DVD-recension: The High School Conspiracy

The High School Conspiracy är dock ingen traditionell high scool-komedi. Istället för att vara fullsmäckad med intelligensbefriad slapstick är filmen ett taffligt försök till en stämningsfull noir. Manusförfattarna Tim Calpin och Kevin Jakubowski har sneglat med vidöppna ögon på Rian Johnsons The Brick, men där Johnson tillförde listigt drama till high scool-genren har Calpin och Jakubowski klamrat sig fast i de pubertala sexskämten som vi redan hört så många gånger. Efter ett tag blir de ständiga kuk- och knullsanspelningarna bara så jävla tröttsamma.

The Assassination of a High School President, som är filmens amerikanska titel, hade premiär på Sundancefestivalen 2008. Men lagom till att filmen skulle projiceras på vita duken gick distributionsbolaget i konkurs och filmen skickades istället direkt till DVD-hyllorna. För min del kunde den lika gärna kastats rakt ner i Willys ”Tre för 99:-”-låda från första början.

Regissören Brett Simon har visserligen gjort ett okej jobb. Filmen är ganska schysst rent estetiskt, men storyn (avgångsbetygen stjäls och skoltidningsreportern Bobby Funkes utredning leder honom rakt in i en löjlig korrumperingsskandal bland elevrådsrepresentanterna) är inte tillräckligt engagerande och spännande för att jag ska orka bry mig. Reece Daniel Thompson är väl okej som den lillgamla journalistaspirerande Funke men i övrigt är skådespeleriet väldigt styltigt och känslolöst.Inte ens Mischa Bartons blottade bröst kan rädda The High School Conspiracy från underkänt. Återstår att se om de kan rädda hennes karriär.

2