Lista: Udda jobb

Gillar du att resa, träffa folk och lära känna nya kulturer? Då kanske ambassadör är rätt yrke för dig. Bli Sveriges representant i Nigeria, Finland eller varför inte Japan. Som ambassadör har du som uppgift att företräda Sverige och hjälpa svenskar i utlandet. Hur man blir ambassadör: Ambassadörer utses av riksdagen, om du vill bli ambassadör kan du gå en utbildning hos UD som heter Diplomatprogrammet. För att få söka dit måste du ha en akademisk utbildning. Är jorden för...

Gillar du att resa, träffa folk och lära känna nya kulturer? Då kanske ambassadör är rätt yrke för dig. Bli Sveriges representant i Nigeria, Finland eller varför inte Japan. Som ambassadör har du som uppgift att företräda Sverige och hjälpa svenskar i utlandet.Hur man blir ambassadör: Ambassadörer utses av riksdagen, om du vill bli ambassadör kan du gå en utbildning hos UD som heter Diplomatprogrammet. För att få söka dit måste du ha en akademisk utbildning.

Är jorden för liten? Bli då astronaut och vidga dina vyer. Du spenderar en tid i rymden och du kan, när du har kommit tillbaka, med all rätt börja varje mening med ”Kul, men har jag berättat om när jag åkte ut i rymden?”

Hur blir man astronaut: Är du en god simmare? Är din längd mellan 150-193 centimeter? Om du svarat ”ja” på båda dessa frågor är det dags för utbildning. Det finns två vägar att gå, antingen bli JAS-pilot eller doktorera i fysik. När detta är gjort så kan du söka till en rymdorganisation, exempelvis NASA.

Kan du pusta och frusta likt vargen i sagan? Har du en god känsla för färg och form? Då kan du bli en glasblåsare. Som glasblåsare har du fria händer (både bildligt och bokstavligt) att göra konst genom glas.

Hur man blir glasblåsare: Det finns två skolor i Sverige med gymnasielinjer som utbildar glasblåsare, Riksglasskolan och Kosta glasskola. Båda ligger i Småland.Älskar du hundar och/eller vill lära dig mer om hundens psyke? Satsa på ett karriär som hundpsykolog. En hundpsykolog har bland annat kunskaper om hundens kroppsspråk och stressens inverkar på hunden.

Hur man bli hundpsykolog: Hundpsykolog är inget skyddat namn utan vem som helst kan kalla sig en hundpsykolog men om man vill utbildad kan man studera hos IMMI (Individanpassade metoder, motiverande instruktörer) som är en branschorganisation som bland annat utbildar hundpsykologer.

Ett annat udda yrke är croupier, även kallad dealer. En croupier sköter blandandet och utdelning av kort och marker i exempelvis Black Jack. Som croupier måste du behärska huvudräkning och ha ett stort tålamod.

Vill du sätta dig in i vad som rör sig i huvudet på en sån här krabat?
Vill du sätta dig in i vad som rör sig i huvudet på en sån här krabat?


Hur man blir croupier: De flesta kasinon har en egen liten utbildning till sina anställda så ingen speciell utbildning behövs innan man söker jobb.

Intresserad av teater men vill inte stå på scen? Sufflören är den som sitter vid sidan av scenen och följer med i manus för att kunna hjälpa skådespelarna om de tappar bort sig. Om skådespelarna glömmer ord måste sufflören väsa fram de rätta orden så att inte publiken hör och förstår skådespelarens plötsliga förlust av minne. Det är alltså ett väldigt viktigt jobb som utförs i det dolda.

Hur man blir sufflör: Det krävs ingen utbildning för att bli sufflör, anslut dig till ett teatersällskap och fråga om de behöver hjälp. Som sufflör bör man vara med på många repetitioner för att lära sig pjäsen och vilka delar som skådespelarna brukar missa.

En uppfinnare är en person som hittar lösningar på olika problem. Juridiskt måste man inneha ett patent för att kallas uppfinnare. För att få ett patent måste uppfinningen vara något helt nytt eller en utveckling på något som redan finns. Uppfinnare kanske låter som ett svårt jobb men din uppfinning behöver inte vara lika revolutionerande som telefonen, jag skulle uppskatta om något kunde uppfinna hörlurar som inte trasslade sig varje gång man lägger dem i fickan.

Hur man blir uppfinnare: Här krävs ingen utbildning om inte en speciell utbildning kan hjälpa dig att uppfinna något. Det gäller att ha ett öppet sinne och ett behov av att lösa problem.

Om piloten ansvarar för flygplanet, vem ansvarar då för luften? Jo, det gör flygledaren. En flygledares främsta uppgifter är att guida flygplanen så man undviker tråkigheter lift krascher samt att hjälpa piloten vid start och landning om det finns några problem. Att vara flygledare är väldigt ansvarskrävande och man måste vara stresstålig och klartänkt i alla situationer.

Hur man blir flygledare: Det finns bara en flygledarutbildning i Sverige och den sker genom ett kanditadprogram vid Linköpings universitet. Den teoretiska utbildningen blandas med den praktiska som man gör vid Sturups flygplats i Malmö. Utbildningen tar 3.5-4 år och för att ens påbörja utbildningen sker ett urval genom olika hälso- och anlagstester.

Brukar folk säga att du är lite klurig och att du löser korsord snabbare än Lucky Luke? Det kanske är dags för the student to become the master, blir en korsordsmakare! Det första korsordet publicerades 1924 i Sverige och sen dess har det lilla tidsfördrivet blivit en återkommande del av de flesta tidningar.

Hur blir man korsordsmakare: Det finns ingen utbildning men det krävs ett genuint intresse i klurigheter, en god känsla för ord och ett stänk humor. Ordboken kommer vara välanvänd och nött. På plussidan ligger att du kan jobba från vilket ställe du vill, en liten röd stuga i skärgården eller under en plaststol i Patong.

Till sist den obligatoriska moralkakan. Det är inte lätt att veta vilket yrke man ska satsa på. Men allt beror inte på vilken utbildning du läser, man kan alltid ändra sig och läsa en ny utbildning. Det är viktigt att gå sin egen väg, för tro mig, det finns många vägar till drömyrket.

Till sist den obligatoriska moralkakan. Det är inte lätt att veta vilket yrke man ska satsa på. Men allt beror inte på vilken utbildning du läser, man kan alltid ändra sig och läsa en ny utbildning. Det är viktigt att gå sin egen väg, för tro mig, det finns många vägar till drömyrket.