Unga eldsjälar: Alva i Fältbiologerna

"Fältbiologerna står för en häftig blandning av naturupptäckarglädje och miljöförstöringsilska! Det finns ingenstans där jag hittar så mysiga, roliga och fantastiska människor som jag gör här", säger Alva Snis Sigtryggsson.Foto: Ellinor Scharin (bilden ovan) och Evangelina Lindberger (bilden nedan) Vad var det som gjorde att du gick med i Fältbiologerna?– Det var egentligen mest en slump. En klasskompis till mig berättade att hennes förening skulle åka kontrabuss n...

"Fältbiologerna står för en häftig blandning av naturupptäckarglädje och miljöförstöringsilska! Det finns ingenstans där jag hittar så mysiga, roliga och fantastiska människor som jag gör här", säger Alva Snis Sigtryggsson.
Foto: Ellinor Scharin (bilden ovan) och Evangelina Lindberger (bilden nedan)

Vad var det som gjorde att du gick med i Fältbiologerna?
– Det var egentligen mest en slump. En klasskompis till mig berättade att hennes förening skulle åka kontrabuss ned till klimattoppmötet i Köpenhamn – och om man ville med var det bara att gå med i Fältbiologerna (Och betala 20 spänn som det då kostade)! Ny och nyfiken i aktivistsvängen som jag var hakade jag bara på. Anledningen till att jag blev kvar var att jag upptäckte att jag hamnat i världens bästa förening. Så var det verkligen! Här finns världens kunnigaste, snällaste och modigaste människor.

Det låter fantastiskt. Men vad är det ni gör då?
– Fältbiologerna är Sveriges största organisation för barn och unga som är intresserade av natur och miljö. Vi är ute i skogen och tittar på lavar och skalbaggar men vi är också ute i demonstrationer, skriver debattartiklar och pressar politikerna till en radikalare miljöpolitik. Föreningen är helt ungdomsstyrd och det är alltid upp till medlemmarna själva vad som ska hända – vill du göra något är det bara att göra det!

Så vad är ditt bästa minne från din tid i Fältbiologerna?

– Oj vilken svår fråga! Fältbiologerna har varit en väldigt stor del av mitt liv de senaste åren... får jag nämna två minnen? Det ena kommer från högt upp i Nordnorge i ett litet samhälle som heter Andenes. Vi var ett gäng fältbiologer som hade vandrat från Riksgränsen till Narvik och nu skulle vara några dagar bland berg och hav för att spana på kaskeloter och lunnefåglar. Hälften var sjösjuka i fyra timmar, och hälften höll på att bli religiösa av upplevelsen. Jag själv hörde till den senare gruppen, den här resan var helt fantastisk! Mitt andra minne kommer från förra året i Almedalen när vi bodde ett gäng i en lägenhet vi lånat av en fältbiologs pappa. Vi planerade och genomförde aktioner hela dagarna och nästan hela nätterna. Vi fick Mona Sahlin att pröva lyckan i vår utfiskade fiskedamm och vi dansade som sjömonster längs Visbys gator. Sömn blev det däremot lite av!

Haha, okej. Och vad är då det allra bästa med att vara med i just Fältbiologerna?
– Med risk för att låta lite väl lyrisk måste jag säga att Fältbiologerna står för en häftig blandning av naturupptäckarglädje och miljöförstöringsilska. Det finns ingenstans där jag hittar så mysiga, roliga och fantastiska människor som jag gör i Fältbiologerna. Samtidigt vet jag att de också kan vara arga aktivister, vassa debattörer och många gånger kunnigare än de politiker de möter. Du får välja om du bara vill vara i naturen eller bara vill pressa politiker, eller kanske både och. Denna blandning tycker jag är det absolut bästa med Fältbiologerna.

Ge mig en sista anledning till varför jag borde gå med i just Fältbiologerna?
– Haha, är du inte övertygad än? Är du bara det minsta nyfiken på natur och miljö? Eller har du bestämt dig för att du vill rädda världen nu med detsamma? Vill du hänga med sköna människor på samma gång? Då tycker jag att du ska gå med i Fältbiologerna! Jag tror säkert att du ser ut som en!

Gör som Alva och upptäck en helt ny, härlig värld!

Fler unga eldsjälar:
* Angelica i Greenpeace
* Lotta i Klimataktion
* Johan i Röda Korsets Ungdomsförbund]
* Johanna i Amnesty