DVD-recension: Daybreakers

År 2019 börjar bristen på människoblod bli akut och det nationella blodinstitutet arbetar febrilt med att framställa ett substitut. Vampyren och blodforskaren Ed (Ethan Hawke) är en av de som drömmer om att rädda mänskligheten och lever efter filosofin att man inte måste vara ett monster bara för att man är född att vara ett. En dag knackar en grupp människor på hans dörr och hävdar att de har kommit på ett sätt att omvandla processen, att de kan göra vampyrer till människor...

År 2019 börjar bristen på människoblod bli akut och det nationella blodinstitutet arbetar febrilt med att framställa ett substitut. Vampyren och blodforskaren Ed (Ethan Hawke) är en av de som drömmer om att rädda mänskligheten och lever efter filosofin att man inte måste vara ett monster bara för att man är född att vara ett. En dag knackar en grupp människor på hans dörr och hävdar att de har kommit på ett sätt att omvandla processen, att de kan göra vampyrer till människor igen och att de behöver hans hjälp. I rollerna ser vi också Willem Dafoe och Sam Neill. De tyska bröderna Michael och Peter Spierig står för både manus och regi.Inledningsvis bekantar vi oss med en hel del intressanta frågeställningar. Vad händer i en värld där vampyrerna står för det normala och vi människor är den avvikande minoriteten? Och i sann Twilight-anda ställer sig Ed 10.000-kronorsfrågan; Kan moralen vinna över blodtörsten? Tyvärr tappas mycket av den spänningen bakom slaffsiga splatterscener med åtaliga liter utspädd ketchup och hjärnsubstanser smetade över varenda möbel, bil, vapen och statist.

Är du på jakt efter en medioker söndagsfilm så kan jag varmt rekomendera Daybreakers. Ett tips är att titta noga i början av filmen eftersom den blir mindre orginell och underhållande för varje minut som går.

2