En resa till Paris

La tour d'Eiffel!

Få platser har så många förväntningar att leva upp till som Paris. Det är här man ska kunna se det senaste modet, de mest charmiga sånär som på smöriga killarna, de mest exklusiva sniglarna och de griniga Parisborna som vägrar prata engelska. Angående modet så är jag verkligen inte rätt person att bedöma det så jag lämnar det påståendet lätt svävande i luften likt fransmännens cigarettrök. Charmiga killar fanns det gott om, känner man för en liten ego-boost så kan man ta sig till Paris och njuta av lite uppmärksamhet. Sniglarna är utsökta, punkt. Att Parisborna inte kan eller vill prata engelska är nog årets myt. Herregud, eller Mon Dieu som de själva skulle sagt, vad de var bra på engelska! Det är helt klart en ny generation nu.

Det är svårt att inte älska Paris, som med sina ljusa byggnader, smågator och avsaknad av skyskrapor gör att man bara vill gå runt och strosa tills fötterna blöder. Eftersom det var mitt andra besök i Quasimodos stad så slapp jag stressen av att hinna se alla torn och museum utan kunde koncentrera mig på lite andra saker.

Okej, det blev några turer till Eiffeltornet också men man kan ju knappt låta bli. Ett tips är att gå dit på kvällen och kika in när hela tornet glimmar som det gör varje timme. Är ni kulturintresserade kan jag tipsa om att de största museerna i Paris har gratis inträde för alla ungdomar till och med 25 år om man kommer från ett EU-land. Detta är ett av de få sätten att spara pengar i Paris, allting är väldigt dyrt så man får välja försiktigt. Det går att leva ekonomiskt men det kräver lite research och tålmodighet så man inte väljer första bästa restaurang.

Fullt ös framför Mona-Lisa.
Fullt ös framför Mona-Lisa.


Men när man väl har kommit på plats är det underbart, att vakna upp och sätta sig på ett café med en croissant och spana på människorna som springer förbi på väg till jobbet. Kanske pratar någon i telefon och man uppfattar några rader franska och man trivs bra. Riktigt bra.

Resetips!

Paris med tivoli sett från ett Pariserhjul.
Paris med tivoli sett från ett Pariserhjul.
Flyg: Ryanair har billiga resor till Paris från Skavsta. Men bor man på västkusten som undertecknad vill jag tipsa om Oslos mindre flygplats Rygge som bara ligger en halvtimme från norska gränsen. Därifrån flyger man billigt till Paris

Boende: Det är svårt att hitta billigt boende i centrala Paris men det finns hostel och vandrarhem för en billigare peng.

Ta sig runt: Det är metron som gäller, köp ett kort som gäller för centrala Paris (zon 1-3). Ett femdagars-pass kostar cirka 400 hundra och ett tredagars kostar 150 kronor mindre.

Äta: Kvarteret Quartier Latin är fyllt av små restauranger som säljer trerätters för under 10 euro. Det ligger bredvid universitet Sorbonne.