Intervju: Clara Henry

Vloggare, feminist, underhållare under Melodifestivalen och allmänt cool tjej – det är förstås ingen mindre än Clara Henry vi snackar om! Klart vi vill veta mer om henne. Nu kör vi! 

Berätta om din uppväxt!
– Jag har bott i Landvetter utanför Göteborg från att jag var 3, med båda föräldrar, lillasyster och lillebror. Och en katt. Jag älskar katter. Spelade tennis när jag var liten, för att sedan gå över till friidrott och har väl alltid varit en fysiskt aktiv människa. 

Vilken typ var du i gymnasiet? Pajasen? Nörden? Den populära?
– I grundskolan var jag utan tvekan nörden, var superpluggis men däremot barndomsvän med den coolaste killen så blev aldrig retad eller mobbad för att jag var "för" duktig i skolan, som en tydligen kan vara när en är liten. Men i gymnasiet vet jag inte ... Jag hade nog tur att hamna i en klass på en skola där människor tilläts vara olika och respekterades för sina olikheter, från alla olika grupperingar. Jag var nog bara girl next door, en vanlig tjej. Still pluggis, though. Haha!

Vilka kändisposters hängde på dina väggar när du var yngre?
– Jag var nog ett konstigt barn, för jag hade inga kändisposters. Prenumererade i och för sig aldrig på tidningar som gav en sådana, det var Bamse all the way för mig. Däremot älskade jag Green Day, Avril Lavigne och P!nk.

Hur kom du in på vloggande?
– Jag har alltid gillat kameror och fotografering, pappa är ultranörd och lärde mig fota analogt när jag var 13. Både jag och min syster har haft bra kameror sedan vi var 15, men aldrig gjort fotandet till mer än en hobby. Min syster fick dock en kamera som kunde filma, och jag märkte att vissa grejer är roligare att förmedla i tal än i skrift, som jag gjorde på min blogg. Då började jag videoblogga.

Vad har du för tips till de som vill börja vlogga?
– Ett: Våga. Det är det bästa beslut jag tagit.
– Två: Satsa på bra innehåll. Kvalitet på bild och ljud är sekundärt, om du är skitrolig eller skitsmart eller har skitbra tankar och åsikter. Skriv manus och lägg ner tid på det!
– Tre: Klipp snabbt. Som i snabba ryck, alltså. Håll videon på 3-5 minuter, bara längre om du själv tycker det är absolut nödvändigt. Kill your darlings och lär dig rätt jump cut-teknik - om du vill jump cutta, det vill säga.

Hade du någon speciell tanke bakom att kombinera feminism och humor

som ett verktyg för att förmedla dina åsikter, eller "blev det bara så”?
– Det blev nog bara så. Jag har alltid varit inne på humorspåret, men när jag märkte att fler och fler engagerade sig i feminismen gled jag in på det spåret eftersom det gav mig mycket visningar, många ville höra mina åsikter om det. Sen att menstalk blivit min grej är ju också det en del i min feministiska kamp, även om den är lite mer osynlig. Jag pratade om mens en enda gång i en video, sen blev jag "menstjejen" och fick skitmånga mail som uppmuntrade mig till att fortsätta prata om mens. Mitt main goal är att avdramatisera, men det ska ju vara roligt också.


Stöter du någonsin på fördomar? Om ja, vad rör det sig om och hur hanterar du det? 
– Jag har ju "turen" att uppfylla nästan alla normer - jag är vit, jag är heterosexuell, jag är inte handikappad. Å andra sidan är jag kvinna, men jag tillhör den mest privilegierade av grupper under rubriken kvinnor. Jag slipper väldigt mycket skit, med andra ord. Det jag råkar ut för är snarare sexismen, som alla kvinnor på youtube får smaka ibland, att jag ska "show tits or gtfo" och liknande. 
– Jag upplever även den mildare sortens fördomar, när jag berättar för nya människor att jag bloggar och videobloggar, då tror i princip alla automatiskt att jag pratar om smink. Vilket är typ det sista jag gör, haha. Inte för att det är något fel på det, men fördomen om att alla tjejer i bloggvärlden pratar om smink och kläder sitter stenhårt fast i många människors hjärnor.

Vad är det viktigaste i ditt liv just nu?
– Jättesvår fråga! Jag tror jag har tre saker jag prioriterar: lugn, familj och vänner. Jag har varit oerhört stressad i vissa perioder, till den grad att jag fått ångestanfall och magkatarr, och det är det sista jag vill ha nu när min karriär ser så ljus ut. Planerar därför luftiga dagar så mycket det bara går, så jag slipper stressa från möte till möte med hundra grejer i skallen. Sen just det att jag reser runt mycket och sällan är hemma, jag ger mig mer och mer tid att umgås med familj, pojkvän, kompisar och andra som får mig att känna mig trygg. Det har jag inte heller gjort tidigare, eftersom jag varit lite för ivrig att ta mig an allt som kastas på mig.

Vilka är dina förebilder?
– Soran Ismail, Timo Räisänen och HanaPee. Intelligens, humor och ödmjukhet är tre egenskaper jag alltid eftersträvar.

Var ser du dig själv om 5 år?
– Jag hoppas att jag fortsätter med både TV och youtube. Förhoppningsvis kan jag leva på att göra youtubevideos, men det hade inte varit helt fel att frilansa på någon kanal som humorreality-programledare.


För dig som inte kan få nog av Clara Henry:


time

Hej på er! Alexandra heter jag och är admin på Ungdomar.se. Här har jag hängt sedan 2007. Har ni frågor om modereringen kan ni vända er till mig på support@ungdomar.se. För frågor om marknadsföring, enkäter och dylikt hänvisar jag till mina kollegor på info@ungdomar.se. 

2 Kommentarer

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.