Vad är kredit?

Vi går igenom och guidar dig igenom allt som har med kredit att göra.

En kredit är en form av lån som blir beviljat av en bank eller annan kreditgivare. Om man får en beviljad kredit är det indirekt en summa pengar upp till en gräns, så kallad limit, som man får tillgång till. Ett exempel på en kredit kan vara ett kreditkort. Då har du tillgång till en summa pengar, upp till din limit, som du sedan måste betala tillbaka. Viktigt att tänka på är att du egentligen ”lånar” dessa pengar och som med alla lån därför måste betala ränta på de pengar du använt.

När tas det en kreditupplysning?

När du ansöker om en kredit eller lån så tas det alltid en kreditupplysning på dig av banken/kreditgivaren. Denna är en del av de kriterier som banken sedan tittar på för att bestämma om de ska bevilja din kredit eller inte. Delar av kreditupplysningen som vanligtvis har påverkan på beslutet är om du har betalnings-anmärkningar och hur andra kreditupplysningar som gjorts på dig. Läs mer om varför antal upplysningar påverkar din kreditvärdighet.

När en kreditupplysning har gjorts på dig så skickas alltid en kopia på den hem till dig, eller till din digitala brevlåda om du har en sådan. Det finns fem stora kreditupplysningsföretag i Sverige, UC, Bisnode, Creditsafe, Valitive och Syna.

Få koll på alla dina krediter genom Kreditkollen!

Är du missnöjd med din kredit?

Om du är missnöjd eller har frågor gällande din kredit ska du alltid vända dig till banken eller kreditgivaren där du ansökt. Det är inte alltså UC som beslutar om krediten ska beviljas eller inte.

Vilken information finns hos UC gällande min kredit?

När en kredit uppdateras, alltså ökar, minskar eller avslutas så uppdateras informationen månaden därpå hos UC. När en kredit avslutas ligger den fortfarande kvar i din upplysning i 12 månader efter slutdatum, men det står tydligt att den är avslutad. Den är också endast synlig för dig, och kommer inte med i en kreditupplysning som tas av en bank eller kreditgivare. Detta visas i din upplysning.

Vad händer om jag inte betalar min kredit?

Om du missköter din kredit kan det gå så långt att man får en betalningsanmärkning. Det finns tre olika typer av anmärkningar man kan få via en kreditgivare.

  1. Misskött kredit - Om du missköter dina betalningar kan du få en misskött kredit. Den sitter kvar på din upplysning i 3 år (36 månader).
  2. Missbrukat kontokort/kredit – Om du haft ett kontokort/kredit, inte betalt i tid, och fått många påminnelser, finns det en risk för en anmärkning. Den sitter kvar på din upplysning i 2 år (24 månader).
  3. Missbrukat bankkonto – Sitter kvar i ditt register i 3 år.

Hur många kreditkort kan man ha?

Det finns ingen gräns på hur många kreditkort en privatperson kan ha. Rekommendationer kan ges på att man inte ska ha för många, speciellt om man inte nyttjar korten. Men det finns inget stopp i antal.

 

Artikeln är framtagen i samarbete med UC:

UC är ett företag som bland annat verkar för att hjälpa privatpersoner att inte hamna i en skuldfälla. Det gör vi genom att samla information om vilka lån du som privatperson tar. Informationen används i sin tur av banker och andra långivare när du ansöker om att ta ett lån hos dem. Vi tycker att det är viktigt att alla får kunskap tidigt i livet om hur man tar hand om sina egna pengar och sin ekonomi på ett klokt sätt. Därför utbildar vi ungdomar som dig inom privatekonomi, genom ett koncept som vi kallar The Bill.

Vi vet nämligen att det här ämnet ibland kan kännas lite svårt och krångligt så här besvarar vi vanliga frågor om privatekonomi, reder ut knepiga begrepp och lär dig hur man kan undvika att hamna i ekonomiska fallgropar. Så att du kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för din egen framtid!