18 timmar Jason Voorhees – Del 1

*SPOILERVARNING* Jag och några vänner hade länge pratat om ett ”Fredagen den 13:e”-maraton. ”Tänk, tio filmer på raken, eller elva om man räknar med Freddy vs. Jason, shit vad fett.” Men vi drog oss för det, det gäller ju att verkligen ha motivation. Så … en vacker dag gjorde vi slag i saken och när jag nu ser tillbaka på vårt arton timmar (då har vi räknat med bestyr och toabesök såklart) långa Jason-möte kan jag bekräfta att det var värt det. Mrs. Pamela Voorh...

*SPOILERVARNING*

Jag och några vänner hade länge pratat om ett ”Fredagen den 13:e”-maraton. ”Tänk, tio filmer på raken, eller elva om man räknar med Freddy vs. Jason, shit vad fett.” Men vi drog oss för det, det gäller ju att verkligen ha motivation. Så ... en vacker dag gjorde vi slag i saken och när jag nu ser tillbaka på vårt arton timmar (då har vi räknat med bestyr och toabesök såklart) långa Jason-möte kan jag bekräfta att det var värt det.

Förberedelserna är lika viktiga som filmerna ...

Under tiden vi såg de elva filmerna antecknade jag friskt och vi försökte vårt bästa med att hålla ”bodycounten”. Redan nu kan jag säga att vi säkerligen gjort några misstag, men jag vill påminna om att det finns många sätt att räkna på. Vi har till exempel inte räknat med rymstationexplosionen i Jason X eller de övriga undomarna som säkerligen drunknade på båten i Jason Takes Manhattan, däremot räknade vi med de fem morden som nämns på nyheterna i Jason Goes to Hell. För att inte lämna några frågetecken hänvisar jag till sidan: http://www.fridaythe13thfilms.com/saga/bodycount.html
(Där står allt man behöver veta.)

Okej, klockan är 12 på lördag och vi hugger in i våra familjepizzor efter två treo var (gårdagen bestod dumt nog av billig öl). Maratonet kan börja!

Friday the 13th (1980)

Den första filmen erbjuder tyvärr inte så mycket spektakulärt förutom Harry Manfredinis skräckplinkande skrikiga soundtrack, som har blivit lika viktigt som Jason för serien. Jason är bara med kort som barnform och det är hans mamma som står för morden, hon tar ut sin hämnd mot pippande ungdomar som hon anser bär skulden till att hennes vanskapte son drunknat.

Mrs. Pamela Voorhees svingar sin dödliga kniv
Mrs. Pamela Voorhees svingar sin dödliga kniv

Filmen är seg och ungdomarna saknar karaktär, de går mest runt och ”grejar”, pillrar på saker ... Ett stort plus är Kevin Bacon som gör ett högst njutbart magplask i försök till dyk. Friday the 13th innehåller även en tuff polis på motorcykel och såklart stadens galning som hävdar att ”It’s got a death curse!” Och självfallet, polisen på slutet: ” Ma'am, we didn't find any boy.”

Body count: 9

Bästa Mordet: ”Pilbågspilen genom Kevin Bacons hals”


Friday the 13th Part 2 (1981)

Jason har inte hittat hockeymasken...
Jason har inte hittat hockeymasken...

Jason är vuxen och bor i en sjabbig stuga i skogen, han börjar hämnas sin moders död efter att hon hämnats hans (så han var inte död då eller?). Hockeymasken har han inte hittat än utan använder här istället en påse för att täcka sin fula nuna. Han rör sig som en gubbe och känns mycket mänsklig, vilket märks tydligt i scenen där han blir livrädd för motorsågen. Värt att nämnas är även en explosion i förtexten vilket vittnar om en cool film.

Body count: 9

Bästa Mordet: ”Rullstols-machete-trapp-mordet”

Friday the 13th Part III (1982)

3D-skräck!
3D-skräck!

Det börjar med grym intromusik samt 3D-text. Även Jason vill försöka sig på fenomenet 3D-glasögon, och det märks, genom de otaliga föremålen som är väldigt nära skärmen, allt från en joint till ett öga!

Del tre är otroligt viktig i Fredagen-serien, här får han sin kända mask och i slutet får man även se ett smakprov på hans så viktiga kommande ”dörrsprängningar”. Den innehåller fantastiska karaktärer: Extrema gräs-rökare, en gravid kvinna, MOTORCYKELGÄNGET! Och förstås Shelley, den minnesvärda ”fun guy”-karaktären med sämst självkänsla som leker både död och mördare, och tack vare honom får Jason sin mask samt testa på att harpun-mörda. Efter han skjutit harpunen gör han en av seriens coolaste poser! Han kastar även kniv för första gången, men missar. Del tre är grym!

Body count: 12

Bästa Mordet: Utan tvekan ”Machete-hugget i skrevet på killen som går på händer”!

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Mr. Voorhees vaknar på bårhuset och sågar sig tillbaks till Crystal Lake där det än en gång kryllar av bra karaktärer. Tommy Jarvis blir introducerad till serien, han är den lilla pojken som är otroligt skicklig för sin ålder på att göra masker. Han spelas av ingen mindre än Corey Feldman (Gremlins, Stand by Me, The Lost Boys) och bidrar med en barnimitation av Jason samt filmvärldens kanske äckligaste scen där han hoppar i sängen efter att ha sett en naken kvinna i huset bredvid. Brr...

”Teddy Bear” och ”Deadfuck”, vilket radarpar! ”Deadfuck” är en av de roligaste karaktärerna i serien. När han gapar fånigt åt de badande tvillingarna eller dansar sin specialdans är det svårt att inte skratta och ta sig för ansiktet.

Corey Feldman leker barn-Jason
Corey Feldman leker barn-Jason
Jason har blivit bättre på att kasta, han spränger sin första dörr, han får beslutsångest: ”Ska jag döda barnet eller den unga kvinnan?” Han väljer förstås att jaga kvinnan men det resulterar i att han glider in med huvudet i sin egen machete. Tommy Jarvis får psykbryt, hugger och hugger och man tänker ”kan det där bli den nya Jason då eller?”. Nej.

Body count: 13

Bästa Mordet: Jason kör in en harpun i skrevet på en kille och lyfter upp honom. Aj.

Fyra filmer avklarade, inga problem, jag ångrar inte ens festen jag gick på kvällen före. Börjar längta efter del sex med de roliga paintballkaraktärerna.