Blogg

Blogginlägg från Malmö!

Alltså det är ju bara HELT sjukt att hela vår turné är avklarad. Vilken resa det har varit. Vi har under en månad med 26 shower träffat tusentals av er ute i landet, personligen förstår jag inte ens att Lidköping-stoppet är avklarat, men men. Att vara på turné - så är det! Dock är vi ju inte klara än, stay tuned for more! Nedan kan du läsa om vad som hände i Malmö.

Den första dagen körde Milad och Sofia sin grej och var lika grymma som vanligt. Vanligtvis brukar vi lyfta unga förebilder under kvällsseminariet, men det visade sig att den 19-åriga demokratiambassadören Vlora Makolli som var med i panelen från Malmö Stad under dagsshowen just var en sådan. En otroligt inspirerande ung tjej från Rosengård, som tillsammans med andra tjejer i Rosengård jobbar för hållbar utveckling tillsammans med Malmö stad. Bland annat hade de omvandlat en parkeringsplats till en aktivitetsyta under en sommar. Hon föreläser även om hur man kan inkludera ungdomar i beslutsfattandet. 

Som vi alla vet så kan oväntade saker ske, hur man än planerar. Under kvällen var Milad tvungen att åka hem till Stockholm, och hade inte möjlighet att återvända till Malmö. Detta resulterade givetvis i en prekär situation, men två sekunder efter att Milad hade åkt kommer Sofia gåendes med Leo Razzak, social entreprenör och känd från sitt sommarprat bland annat. Leo räddade oss verkligen i Grevens tid, vi är mycket tacksamma att han kom in och var gästinspiratör. Leos föreläsning har ungefär samma tema som Milads, så vi lyckades väva in det väldigt bra i showen. Vill man höra ungefär hur det lät så kan man lyssna på hans sommarprat här: sverigesradio.se/sida/avsnitt/216102?programid=2071

Efter hans föreläsning tog vår projektledare Annika över som Sofias side-kick på scen, och tillsammans var de väldigt naturliga. Sammanfattningsvis blev det en mycket lyckad avslutning med många men bra överraskningar.

Under kvällsseminariet var Angelica Andersson från Sveriges Ungdomsråd moderator tillsammans med vår projektledare Annika Hagberg. Angelica satte sin egen prägel på seminariet och det blev en väldigt rolig tillställning, till exempel började hon dansa för att signalera att en panelist hade pratat för länge.

Unga förebilderna som medverkade var Robin Pihl, Nasrin Al-Mayahi samt Lisa Brand. Robin, 18 år, hade varit styrelseledamot i Sveriges Ungdomsråd samt ordförande i flera lokala ungdomsråd. Han berättade hur han jobbade med att stärka unga människor som inte kände att de fick sin röst hörd. Nasrin var ordförande för ungdomsrådet i Sofielund och tjejgruppen. Tjejgruppen är en öppen grupp som inte kräver något slags medlemskap, i gruppen jobbar man för att integrera unga tjejer i olika aktiviteter och projekt. Nasrin berättade även att hon ville bli polis efter att hon gick ut gymnasiet. Lisa Brand doktorerade inom energivetenskap och var med i rörelsen Fossil Free. Fossil Free jobbar för att få stora företag och organisationer att sluta investera samt använda fossilt bränsle. 

Under turnén har Scandic låtit oss bo på deras hotell i hela Sverige! På Scandic är de nämligen superhållbara. Bland annat har de inte tvål i engångsförpackningar, de var först med att inte tvätta alla handdukar varje dag, de har ju också givetvis ekologisk frukost! Så här glada var vi när vi bodde på Scandic Malmö City:


Förebilden Vlora makolli var med i Panel-delen tillsammans med Malmö kommun och företagen för att representera ungas röst. Hur har det känts?

- Det kändes spännande, man borde alltid ha en representant för unga när man talar om hållbarhet. Det är superviktigt med ungdomsperspektivet.

Vad tyckte du om we_change?

- Jag har inte hört talas om det tidigare. Men jag kände verkligen, och blev personligen väldigt berörd av Leo Razzak. Alla som har lyckats borde våga inspirera andra, då blir det som en fantastisk dominoeffekt.

Har du varit med om något som liknar we_change tidigare? Finns liknande forum i Malmö?

- Nej inte vad jag vet. Det är ett jättebra initiativ med we change, det , för det är exakt det här jag föreläser om med Malmö stad - hur man ska kunna inkludera ungdomar. We_change lyfter just vikten att företag också har ett ansvar att lyfta in unga och tänka hållbart. Företag kanske är rädda för att bli granskade, självklart ska företag vara hållbara och inkludera ungdomar i deras arbete.

Vill du att vi kommer till Malmö 2015?

- Tummen upp!

Vad får du din drivkraft ifrån?

- Jag har sett väldigt många patriarkala samhällen och strukturer som ännu lever vidare runt om i världen. Detta problem har gett mig en drivkraft till att vilja förbättra kvinnors möjligheter i samhället. Jag inspireras varje dag av olika sorters människor men främst inspireras jag av självständiga kvinnor som t.ex. Catherine Ashton i Europakommissionen. Utöver detta fnner jag ett engagemang i att driva frågan kring kvinnliga politiker som lyckas inom politiken endast pga "manligt" agerande, vilket Margaret Thatcher var känd för. Men varför bör en agera "manligt" för att lyckas inom politiken? 

Det finns inga kommentarer... än.

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!