"Hur berättar jag för mina föräldrar att jag är homosexuell?"

—– Hej Katerina! Först och främst vill jag bara säga att jag tycker du är jättehäftig! Jag vill också bli sexrådgivare när jag blir stor. Hur har du gjort för att bli det? Krävs det någon speciell utbildning? – Tack! Det finns utbildningar i sexologi både i Malmö och Göteborg. Man kan skräddarsy sin utbildning också, till exempel läsa till socionom, psykolog eller läkare och komplettera med sexologi. Jag är journalist och har även läst sexologi på Uppsala uni...

-----


Hej Katerina! Först och främst vill jag bara säga att jag tycker du är jättehäftig! Jag vill också bli sexrådgivare när jag blir stor. Hur har du gjort för att bli det? Krävs det någon speciell utbildning?

– Tack! Det finns utbildningar i sexologi både i Malmö och Göteborg. Man kan skräddarsy sin utbildning också, till exempel läsa till socionom, psykolog eller läkare och komplettera med sexologi. Jag är journalist och har även läst sexologi på Uppsala universitet (den kursen finns dock inte längre kvar). Att gå via journalistiken är ett sätt, men då blir man inte en så kallad klinisk sexolog, det vill säga man kan inte ha mottagning och erbjuda vård. RFSU och RFSL har utbildningar för sexupplysare, kanske kan du börja där, man kan till exempel bli ungdomsinformatör. Vet flera som är det och de älskar sitt jobb. Lycka till, du behövs!


Hej, jag har en kompis som ganska nyligen har blivit ihop med en ny kille. Han är snäll och så men problemet är att han är 28 år och hon är 16. Jag tycker att det är lite konstigt. Borde jag säga åt henne att göra slut?

– Du kan säga åt henne vad du vill, men hon kommer ändå att göra som hon själv vill. Risken finns att ni blir osams istället. Jag förstår att du tycker att det är stor åldersskillnad, för det är det för den åldern, men din kompis förhållande är hennes ensak och ingenting som du kan påverka bara för att du ogillar åldersskillnaden mellan henne och hennes kille.


Jag vill absolut inte få någon könssjukdom och är väldigt noga med att skydda mig. Problemet är bara att jag inte alls tycker att sexet blir skönt med kondom. Det känns liksom som att man inte kommer lika “nära”. Finns det några andra skydd man kan använda som skyddar bra men gör att det blir skönare?

– Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar och graviditet och det bästa preventivmedlet när man är ung. Däremot är det många som upplever just det du beskriver, att det inte blir en lika nära känsla. Några andra lika bra skydd finns tyvärr inte idag.

-----


Hej! Jag skulle vilja veta hur jag på bästa sättet kan berätta för mina föräldrar att jag är homosexuell? Jag har tvekat länge och jag vet inte hur dom kommer att ta det. Eftersom jag fortfarande bor hemma är jag rädd för hur de ska reagera.

– Hej! Det bästa är att bara säga det, upp och ner. Det finns inget sätt att linda in det. Däremot vill jag säga att många oroar sig i onödan, tar liksom ut en dålig reaktion i förskott. Föräldrar kan bli chockade men idag i Sverige accepterar de flesta och en del säger att de redan visste. Många föräldrar vet mer om sina barn än vad barnen själva tror. Dock finns tyvärr även föräldrar som reagerar negativt, och kanske är det så att du anar att det kan komma en sådan reaktion. Då behöver du vara stark och tänka på att det i slutänden är ditt liv och att dina föräldrar inte har med saken att göra. Tycker du att det känns väldigt obehagligt kan du skjuta på det ett tag tills det känns mer ok, ibland kan man vilja vänta tills man blir äldre och mer självständig innan man berättar, om nu kontakten med föräldrarna är av det ansträngda slag. Kanske är din oro befogad. Men ta gärna kontakt med RFSL Ungdom, http://www.rfslungdom.se/, så kan du få mer stöd och hjälp!Måste man raka underlivet?

– Absolut inte! Det gör man som man vill med!

-----


Jag är en 14-årig tjej som vill kunna diskutera allt med min mamma, även sex. Men hon blir alltid så tvär när jag frågar något som har med sex att göra och vill inte prata om det med mig. Har du några förslag på hur jag kan få henne att vilja prata med mig om sex? Hur gör du själv med dina barn?

– Hej, vad tråkigt att din mamma inte vill prata med dig! Vissa vuxna är osäkra, blyga eller tror att sex är ”farligt” för barn/unga. Hennes attityd kan vara svår att ändra, men du kan fråga henne varför hon blir tvär, alltså prata med henne om hennes attityd till att börja med. Förklara för henne att du vill kunna prata med henne om de här sakerna på ett avspänt sätt och säg att du blir ledsen för att det inte går. Då kanske hon öppnar sig och förklarar hu hon tänker. Det är nog det enda du kan göra. Vad gäller mina barn så blir jag aldrig tvär när det handlar om sex, vi pratar om allting om de vill, men det är inte alltid de vill prata, det är de som avgör hur mycket vi pratar, jag tränger mig heller inte på. Däremot har vi vuxna sagt till dem att de alltid kan komma till oss med sina frågor och funderingar.

-----


Här kan du läsa fler av Katerinas svar!