Kopiera min matematik!

Rättegången om thepiratebay är antagligen ett av årtiondets mest uppmärksammade fall. Sångare, artister, filmmakare och spelprogrammerare får sina verk kopierade och distribuerade utan medgivande. Thepiratebay står för kommunikationen, liknande Blocket.se fast med mer stöldgods. Jag tillhör inte kategorin med artister. Jag är matematiker och jag kan inte patentera det jag gör. Att forska i matematik räknas till att upptäcka och man kan inte patentera upptäckter. Men skillnaden me...

Rättegången om thepiratebay är antagligen ett av årtiondets mest uppmärksammade fall. Sångare, artister, filmmakare och spelprogrammerare får sina verk kopierade och distribuerade utan medgivande. Thepiratebay står för kommunikationen, liknande Blocket.se fast med mer stöldgods.Jag tillhör inte kategorin med artister. Jag är matematiker och jag kan inte patentera det jag gör. Att forska i matematik räknas till att upptäcka och man kan inte patentera upptäckter. Men skillnaden mellan algoritmer i matematiska bevis och de som tillverkas, programmeras och patenteras inom datalogi är inte så stor.

Matematiker är totalt motsatta mot en sångare eller regissör: Vi får inte betalt när artiklar publiceras i tidsskrifter. Allt vi gör distribueras gratis. Men vi vill att de bevis vi tillverkar/upptäcker skall spridas till så många som möjligt. En matematiker som har många artiklar som citeras (kopieras) ofta är en framstående matematiker och blir då lättare anställd eller finansierad av stipendier. Att patentera eller skydda bevis och resultat är näst intill otänkbart, det strider mot att forskning skall vara öppen och verifierbar av oberoende personer.

Kan man inte göra musik på samma sätt? Skulle man inte kunna testa och se vad som hände om alla låtar från melodifestivalen fick kopieras fritt, och finansiera artisterna med inkomsterna från telefonröstningen och reklamintäkterna från tv-sändningen?