. ”Jaha, ni med klockorna och ostarna”. ”Jo men Sverige, det är väl landet med isbjörnar på gatorna?”. Genom att sprida ut oss i världen kan vi tillsammans reda ut begreppen – och nog finns saker vi kan skryta om alltid!

Omväxling förnöjer. Genom att vara borta ett par månader lär du dig uppskatta våra kalla vintrar, och mammas köttbullar blir så mycket godare när man varit utan dem ett tag. Likadant med julmusten och Marabou-chokladen. Hemma bäst men inte jämt, helt enkelt.

Ha jäkligt kul. Nog för att det är bra att lära sig saker och samla på sig användbara erfarenheter, men främst väljer man nog ändå att plugga utomlands för att det är så otroligt skoj. Har man inte otur med knäppa värdfamiljer kommer man med all sannolikhet få ett minne för livet utan påtänkbara nackdelar. Eller jo, kanske en – du kommer aldrig vilja åka hem.