"Hur ser jag om en kille är intresserad av mig?"

FRÅGA: Jag älskar dina böcker, och tycker att du är en väldigt intressant människa. Och jag undrar. Hur skulle du göra för att övertyga Fredrik Reinfeldt om att agera mer radikalt i klimatfrågan? SVAR: Oj, jag vet inte ens riktigt vad du menar med att ”agera radikalt i klimatfrågan”. Kom ihåg att det som är radikalt för Reinfeldt kanske inte är radikalt för dig. Eller mig. Och ”klimatfrågan” är ett stort ämne. Men för politiker gäller samma som för privatpersoner: O...

FRÅGA: Jag älskar dina böcker, och tycker att du är en väldigt intressant människa. Och jag undrar. Hur skulle du göra för att övertyga Fredrik Reinfeldt om att agera mer radikalt i klimatfrågan?

SVAR: Oj, jag vet inte ens riktigt vad du menar med att ”agera radikalt i klimatfrågan”. Kom ihåg att det som är radikalt för Reinfeldt kanske inte är radikalt för dig. Eller mig. Och ”klimatfrågan” är ett stort ämne. Men för politiker gäller samma som för privatpersoner: Om du kan beskriva en problematik på ett sätt så jag (eller Reinfeldt) ser att den påverkar mig personligen, på ett konkret plan, och att den gör det i nuet (till skillnad från sen) så kommer det att motivera mig maximalt till handling.

FRÅGA: Hej!
Hur ser jag om en kille är intresserad utav mig? Vilka tecken ska jag leta efter?

SVAR: Det är en alldeles för stor fråga för att svara på här. Men en sak av många att leta efter är att uppmärksamma hur han lyssnar på dig. Ställer han följdfrågor? Får han samma ansiktsuttryck som du när ni pratar? Verkar han hänga med? Håller han ögonkontakt? Vänder han sig mer och mer mot dig? Allt detta är tecken på att han åtminstone har ett äkta engagemang i ert samtal. Pröva att lägga din hand på hans arm snabbt för att betona nåt du säger och se hur han reagerar. Är han intresserad bör du få en kort men tydlig, positiv reaktion i hans ansikte.

FRÅGA: Hej Henrik!
Jag är ett stort fan av dina böcker, de har faktiskt hjälpt mig en hel del. Mycket av det du skrev fick mig mer att vakna upp, det fick mig att inse saker jag egentligen undermedvetet redan visste om.

"Det är ju så självklart, varför har jag inte sett detta innan?" tänkte jag ofta. De har verkligen gett mig bättre självförtroende också, kan vilken idiot som helst göra detta skulle det väl inte vara något problem för mig.

Hur som helst, jag undrar lite vad du har för utbildning, studerade du på någon Beteendevetenskaplig linje eller var det kanske någon slags Sociolog utbildning som gällde? Är nämligen lite intresserad av att studera något liknande.

SVAR: Kul att du gillar böckerna! Min utbildning är rätt blandad, jag har studerat psykologi, filosofi och mediaanalys på Universitetet, gått egna utbildningar inom NLP och hypnos, läst ännu mer på egen hand, varit amatörskådis och jobbat som marknadsförare. De kunskaper jag har idag är sådant som jag har lärt mig från alla dessa områden, i kombination med en stor passion för att försöka förstå hur vi människor fungerar egentligen och varför vi gör som vi gör. Så tyvärr kan jag inte rekommendera någon specifik utbildning för dig, mer än att odla ditt eget, personliga intresse. Det kommer du långt på.

Fler av Henriks eminenta svar hittar du här.

Henrik Fexeus har under de senaste åren såväl roat som oroat, provocerat och underhållit tusentals personer med sin show Mind Melt samt föreläsningen Konsten Att Läsa Tankar om icke-verbal kommunikation i vardagen. I SVTs Hjärnstorm har vi sett honom utreda beteendemönster, gruppsykologi och människors omedvetna kommunikation.

I Alla får ligga får både män och kvinnor verktygen för framgång i det kittlande sociala spel som vi kallar flirt och raggning. Med sina unika kunskaper i ickeverbal kommunikation, social manipulation och påverkan, har Henrik Fexeus här listat 170 konkreta och praktiska tips.

Med mycket humor och glimt i ögat beskriver Henrik flirtens väg till dejt i tre steg: attraktion, relation och förförelse. Boken är helt befriad från slitna raggningsfraser och uppvaktningsknep. Den stora hemligheten är istället inställning och attityd. Och när du väl lärt dig det har du förmågor som inget silikon eller gymkort i världen kan konkurrera med.