Därför ska du inte ta ett ”lån utan UC”

Att ta ett ”lån utan UC” är något som många aktörer på lånemarknaden erbjuder. Och visst kan det låta lockande. Men vad är egentligen ett lån utan UC? Och varför är det något du ska akta dig för? Det ska vi reda ut i den här artikeln. Du kommer också att få veta varför det är en bra idé att hålla koll på din kreditvärdighet och varför ditt UC-Score är så viktigt när du funderar på att ta ett lån.

Sökfrasen ”lån utan UC” resulterar i tiotusentals träffar på Google. De allra flesta leder föga förvånande till erbjudanden om just lån. Och ofta lockar de med att det ska gå både snabbt och problemfritt att få lånet beviljat. Snabbt och lätt alltså. Men finns det ingen hake? Jo, det är precis vad det gör – som så ofta när det handlar om ”enkla” lösningar.

Kreditupplysning ger underlag för riskbedömning

Vad innebär då ”lån utan UC”? UC är Sveriges ledande leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster. Kreditupplysning är en av våra viktigaste tjänster. Många banker och kreditinstitut samarbetar med UC. När någon ansöker om ett lån vänder sig sådana långivare till UC för att få en kreditupplysning på den som söker. Syftet är att få en bild av den sökandes kreditvärdighet och därmed vilken risk långivaren tar genom att bevilja lånet. Ju lägre risk desto bättre lånevillkor för dig som låntagare är tumregeln. Är din kreditvärdighet låg kommer du med andra ord att få dåliga lånevillkor – till exempel i form av hög ränta och kort återbetalningstid. Och bedömer långivaren att din kreditvärdighet är alltför låg riskerar du att få nej på din ansökan.

Se upp för skuldfällan!

Om du i sådana fall känner att du verkligen måste ha det där lånet återstår ofta bara att nappa på något av alla erbjudanden om ”lån utan UC”. Ofta handlar det om snabblån – även kallade sms-lån, telefonlån eller microlån. Gemensamt för dem är att du får pengarna riktigt snabbt, inte sällan samma dag och att ingen kreditupplysning tas via UC. Å andra sidan är många lån av den här typen verkliga högkostnadskrediter. Räntor på nära 40 procent är inte ovanliga. Ofta har lånen också mycket korta löptider. Med andra ord är det läts att hamna i skuldfällan. Det du behöver fråga dig är om det verkligen är värt den risken. Är det helt nödvändigt för dig att ta det där lånet?

Finns det då inga nackdelar med att någon tar ”en UC” på dig?

Det aktörerna som marknadsför ”lån utan UC” brukar peka på är att en kreditupplysning som tas på dig registreras av de banker som samarbetar med UC och därmed kan påverka din kreditvärdighet hos dem. Är det något du behöver vara orolig för? Nej, inte om du inte ansöker om väldigt många krediter. Och gör du det finns det nog annat i din ekonomiska situation du borde oroa dig mer för.

Kreditvärdighet – vad är det och varför behöver du ha koll på den?

Kreditvärdighet är ett vedertaget sätt att mäta en persons förmåga att betala sina skulder. Därmed är det på sätt och vis också ett betyg på personens sammantagna ekonomiska status. Kreditvärdigheten påverkas bland annat av livssituation, anställning, inkomster, utgifter, skulder och eventuella betalningsanmärkningar.

Din kreditvärdighet är viktig eftersom den kommer att påverka vilka livsval du kan göra i framtiden – vare sig det handlar om att hyra en lägenhet, ansöka om ett kontokort eller köpa en bostad. Därför är det också viktigt att ha koll på den och hur den utvecklas över tid.

Ta kontrollen – följ ditt UC-Score

På UC har vi tagit fram vår egen mätskala för kreditvärdighet – UC-Score. Det är en poängskala från 1 till 999 som grundar sig på en sammanvägning av din totala ekonomi och livssituation med din riskprognos. Skalan är omvänd så 1 står för lägsta och 999 för högsta kreditvärdighet.

Med hjälp av UCs tjänst Kreditkollen kan du följa ditt UC-Score och se hur det utvecklas. Ett utmärkt verktyg om du vill ta kontroll över din ekonomi.

Och du, ska du förhandla om låneräntan med din bank är det en bra idé att visa upp ditt UC-Score för att visa hur din ekonomi ser ut just nu. Har ditt UC-Score klättrat några punkter? Grattis! Då ökar dina chanser till bättre lånevillkor.

Artikeln är framtagen i samarbete med UC

UC är ett företag som bland annat verkar för att hjälpa privatpersoner att inte hamna i en skuldfälla. Det gör vi genom att samla information om vilka lån du som privatperson tar. Informationen används i sin tur av banker och andra långivare när du ansöker om att ta ett lån hos dem. Vi tycker att det är viktigt att alla får kunskap tidigt i livet om hur man tar hand om sina egna pengar och sin ekonomi på ett klokt sätt. Därför utbildar vi ungdomar som dig inom privatekonomi, genom ett koncept som vi kallar The Bill.

Vi vet nämligen att det här ämnet ibland kan kännas lite svårt och krångligt så här besvarar vi vanliga frågor om privatekonomi, reder ut knepiga begrepp och lär dig hur man kan undvika att hamna i ekonomiska fallgropar. Så att du kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för din egen framtid!