Star Wars: Battlefront – Renegade Squadron

Beviset – förutom en hiskelig filmhistoria – är att det har kommit ytterligare ett spel baserat på storsäljaren. Det första Playstation Portable-spelet, Star Wars Battlefront II, var ingen bländande skönhet, eftersom det hade konverterats alldeles för hastigt till bärbart. Bristerna till trots – det övertygade så mycket att LucasArts trodde på ännu mer klirr i kassan med Renegade Squadron. Gör man rätt i det? Förmodligen. Förtjänar spelet det? Ja, nej… Njaaa. De...

Beviset - förutom en hiskelig filmhistoria – är att det har kommit ytterligare ett spel baserat på storsäljaren. Det första Playstation Portable-spelet, Star Wars Battlefront II, var ingen bländande skönhet, eftersom det hade konverterats alldeles för hastigt till bärbart. Bristerna till trots – det övertygade så mycket att LucasArts trodde på ännu mer klirr i kassan med Renegade Squadron.

Gör man rätt i det? Förmodligen. Förtjänar spelet det? Ja, nej... Njaaa.

Det är ganska schysst att man gett spelet ett eget liv och ny handling att bygga på. Ambitionen är god, handlingen är dock sådär. Ett gäng soldater ledda av Col Serra slängs in i våghalsiga bataljer och det görs emellanåt med elegans. Speciellt är estetiken riktigt snygg när handlingen framförs i serietidningsform mellan uppdragen. Till det komponeras trovärdiga röster. Men enspelardelen blir aldrig så medryckande som man hade hoppats på med en ny handling och speltiden är inte särskilt långt. Bara efter några timmars skjutande kan det hela vara över och man hinner aldrig greppa de nya karaktärerna.

Vad som däremot är positivt och inte helt vanligt till Playstation Portable är att när man satt spaden i marken inte bara grävt nedåt – utan även åt sidan. Förutom kampanjdelen finns en flerspelardel där du kan leka med andra Star Wars-kollegor över nätet. Ibland kan det dock lagga något fruktansvärt och kännas som en salig röra av skottsalvor, skuttande och ostruktur. Men med rätt folk (de med bra uppkopplingar) så funkar det åtminstone ett tag. Flerspelardelen har förbättras avsevärt, det finns tre Capture the Flag-varianter att välja på och en spelsession kan innehålla upp till 16 spelare samtidigt.

Annars är Star Wars Battlefront: Renegade Squadron antagligen precis det som du förväntar dig: du springer runt med vapnet i högsta hugg, flyger farkoster, samlar viktiga föremål och springer mot förutbestämda mål. För att inte göra det alltför trist och grått har man i alla fall gjort vapenregistret och andra tillbehör något bredare. Det gäller alltså att ha rätt vapen för rätt uppdrag.

Det bör dessutom nämnas att spelet är lätt. Mycket sker automatiskt – som när man låser fast siktet på fienden eller låter auto-piloten ta över under en flygstrid. Möjligheten att spela manuellt finns kvar, men då riskerar man att bli slarvsylta. I alla fall jag.

Trots att spelet kan uppfattas som lite tamt kan det underhålla – fast inte på maxgräns. Vill du bara pang-panga lite och inte ha så stora krav på dig kanske Star Wars Battlefront: Renegade Squadron är något för dig.

Betyg: 5

Texten kommer från Gameplayer.se - din dagliga dos av tv-spel.