En magisk säsong för svenskarna i NHL!

Nu kan vi summera årets NHL-säsong efter söndagen, som var den sista speldagen i grundspelet. Trots att det blev ett tråkigt slut för New York Rangers och Henrik Lundqvist som räddade 46 av 47 skott i matchen mot Philadelphia, där de förlorade med 1-2 efter straffar i striden om den sista slutspelsplatsen, så får vi se säsongen som en av de bästa ”svensk-säsongerna” genom tiderna. En magisk NHL-säsong där Henrik Sedin slutligen står som vinnare av NHL:s poängliga. 2010 Henri...

Nu kan vi summera årets NHL-säsong efter söndagen, som var den sista speldagen i grundspelet. Trots att det blev ett tråkigt slut för New York Rangers och Henrik Lundqvist som räddade 46 av 47 skott i matchen mot Philadelphia, där de förlorade med 1-2 efter straffar i striden om den sista slutspelsplatsen, så får vi se säsongen som en av de bästa ”svensk-säsongerna” genom tiderna.

Ovechkin och Bäckström med pucken som gav Ovechkin fantastiska 50 mål och Bäckström fantastiska 100 poäng på en säsong.
I fredags gick Alexander Ovechkin om Henrik Sedin i poängligan med sina två mål och en assist i Washingtons näst sista match i grundspelet mot Atlanta. Alexander Ovechkin som för övrigt gjorde sitt 50:e mål för säsongen samtidigt som hans svenska radarkamrat Niklas Bäckström gjorde sitt 100:e poäng för säsongen. Vilket skriver in både ”Ovie” och Bäckström i historieböckerna.

Efter matchen berättade båda två att de ska såga pucken i två delar och ta en del var. Bäckström gjorde totalt 2 mål och en assist i matchen vilket säkrade hans 4:e plats i poängligan på sammanlagt 101 poäng.

Pressen var nu på Henrik Sedin när hans Vancouver Canucks mötte Calgary Flames i sista omgången. Och oj vad Henrik och tvillingbrorsan Daniel tog chansen! De bokstavligen lekte med Calgarys försvar! Henrik Sedin gjorde fyra poäng genom fyra assist och Daniel Sedin gjorde tre mål (hattrick) och en assist. Detta tog åter Henrik Sedin upp på första plats i poängligan. Daniel Sedin fullbordade sitt hattrick med ett mål som troligtvis kommer bli årets mål i NHL, tack vare en fullkomligt underbar framspelning ifrån brorsan Henrik. Vilka lirare de två är! Och trots att Alexander Ovechkin samt Sidney Crosby spelade deras sista matcher igår (söndag) så räckte deras prestationer inte till för att gå om Henrik Sedin i topp.

Se Daniel Sedin framspelad av Henrik fullborda sitt hattrick mot Clargary i lördags:Henrik Sedin är nu historisk som andre svensk genom tiderna att vinna Art Ross Trophy, priset som NHL:s poängkung säsongen 2009-10. Han gör det med 112 poäng (29 mål, 83 assist). Henrik är dessutom den förste spelaren i Vancouver Canucks som vinner NHL:s poängliga. Han slog även legenden Pavel Bures klubbrekord i antal poäng på en säsong. Peter Forsberg var fram tills nu den enda svensk som vunnit Art Ross Trophy. År 2003 gick nämligen Foppa om gamla klubbkompisen Markus Näslund i absolut sista omgången.

Att Henrik Sedin vann NHL:s poängliga den här säsongen är en rätt stor skräll. Han gör det i konkurrens med spelare som Alexander Ovechkin och Sidney Crosby som båda är NHL:s superstjärnor med gigantiska löner. Dessa stjärnor slapp Peter Forsberg att konkurrera med på hans tid.

De senaste vinnarna av Art Ross Trophy:

En magisk NHL-säsong där Henrik Sedin slutligen står som vinnare av NHL:s poängliga.
En magisk NHL-säsong där Henrik Sedin slutligen står som vinnare av NHL:s poängliga.


2010 Henrik Sedin Vancouver Canucks
2009 Evgeni Malkin Pittsburgh Penguins
2008 Alex Ovechkin Washington Capitals
2007 Sidney Crosby Pittsburgh Penguins
2006 Joe Thornton San Jose Sharks
2004 Martin St. Louis Tampa Bay Lightning
2003 Peter Forsberg Colorado Avalance
2002 Jarome Iginla Calgary Flames
2001 Jaromir Jagr Pittsburgh Penguins

Dessa namnen talar klart och tydligt om vilken division Henrik Sedin numera spelar i. Men man får inte glömma bort brorsan Daniel. Daniel gör Henrik komplett och vice versa. Båda två skrev på varsitt femårskontrakt inför den här säsongen. Kontraktet ger båda två drygt sex miljoner dollar om året, vardera. Men efter den här säsongen framstår de nästan som underbetalda i jämförelse med Alexander Ovechkin och Sidney Crosby.

Bröderna Sedin.
Bröderna Sedin.


På onsdag väntar starten av slutspelet. Det ska verkligen bli spännande! Jag hoppas verkligen på en final mellan Vancouver och Washington så att man får se Sedinbröderna göra upp med Ovechkin och Bäckström. Men tyvärr tror jag att det kommer bli Chicago eller San Jose som går till en final mot Washintgon.

Slutspelet säsongen 2009-10.
Slutspelet säsongen 2009-10.


Åter igen, en FANTASTISK säsong av våra svenska lirare där borta över Atlanten!

Källa: Bilder från http://www.nhl.com