Blogg

Tro, hopp & pengar 2018

Ser du ljust på din egen ekonomiska framtid? Enligt en undersökning som vi gjort tillsammans med SEB så ser hälften av er ljust på framtiden. Och till er som inte gör det så har vi faktiskt lösningen! Här hittar du både rapporten Tro, hopp & pengar 2018 men också 5 klockrena tips på hur du skapar en egen hållbar privatekonomi. 

Nästan 3000 personer i åldrarna mellan 13-24 år har svarat på en enkät som Ungdomar.se har gjort i samarbete med SEB. I den kom det bland annat fram att hälften ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Det är fler killar än tjejer som ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Rapporten visar också att 62% sparar pengar varje månad och att den egna ekonomin påverkar den psykiska hälsan bland unga. Men den kanske viktigaste upptäckten är att grunden till att se ljust på sin egen ekonomiska framtid är KUNSKAP! Japp, rapporten visar att de som upplever att de har god ekonomisk kunskap också ser ljust på sin framtid. Det är även dessa som sparar och har en plan med sin ekonomi. Så för att ge er alla chansen till en ljus framtidstro så kommer här fem tips från coachen. 

Vill du läsa rapporten i sin helhet hittar du den här

5 tips från coachen

Jens Magnusson är SEB:s privatekonom. Han bevakar omvärlden utifrån privatpersonens perspektiv och förklarar, kommenterar och ger råd i privatekonomiska frågor. Ni vet väl att Jens också finns tillgänglig i Stöd & Svar på Ungdomar.se?! Där svarar han på era frågor om privatekonomi. Här kommer 5 bra tips till dig som vill skapa en egen hållbar privatekonomi:

Se ljust på din ekonomiska framtid

Jag tycker alla ungdomar borde se ljust på sin ekonomiska framtid. En mycket stor majoritet kommer att få jobb och löner som de kommer att klara sig bra på. Vi har ekonomisk tillväxt i landet, vilket lite förenklat kan sägas göra att varje ny generation faktiskt får det bättre än den föregående, även om det förstås inte alltid känns uppenbart när man blickar in i en oviss framtid. Den oro många känner för sin ekonomiska framtid måste tas på allvar men är objektivt sett i många fall överdriven. Ska ar man sig lite grundläggande ekonomiska kunskaper och parar det med sunt förnuft (t.ex. ett tidigt sparande och en skeptisk inställning till snabblån och köp på avbetalning) kommer det att gå bra för de allra flesta.

Gå klart skolan

Tänk på att dina utbildningsval spelar stor roll för din framtida privatekonomi. Ur ett privatekonomiskt perspektiv är det allra viktigaste att man faktiskt genomför en gymnasieutbildning. Det är stora skillnader i livsinkomst mellan de som har en gymnasieexamen och de som inte har det. Det ekonomisk sämsta valet man kan göra är alltså att inte gå gymnasiet alls. Det spelar även roll vilket gymnasieprogram och skola du väljer då det skiljer både i framtida livs- inkomst och i möjligheten att få arbete.

Börja spara tidigt

Det är bra att komma i gång med ett tidigt sparande, delvis för att det är grundläggande för ett bra synsätt på ekonomin senare i livet. Unga har ofta mindre pengar att disponera varje månad men det viktigaste är att komma i gång och få struktur och målbild för sitt sparande, inte precis hur mycket det är i början.

Skapa en buffert

En bu ert är en viktig del i din ekonomi och ger dig större trygghet och ökad frihet. Samtidigt är det också viktigt att spara till mer långsiktiga mål såsom till första bostaden.

Lär dig mer om lån

Det låga intresset för att lära sig mer om lån måste vändas. Med dagens bostadspriser behöver nästan alla ta ett stort lån för att kunna flytta hemifrån. Därför är det viktigt att förstå hur lån fungerar och vad de kostar. För unga är ett bra tips att försöka ha en sund inställning till lån och undvika sms-lån och inte köpa saker på avbetalning. 


Ladda ner rapporten genom att klicka här

2 kommentarer

 1. Det är väldigt bekymrande att det är sådant här som trycks in i ungdomars okritiska hjärnor, som fortfarande är under utveckling. En hel del av den här texten gör mig ganska så upprörd, då den inte riktar sig till alla typer av människor och är rent utsagt missvisande. Ja just det, tonåringar är människor, olika individer med olika styrkor och svagheter, en del är helt enkelt inte ens skapta för att klara av den hårda standard som gymnasieskola innebär, vet ni ens om det? Den krossar många ungdomar på vägen, jag har många vänner som önskat att de gjort ett annat val än att gå klart gymnasiet, pga av den hårda pressen och stressen som gjorde att de faktiskt - Ja, blev utbrända på kuppen, och inte tyckte de att det var värt det.

  "Det är stora skillnader i livsinkomst mellan de som har en gymnasieexamen och de som inte har det. Det ekonomisk sämsta valet man kan göra är alltså att inte gå gymnasiet alls. Det spelar även roll vilket gymnasieprogram och skola du väljer då det skiljer både i framtida livs- inkomst och i möjligheten att få arbete." 
  Tack, där spottade ni mig i ansiktet för att jag valde min mentala hälsa framför en "ljusare framtid rent ekonomiskt". Trots att jag vet att jag gjorde rätt val, ÄVEN om jag lider ekonomiskt. Det som påstås här har inte så mycket grund heller, jag har många vänner som gått många fina utbildningar men som ända går på sina bara knän rent ekonomiskt, en del av dom (precis som jag) får gå till socialen för att klara sig.

  "Det ekonomisk sämsta valet man kan göra är alltså att inte gå gymnasiet alls. Det spelar även roll vilket gymnasieprogram och skola du väljer då det skiljer både i framtida livs- inkomst och i möjligheten att få arbete." 


  Jaha? Och hur tänker ni runt dom som inte har/hade den valmöjligheten? Om man har dyslexi t ex eller andra inlärningssvårigheter, om man hade problem under hela grundskolan men aldrig fick hjälp med att få den undervisningen som man behövde och fortfarande inte får den efter den tumultartade skoltiden? Man kanske är estetiskt lagd, och inte  är en teoretiker? Många esteter är inte teoretiskt lagda och kan ofta få mer problem skolmiljöer som är teori baserade. Om man står där på skolavslutningen efter nian, med en massa streck på sina betyg och trauman bakom sig sen årsk 1, och enda valmöjligheten i gymnasieutbildning är en skola där samma kille som mobbat och sexuellt trakasserat en under hela högstadiet skulle gå? Ska man plågas då, under ytterligare flera år,  på den allmänna linjen (som jag bara GISSAR inte kvalificerar enligt er för att få en bättre ekonomi heller) och må psykisk jättedåligt och kanske riskera att begå självmord i värsta fall? På denna artikel så låter som ni vill ha små minivuxna redan i tonårsåldern. Det är verkligen inte konstigt att ungdomar mår dåligt idag, de ska väl helst tänka på pensionssparande redan vid sexton års ålder med antar jag? De pressas redan SÅ HÅRT att jag fattar verkligen inte hur dem klarar av det.

  Ni ungdomar som läser det som står i artikeln, tro inte på det som står, för ert eget bästa! Ta det åtminstone med en nypa salt, och använd sunt förnuft.

  Att uppmuntra att ta lån känns ju också väldigt tveksamt, klart det är bra att lära sig om hur det fungerar, men man kan mycket väl hamna i ekonomisk knipa ändå även om man är påläst om det hela. Fråga bara min pojkväns bror, han sitter verkligen i knipa pga lån som han tagit.

  Är det en moderat som skrivit artikeln mån tro? Det låter ju sannerligen så iallafall. 

 2. Det är väldigt bekymrande att det är sådant här som trycks in i ungdomars okritiska hjärnor, som fortfarande är under utveckling. En hel del av den här texten gör mig ganska så upprörd, då den inte riktar sig till alla typer av människor och är rent utsagt missvisande. Ja just det, tonåringar är människor, olika individer med olika styrkor och svagheter, en del är helt enkelt inte ens skapta för att klara av den hårda standard som gymnasieskola innebär, vet ni ens om det? Den krossar många ungdomar på vägen, jag har många vänner som önskat att de gjort ett annat val än att gå klart gymnasiet, pga av den hårda pressen och stressen som gjorde att de faktiskt - Ja, blev utbrända på kuppen, och inte tyckte de att det var värt det.

  "Det är stora skillnader i livsinkomst mellan de som har en gymnasieexamen och de som inte har det. Det ekonomisk sämsta valet man kan göra är alltså att inte gå gymnasiet alls. Det spelar även roll vilket gymnasieprogram och skola du väljer då det skiljer både i framtida livs- inkomst och i möjligheten att få arbete." 
  Tack, där spottade ni mig i ansiktet för att jag valde min mentala hälsa framför en "ljusare framtid rent ekonomiskt". Trots att jag vet att jag gjorde rätt val, ÄVEN om jag lider ekonomiskt. Det som påstås här har inte så mycket grund heller, jag har många vänner som gått många fina utbildningar men som ända går på sina bara knän rent ekonomiskt, en del av dom (precis som jag) får gå till socialen för att klara sig.

  "Det ekonomisk sämsta valet man kan göra är alltså att inte gå gymnasiet alls. Det spelar även roll vilket gymnasieprogram och skola du väljer då det skiljer både i framtida livs- inkomst och i möjligheten att få arbete." 


  Jaha? Och hur tänker ni runt dom som inte har/hade den valmöjligheten? Om man har dyslexi t ex eller andra inlärningssvårigheter, om man hade problem under hela grundskolan men aldrig fick hjälp med att få den undervisningen som man behövde och fortfarande inte får den efter den tumultartade skoltiden? Man kanske är estetiskt lagd, och inte  är en teoretiker? Många esteter är inte teoretiskt lagda och kan ofta få mer problem skolmiljöer som är teori baserade. Om man står där på skolavslutningen efter nian, med en massa streck på sina betyg och trauman bakom sig sen årsk 1, och enda valmöjligheten i gymnasieutbildning är en skola där samma kille som mobbat och sexuellt trakasserat en under hela högstadiet skulle gå? Ska man plågas då, under ytterligare flera år,  på den allmänna linjen (som jag bara GISSAR inte kvalificerar enligt er för att få en bättre ekonomi heller) och må psykisk jättedåligt och kanske riskera att begå självmord i värsta fall? På denna artikel så låter som ni vill ha små minivuxna redan i tonårsåldern. Det är verkligen inte konstigt att ungdomar mår dåligt idag, de ska väl helst tänka på pensionssparande redan vid sexton års ålder med antar jag? De pressas redan SÅ HÅRT att jag fattar verkligen inte hur dem klarar av det.

  Ni ungdomar som läser det som står i artikeln, tro inte på det som står, för ert eget bästa! Ta det åtminstone med en nypa salt, och använd sunt förnuft.

  Att uppmuntra att ta lån känns ju också väldigt tveksamt, klart det är bra att lära sig om hur det fungerar, men man kan mycket väl hamna i ekonomisk knipa ändå även om man är påläst om det hela. Fråga bara min pojkväns bror, han sitter verkligen i knipa pga lån som han tagit.

  Är det en moderat som skrivit artikeln mån tro? Det låter ju sannerligen så iallafall. 

Skriv kommentar

Din kommentar måste godkännas innan den visas på sidan!