Gears of War

Tillsammans med ett fräscht, adrenalinpumpat och helt makalöst bra flerspelarläge sprängde Gears of War flera barriärer och stod som ett av actiongenres allra främsta genom hela spelhistorien. Nu upprepar Epic sin prestation i och med en ännu bättre version av spelet till pc. Det är nästan så att jag blir gråtfärdig av lycka. Pc-versionen av Gears of War bjuder på samma skitsnygga och actionpackade upplevelse som 360-ägare tidigare varit ensamma om att ta del av. Marcus Fenix är ...

Tillsammans med ett fräscht, adrenalinpumpat och helt makalöst bra flerspelarläge sprängde Gears of War flera barriärer och stod som ett av actiongenres allra främsta genom hela spelhistorien. Nu upprepar Epic sin prestation i och med en ännu bättre version av spelet till pc. Det är nästan så att jag blir gråtfärdig av lycka.Pc-versionen av Gears of War bjuder på samma skitsnygga och actionpackade upplevelse som 360-ägare tidigare varit ensamma om att ta del av. Marcus Fenix är fortfarande mannen som efter sin långa fängelsetid blir frisläppt för att hjälpa mänskligheten mot de tunnelgrävande varelserna Locust. Tillsammans med ett fåtal soldater ska en sista attack mot Locust-tunnlarnas hjärta utföras i hopp om att rädda de sista överlevande människorna på planeten Sera. Handlingen känner vi igen, och kvarstår som Gears of Wars egentligt enda riktiga brist.

För bakom den vackra fasaden (som blivit ännu lite vackrare i och med högre upplösning, bättre bilduppdatering och mer detaljer i DirectX 10-läget) och den sparsmakade handlingen återfinns fortfarande en helt genialisk spelmekanik. Den ypperliga kontrollen från Xbox 360 har överförts till pc i ett nära perfekt utförande, och det känns än mer naturligt att styra Marcus med tangentbord och mus än med 360:ns handkontroll (som även kan användas i pc-versionen). Tack vare en kombination av välutförd kontextberoende kontroll och nyttjandet av tangentbordets flera knappar har Gears of War aldrig varit så följsamt och lättkontrollerat som nu.

Tempot är även det bibehållet även genom de nya partierna i enspelarkampanjen. Frenetiska och variationsrika strider avlöser varandra en efter en och kampanjens fem nya delkapitel passar perfekt in i sammanhanget. Här bjuds bland annat på spelets mest hektiskt trängda passager, största ytor och den grymmaste bossen i form av Brumaken och tillsammans gör de att enspelarläget känns än mer komplett och givande än i den redan superba 360-versionen. Extramaterialet som delges är dessutom riktigt matigt och bjuder på en markant förlängning av enspelarupplevelsen.

Men precis som på Xbox 360 tar det inte slut bara för att Cliff Blezinski dyker upp i eftertexterna. Flerspelarlägets tajta och extremt samarbetsvänliga upplägg är givetvis bibehållet på pc-versionen och har kryddats med nya flerspelarkartor som alla följer i den redan nära perfekta kart-designen från tidigare. Det råder ingen tvekan om att Gears of Wars flerspelarläge fortfarande är ett av branschens solklart bästa. Balansen mellan vapnen, den helt gudomligt genomtänkta designen på samtliga flerspelarkartor och den för samarbete ypperligt välsvarvade spelmekaniken gör varenda minut i varenda runda i varenda match till ett rent förbannat euforiskt nöje. Tack vare den mer följsamma kontrollen blir dessutom striderna om möjligt ännu mer adrenalinstinna och explosiva än tidigare vilket gör att pulsen utan undantag slår i topp i varje avgörande ögonblick. Till skillnad från Xbox 360 är dessutom flerspelarläget tillgängligt att avnjutas helt gratis (på bekostnad av achievements för icke-betalande spelare) för de som inte innehar ett Xbox eller Windows Live-guldabbonemang.Gears of War är i grund och botten samma fruktansvärt underhållande actionspel som på Xbox 360, men som tack vare nya inslag i enspelarläget, fler flerspelarkartor, bättre kontroll, inkluderandet av ett modifikationsverktyg och ytterst välpolerad yta ger tillräckligt mycket nytt för att motivera ett nyköp även för dem som redan äger Xbox 360-versionen. Det görs inga revolutionerande förbättringar som kommer övertyga icke troende, men för oss som redan älskar den upplevelse som är Gears of War är det här bland det bästa man kunnat vänta sig av en nyversion till pc. Har man en dator som mäktar med spelet finns det ingen tvekan över huvud taget. Gears of War är ett spel som alla fans av actionspel ska äga minst ett exemplar av, och har du inte redan tagit upp vapnet i striden mot Locust är det bra tid att göra det nu. Ett av tidernas bästa actionspel blev nämligen precis ännu bättre.

Betyg: 10

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.