DVD-recension: Futurama: Bender’s Big Score

Nigeriabrev är lika vanliga år 3000 som nu, och människosläktet är lika dumt. Detta faktum blir upptakten till hur rosa, äckliga utomjordingar lurar jordens befolkning på alla dess rikedomar, och hur de tack vare en tidsmaskin också stjäl historiens alla ovärderliga artefakter. Men tidsresor orsakar paradoxer, och sådana tolererar inte universum, vilket innebär problem för någon som färdas tillbaka till en tid då de redan levde. I motsats till Family Guy-filmen, till exempel, kä...

Nigeriabrev är lika vanliga år 3000 som nu, och människosläktet är lika dumt. Detta faktum blir upptakten till hur rosa, äckliga utomjordingar lurar jordens befolkning på alla dess rikedomar, och hur de tack vare en tidsmaskin också stjäl historiens alla ovärderliga artefakter. Men tidsresor orsakar paradoxer, och sådana tolererar inte universum, vilket innebär problem för någon som färdas tillbaka till en tid då de redan levde.I motsats till Family Guy-filmen, till exempel, känns Bender's Big Score inte som att några vanliga avsnitt tejpats ihop. Samtidigt frångår manuset den traditionella treaktsstrukturen, något som är nödvändigt eftersom filmen också ska tjänstgöra som fyra nya avsnitt av serien. Resultatet är att historien växlar upp och ner häftigt, och nya trådar dyker upp och upplöses i tv-vänliga intervall. Och det funkar.

Allting vävs ihop av tidsresehistorien, och som bakgrund ligger utomjordingarnas erövrande av jorden. Och även om handlingen bitvis blir lite för komplicerad för sitt eget bästa stramas den alltid åt vid precis rätt tillfällen.

Bender’s Big Score är ett bevis på att en fanatisk beundrarskara faktiskt kan återuppliva sin döda älskling. För det här är en film för fansen. Därmed inte sagt att den är tråkig för den oinsatte, bara att mängden internskämt och referenser som kommer att gå denne förbi är enorm. Bara en sån sak som att det på dvd:n ligger ett helt avsnitt av Everybody Loves Hypnotoad, 22 minuter långt. Det är sånt som gör att man älskar Futurama.

4