Dessa valaffischer…

Man ska inte sticka under stolen med att politik i Sverige är fruktansvärt oglamoröst och trist, det vet vi alla, med eller utan rösträtt. Men det blir ju bara värre när lite för gamla människor med begynnande tunnhårighet poserar i sina illasittande kostymer tillsammans med en intetsägande slogan ovanför deras huvud. Kristdemokraternas ”För ett humanare Sverige” för att ge ett exempel. Det är ju rent nonsens. I det universum där Nordkorea skulle börja med politiska val så ...

Man ska inte sticka under stolen med att politik i Sverige är fruktansvärt oglamoröst och trist, det vet vi alla, med eller utan rösträtt. Men det blir ju bara värre när lite för gamla människor med begynnande tunnhårighet poserar i sina illasittande kostymer tillsammans med en intetsägande slogan ovanför deras huvud. Kristdemokraternas ”För ett humanare Sverige” för att ge ett exempel. Det är ju rent nonsens. I det universum där Nordkorea skulle börja med politiska val så hade det varit en genial slogan för en valkampanj.


En politisk slogan har liksom ingen innebörd alls i Sverige. Sverige kommer aldrig bli USA tyvär hur mycket man än försöker att ”Obama-fiera” den svenska politiken och retoriken man använder sig av. Vi svenskar är helt enkelt inte lika lättlurade, vi går inte på enkla trick som att Reinfeldt står och blickar ut över horisonten för att symbolisera saker som hopp och en ljus framtid. Det är nästan att dumförklara hela den svenska befolkningen. Det är ett förlegat sätt att fiska röster på. Det finns omöjligt någon som ändrar sin politiska åsikt, eller ens blir intresserad av partiet i fråga för att man slänger ett öga på en valaffisch – inte heller med tusen stycken av dem på rad. ”Less is more” lyser med sin allra största frånvaro, det är nästan en provokation att man ska rösta på Kalle Anka-partiet eller partiets i fråga raka motsats. Kan det månne vara så att alla partier är medvetna om detta så att det är tvärtom-leken som gäller? Alltså att till exempel socialdemokraterna gör valaffischerna för moderaterna, så att man ska rösta på socialdemokraterna och vice versa. En potentiell valaffisch med en kändis på hade nog funkat avsevärt bättre, problemet är dock att de kändisar vi har i Sverige som är tillräckligt coola nog och har så att säga "political pull" aldrig skulle ställa upp. Den integritet man har som kändis här i Sverige ska man värna om, alltså blir det som förgjort.

Socialdemokraternas slogan lyder ”Vi kan inte vänta”. Nej det kan inte jag heller. Jag kan inte vänta tills dagen efter valet, dagen då valaffischerna åker ner.