Hur är det att vara lärare egentligen?

Varför blev du lärare?

Varför blev du lärare?

Anne-Marie Körling.
– Jag blev lärare för att jag vill verka för barns rättigheter. Många har en barndomsdröm om att bli lärare. Det kan handla om att man möter lärare man tycker om och vill bli som den läraren. Många blir lärare för att de vågar ge sig hän sin dröm. För mig tog det många år innan jag lyssnade på den där inre rösten. Det var alldeles för många som hade sagt nedvärderande saker om läraryrket. Men till slut lyssnade jag inåt, följde den där inre rösten och viljan. Jag har aldrig någonsin ångrat mig!

Vad är det bästa med läraryrket?
– Eleverna! Utan tvekan! Och lärandet som vi närmar oss tillsammans. Diskussionerna med eleverna! Deras funderingar, tankar och hur de ser på saker och ting. Deras viljor och deras här och nu och deras framtider. Jag älskar utmaningen barn ger med sina frågor och sin undran som utmanar mig och min syn på världen. Jag tycker också att det frågvisa är en fantastisk ingång till det gemensamma vi kan åstadkomma i klassrummet.

Och det sämsta?
– Innehållslösa möten och möteskulturen i skolan är det jag tycker sämre om. Samt att lärare är så tysta med vad de faktiskt gör och åstadkommer i skolorna. Jag ser det som en uppgift för var och en av oss inom yrket att tala om det inre arbetet skolan gör och verkar för.

Sverige behöver fler bra lärare, men samtidigt är det få som söker till Lärarhögskolan. Varför tror du att det är så?
– Jag hörde några unga tala om hur lågt söktrycket är till Lärarhögskolan. Ja, så är det svarade jag. Men just därför – passa på och sök. Det är en rolig utbildning och jag förstår inte hindret. Jag tycker absolut att man ska söka. “Sök!” sa jag. “Men är inte utbildningen kass då?” frågade de jag talade med. Det visade sig att de trodde att själva utbildningen är dålig för att man så lätt kommer in på den. Att det är något fel på själva lärarutbildningen. Nej, problemet är inte utbildningen utan att det är få som söker till lärarutbildningen. Jag fick massor av kunskaper, insikter, utmaningar i min utbildning vilket också har bidragit till att jag är stolt över att vara lärare

På Skolverkets nystartade sajt Fördetvidare.se kan du följa Anne-Marie och ett antal andra lärare som bloggar om svårigheterna med jobbet, hur de ser på sin lärarroll och hur de motiverar och inspirerar sina elever varje dag.

Just nu är Anne-Marie även gästexpert här på Ungdomar.se och svarar på era frågor om lärande. Klicka här för att ställa din fråga!