Avatar seglar förbi Titanic

James Camerons maffiga sci-fi-äventyr Avatar är tillsammans med den intensiva monsterrullen Cloverfield det absolut häftigaste jag någonsin sett på bio. De trippiga neonmiljöerna var hur läckra som helst och 3D-effekterna så krispiga att hakan halkade ner ett snäpp. Det var helt enkelt två timmar och 40 minuter ren underhållning. Handlingen skyfflar vi åt sidan – ”Folk som gnäller över ostig handling och dåligt manus skulle lika gärna kunna gnälla över att Schindlers Li...

James Camerons maffiga sci-fi-äventyr Avatar är tillsammans med den intensiva monsterrullen Cloverfield det absolut häftigaste jag någonsin sett på bio. De trippiga neonmiljöerna var hur läckra som helst och 3D-effekterna så krispiga att hakan halkade ner ett snäpp. Det var helt enkelt två timmar och 40 minuter ren underhållning. Handlingen skyfflar vi åt sidan - ”Folk som gnäller över ostig handling och dåligt manus skulle lika gärna kunna gnälla över att Schindlers List inte hade nog med comic relief”, som min kompis Kristoffer så fint uttryckte det.


Nu står det också klart att Avatar är världens mest inkomstbringande biofilm genom alla tider. Några exakta siffror på hur många dollar Cameron och hans crew kan räkna in har inte rapporterats ännu, men distributören 20th Century Fox bekräftar att filmen passerat Titanic (som spelade in cirka 13,4 miljarder svenska kronor). Inflationen, och det faktum att man får pröjsa lite extra för en 3D-visning, har dock inte tagits med i beräkningen.

Läs Angelicas recension av Avatar här.