Cykelkärran full med sopor

På Peder Skrivares Skola i Varberg går Tove Grimslätt, Victor Andersson, Kayli Sobovitch, Jonathan Leding och Kristian Hanstad som tillsammans driver RecycleAid, ett UF-företag som hjälper människor med återvinningen.– Hemma hos oss är källsortering en självklarhet, men ingen i familjen tycker det är särskilt roligt att ta skräpet med sig till återvinningsstationen. Det blir lätt att det samlas på hög, tills någon tröttnar och slänger in allt i bilen för att sedan köra bo...

På Peder Skrivares Skola i Varberg går Tove Grimslätt, Victor Andersson, Kayli Sobovitch, Jonathan Leding och Kristian Hanstad som tillsammans driver RecycleAid, ett UF-företag som hjälper människor med återvinningen.
– Hemma hos oss är källsortering en självklarhet, men ingen i familjen tycker det är särskilt roligt att ta skräpet med sig till återvinningsstationen. Det blir lätt att det samlas på hög, tills någon tröttnar och slänger in allt i bilen för att sedan köra bort det, säger Tove.

Hon pratade med sina vänner och tillsammans kom de på lösningen. De startade ett företag som kommer hem till folk och hämtar deras återvinning, för att sedan frakta det till närmsta återvinningsstation. 
– Det finns väl roligare saker att göra än att källsortera, men man känner sig bra och får ett gott samvete för att man vet att det man gör är viktigt för alla, säger Victor, och påpekar att de dessutom går med vinst då det enda de har investerat i är cykelkärran som de fraktar soporna i. 

– Man får ju ofta höra saker om miljön, att tillståndet försämras och att vi måste göra något åt det men det känns som att varje enskild individ måste bry sig mer för att göra skillnad. Så vi tänkte att om vi börjar bry oss så kanske vi även kan få fler att bry sig, säger Tove.


Texten kommer från magasinet Heroes of Today, vars senaste nummer har producerats tillsammans med Ungdomar.se.