Svar från frågestunden med hudvårdsexperten

Det går fortfarande att ställa frågor till Beatrice, genom att klicka här. Vi tjuvstartar lite med svar på två frågor redan nu. På fredag får vi svar på två till!

Det går fortfarande att ställa frågor till Beatrice, genom att klicka här. Vi tjuvstartar lite med svar på två frågor redan nu. På fredag får vi svar på två till!

- Vad är det för skillnad på en dagcreme och en nattcreme?
Det beror på vilka cremer det gäller samt vilken hudtyp de är anpassade för. Ofta ger en nattcreme en mer intensiv vård än motsvarande dagcreme eftersom den används under natten då huden återhämtar sig. För att motverka en fet och glansig hy orsakad av ökad sebumproduktion så kan nattcreme också innehålla ämnen som motverkar sebumproduktion eftersom denna är störst på natten. På liknande sätt kan dagcreme innehålla solskydd för att skydda huden mot skadliga UV-strålar som huden kan vara utsatt för på dagtid, medan nattcreme inte innehåller solskydd för att huden ej utsätts för sol när denna produkt används.

- Min ansikte blir väldigt glansigt trots att jag inte har speciellt fet hy, vad kan jag göra åt det?
Du kan se över din rengöringsrutin och fråga efter mattgörande produkter. Dessa är inte alltid samma produkter som är anpassade till en riktigt fet hy.

- Jag har vita små "pluppar" kring ögonen. De går inte att klämma. Vad är det och vad kan jag göra för att bli av med dem?
Jag kan tyvärr inte svara på detta. En hudterapeut eller dermatolog kan säkert hjälpa dig vid en konsultation.

- Är det någon skillnad på rengöringsmjölk, rengöringslotion och rengöringscreme?Skillnaden är de olika produkttypernas konsistens. Rengöringsmjölk och rengöringslotion har ofta samma typ av konsistens, även om det finns olika namn för denna typ av produkt. Till skillnad från rengöringsmjölk och rengöringslotion som används utan vatten har rengöringsgel en annan typ av konsistens och används med vatten. Ofta väljer man rengöringsprodukt utifrån hur man föredrar att använda den.

- Om man är kille, räcker det inte att tvätta ansiktet med tvål och vatten?
Om man tvättar ansiktet med tvål så kan huden torkas ut på grund av de tvålämnen som den innehåller. Även killar bör därför använda rengöringsprodukter speciellt utvecklade för ansiktet utan tvål. Efter tvättning eller rengöring så bör även killar crema in ansiktet med en ansiktscreme för att återfukta och vårda huden.

- Varför får man finnar? Är det sant att man får finnar av choklad?
Hudens porer innehåller talgkörtlar som producerar sebum, vilket skyddar huden från yttre aggressioner. På grund av hormoniella störningar i tonåren blir det ofta överproduktion av sebum i huden. När överflödet av sebum samlas ihop med orenheter och döda hudceller täpps porerna till och det bildas finnar och blemmor, pormaskar och andra imperfektioner. Jag kan inte uttala mig om hur choklad påverkar huden då det kan vara individuellt.

- Hur ofta ska man tvätta ansiktet? Jag har hört att man torkar ut huden om man tvättar för ofta!
Om man tvättar ansiktet för ofta med tvål så kan huden torkas ut av de tvålämnen som tvålen innehåller. Däremot bör man tvätta ansiktet dagligen med en rengöringsprodukt anpassad för ansiktet. Sådana produkter innehåller inte tvål. Rengöringsprodukter rengör ansiktet från ”smuts” som huden har utsatts för under dagen. Beroende på hudtyp kan man rengöra ansiktet en eller två gåner per dag. Viktigt att tänkta på är att alltid crema in ansiktet efter rengöring för att återfukta och vårda huden.

- På mormors tid fanns inga produkter som liknar de vi har idag och då hade de jättebra hy. Varför "måste" man använda sånt nu?
Olika sätt att vårda huden har funnits länge. Redan på Faraos tid så fanns det hudvårdssrutiner, man började med att gnugga huden med gyttja från Nilen, applicerade sedan en exfolierande ask- och lerpasta och avslutade med en vårdande olja. Människan har alltid använt de tillgångar som funnits till hands för att ta hand om sin hud just då. Samtidigt som både vårt levnadssätt och de produkter som finns tillgängliga hela tiden har utvecklats. På mormors tid utsattes huden inte för samma påfrestningar som idag vad det gäller exempelvis luftföroreningar eller ökat solade.

Nästa fredag fyller vi på med fler frågor och svar.