Gott nytt år!

22/1 – Heath Ledger går bort (André Vifot Haas)På förmiddagen den 22 oktober hittades den australiensiske skådespelaren Heath Ledger död i sin lägenhet i New York. Ledger, som Oscarsnominerades för sin insats i Ang Lees homocowboydrama Brokeback Mountain 2005, hyllades enormt hela sommaren för sin tolkning av Batmanskurken The Joker i The Dark Knight som hade premiär efter hans död. Mycket talar för att en Oscarsnominering ligger väldigt nära till hands även där. 20/4 ̵...

22/1 - Heath Ledger går bort (André Vifot Haas)
På förmiddagen den 22 oktober hittades den australiensiske skådespelaren Heath Ledger död i sin lägenhet i New York. Ledger, som Oscarsnominerades för sin insats i Ang Lees homocowboydrama Brokeback Mountain 2005, hyllades enormt hela sommaren för sin tolkning av Batmanskurken The Joker i The Dark Knight som hade premiär efter hans död. Mycket talar för att en Oscarsnominering ligger väldigt nära till hands även där.20/4 - Prästen som kom till himmelen (André Vifot Haas)
Den katolske prästen Adelir Antonio de Carli från Brasilien fick i ett genialiskt infall för sig att han skulle sätta flygrekord. Med heliumballonger. 95 000 googleträffar senare är han fortfarande inte återfunnen.

15/7 - Karusellerna som gick bananas (Erik Nahlén)
Att vara med i en olycka i en karusell måste vara bland det värsta man kan vara med om. Då man för en gång skull utsätter sig för konstruerad livsfara vill man ju inte att något händer på riktigt; det vore som att bli överfallen av en yxmördare när man sitter och kollar på skräckfilm.

Förra året blev man ju inte precis jättesugen på att åka till ett nöjesfält när man hörde att en amerikansk flicka fick sina fötter våldsamt avlägsnade i en Fritt fall-liknande attraktion. Sedan var det Sveriges tur (men lyckligtvis gick inga kroppsdelar förlorade). Det började med att fyra personer skadades när en bergochdalbanevagn i Århus beslöt sig för att tillfälligt lämna sin position, och samma dag ramlade en anställd ner i en virvelvindattraktion. En vecka senare var det dags för karusellerna på Liseberg att börja ramla ihop. Den färgglada klassikern Rainbow smackade ner i backen och tvingade 18 personer till sjukhus.

25/7 – The Dark Knight (Erik Nahlén)
För en gångs skull kom det en film som faktiskt motsvarade den enormt stora hajpen. Christopher Nolans uppföljare till Batman Begins slog publik- och pengarekord på löpande band och vi har till dags dato inte hört en enda levande individ som ogillat den.

16/12 - Skakade skåningar (André Vifot Haas)
Klockan kvart över sex på morgonen tisdagen den 16 december vaknade jag av att hela min lilla malmölägenhet vibrerade. Men vibrationerna kom inte från århundradets jordskalv utan från mobilen på byrån när mamma ringde och frågade om jag känt av något. Jag sov genom 4,8 på richterskalan och gick de efterföljande dagarna och hoppades på riktigt rejäla efterskalv.

4/11- Det amerikanska valet (Erik Nahlén)
Vi hade blivit matade med information om det amerikanska valet i nästan två år när det (äntligen) avgjordes den fjärde november. Som bekant vann demokraterna och för första gången i historien blev en afroamerikansk man president. Samtidigt visade televisionens stolthet Filip & Fredrik att en valvaka faktiskt kan vara rolig att titta på.The rise and fall and re-rise of Björn Gustafsson (Sophia Olofsson)
Redan hösten 2007, med brat-imitationen i Parlamentet, förstod man att något stort var på gång. Men det var som mellanakt i Melodifestivalen 2008 han blev Björn Gustafsson med hela svenska folket, och hysterin tog fart på riktigt. Den unge göteborgaren med det guldlockiga håret satte landets alla flickhjärtan och skrattmuskler i brand, och för varje vecka som gick bänkade sig fler och fler framför teven på fredagarna för att se vad han skulle hitta på härnäst. Vad han än gjorde blev bejublad succé. När Melodifestivalen var över kunde Björn inte gå många steg utan att få horder av hormonstinna tjejer efter sig, och förväntningarna på honom blev enorma. För enorma för att hantera. Så Björn tog semester (eller ”gick in i väggen”, som det heter i kvällstidningarna) och ställde in alla sommarens framträdanden för att få landa. Nu är han tillbaka, och det med besked. Efter att ha varit på turné hela hösten med Özz Nüjen, Soran Ismail och Måns Möller släppte Björn i december en samlingsdvd av det gångna årets alla framträdanden. Dvd:n heter ”Ett livsverk”, och nog har herr Gustafsson under 2008 varit med om mer än vad många upplever under en hel livstid.

Mamma Mia (Amy Karlsson)

Om man trott att fenomenet Abba var utdött kunde man bara ryckas med och inse att gammal kärlek rostar aldrig. I varje fall inte i etablerad musik. Och trots alla påpekande om att musikalen egentligen inte hade något med Abba att göra (förutom 22 låtar) kändes den så totalt rakt igenom. Abba. Klichéer. Kärlek. Intriger.

Bonde söker fru (Amy Karlsson)
Homosexualiteten gjorde entré i bonde söker fru och man kunde fortsätta undra varför det inte heter människa söker människa. Det är kanske tittarsiffror det handlar om. Ett inövat namn som talar om hur det ska vara funkar. Bonden söker frun. Inte tvärtom. Allt är precis som förr. Sedan slår man på tv:n och upptäcker två (minst!) killar som är alltför närgångna mot varandra. Ögon blir stor och trillar nästan ut. Då måste folk ju bara fortsätta titta i alla fall.