Så fixar du sommarjobbet!

Dela ut cvLämna hunden hemma och gå istället ut med ditt cv. Fundera mer på var det överhuvudtaget finns jobb än på var du vill jobba. Slå på charmen och dela ut ditt cv lite överallt. Tänk brett här. Och kom ihåg att ju fler du lämnar ut desto större borde i alla fall chansen att du får ett jobb vara. Plakat på stanNej, du ska INTE ragla runt full på stan. Men att skriva ”Ge mig sommarjobb” med svart tusch på en bit kartong och sedan ställa dig vid centralstationen eller...

Dela ut cv
Lämna hunden hemma och gå istället ut med ditt cv. Fundera mer på var det överhuvudtaget finns jobb än på var du vill jobba. Slå på charmen och dela ut ditt cv lite överallt. Tänk brett här. Och kom ihåg att ju fler du lämnar ut desto större borde i alla fall chansen att du får ett jobb vara.Plakat på stan
Nej, du ska INTE ragla runt full på stan. Men att skriva ”Ge mig sommarjobb” med svart tusch på en bit kartong och sedan ställa dig vid centralstationen eller på ett torg kan mycket väl leda till ett välbetalt sommarjobb. Det må låta desperat, men är faktiskt oerhört effektivt eftersom din ansökan garanterat sticker ut i mängden. Bor du dessutom i en mindre stad kan du nästan vara säker på att någon pigg lokaltidningsreporter skriver en artikel om dig. Och som vi alla vet anställer småföretagare gladeligen ambitiösa ungdomar - i alla fall om det genererar uppmärksamhet i tidningen.

Utnyttja internet
Mr. Cyberspace är jordens största och absolut bästa arbetsförmedlare. Han har otaliga kontakter och tusentals olika annonser på sitt skrivbord. Vilken kille! När vi i skrivande stund frågar ut honom ger han oss lite tips på sina personliga favoriter:

Arbetsförmedlingen.se (SOM HAR sommarjobb för ungdomar!)
Metrojobb.se (Brett utbud av såväl fasta jobb som småjobb/sommarjobb)
Statist.se (Var statist i reklamfilmer, musikvideor eller reportage i tidningar)
Doldajobb.se (Många småjobb så som hundvakt, barnskötare och dörrförsäljare)
Sommarjobba.nu (Sajt som helt och hållet riktar in sig på sommarjobb)

Använd sociala medier
Det faktum att du läser det här tyder på att du är i alla fall hyfsat bekant med den fantastiska uppfinning vi kallar Internet. Utnyttja det! Släng ut en efterlysning i din Facebookfeed. Skriv en tweet med hashtaggar som #sommarjobb och #nyttjobb. Eller varför inte klippa ihop en kreativ video som du postar på Youtube? Vem vet, kanske snubblar en potentiell arbetsgivare över just ditt meddelande!Hör med släkt och vänner
Har det skitit sig totalt med sommarjobb och du är alldeles för sent ute för att ens få måla ruttna staket? Shit happens! I svåra situationer hjälper oftast släkt och vänner till. Är det någon som behöver hundvakt under semestern? Börjar mormors rygg tycka att det är jobbigt att ta hand om grönsakslandet? Har gubbarna på pappas jobb fredagsfika varje vecka men inget att mumsa på? Hör runt med alla du känner och snart kommer din kalender vara fullbokad!

Sommarjobba som datorsupport
I dagens samhälle spelar elektronik mycket stor roll i vår vardag och många tycker att det både är kul och spännande. För en del är det dock inte fullt lika underbart. Sätt upp lappar på stan om att du kan ha kurser med till exempel pensionärer om hur man googlar och skickar mail, erbjud installation av antivirusprogram, ominstallation av datorer (om du vet hur man gör givetvis!) och andra enklare göromål som har med dumburken att göra. Det du tycker är superenkelt kan vara någon annans största mardröm.

Vi hoppas att de här tipsen kan hjälpa dig till det efterlängtade sommarjobbet. När du fått jobbet är det ett par saker som är viktiga att tänka på:

- Du ska få ett anställningsavtal innan du börjar.
- Gör ett bra jobb så har du goda chanser att få mer jobb i framtiden. Sommarjobbet och andra feriejobb kan vara början till mycket mer. Många får sommarjobb år efter år på samma ställe och jobb på helger och lov. Kanske får man till slut en fast anställning där.
- Glöm inte be om ett intyg eller betyg när du slutar

(Texten är skriven av André Vifot Haas, Marielle Hagblad och Amy Karlsson.)