Världens bästa ungdomsfilmer #5

FUCKING ÅMÅL (Sverige, 1998)Fucking Åmål är mer än tio år gammal. Mycket har förändrats sen dess, men minst lika mycket är också sig likt och det här är en film som jag är övertygad om kan beröra lika starkt nu som då. För den har liksom allt. Första fyllan, kärlek, mobbning, homosexualitet, liftning, syskonbråk, tablettmissbruk, sex och lögner. Och en magisk kraft att framkalla både skratt och gråt. En magisk kraft att sätta sig fast. Men kanske framför allt en skyhög...

FUCKING ÅMÅL (Sverige, 1998)
Fucking Åmål är mer än tio år gammal. Mycket har förändrats sen dess, men minst lika mycket är också sig likt och det här är en film som jag är övertygad om kan beröra lika starkt nu som då. För den har liksom allt. Första fyllan, kärlek, mobbning, homosexualitet, liftning, syskonbråk, tablettmissbruk, sex och lögner. Och en magisk kraft att framkalla både skratt och gråt. En magisk kraft att sätta sig fast. Men kanske framför allt en skyhög igenkänningsfaktor, oavsett vem man är.


Hursomhelst är det inte för att jag kanske riskerar att framstå som överdrivet nördig eller enkelspårig som jag väljer att inte berätta hur många gånger jag har sett detta underverk. Nejdå, det beror snarare på att det har varit rätt omöjligt att hålla räkningen. Men det faktum att jag kan stora delar av replikerna utantill säger förmodligen rätt mycket om den saken och jag lovar att Fucking Åmål ändå fortfarande är tillräckligt bra för att jag ska kunna citera den med stolthet.
LINAS KVÄLLSBOK (Sverige, 2007)
Temat som slingrar sig igenom filmen är den där speciella ångesten som bara kan uppkomma då man är i den åldern när samhället säger att man borde mist oskulden om man inte ska stämplas som onormal, fast man ändå fortfarande har den kvar och egentligen heller inte ens varit nära att förlora den. Sedan kommer ångesten över att allt känns så in i helvetes fel fast man är i den situationen som man så hett önskade sig vara i. Ångesten över att mensen är försenad och ångesten över att vara kär i helt fel person.


Linas kvällsbok är alltså en helt vanlig film om ett helt vanligt tonårsliv. Men den är ändå inte helt vanlig, utan snarare mer finurlig. Det där ovanligt finurliga ligger framför allt i vissa tankegångar som vi får följa med runt i och ibland är det svårt att veta om man borde skratta eller gråta åt dem. Som när Lina gör en pennhög lika grov som sin pojkväns penis, håller den i handen, ställer sig framför spegeln och funderar över hur tusan den ska få plats. Och jag funderar över vad som är störst: saknaden av tonårslivet eller glädjen över att det är över.
VÄRLDENS BÄSTA UNGDOMSFILMER:
Del #1: Easy A och Ligg med mig
Del #2: Hip Hip Hora och Tjenare kungen
Del #3: A Walk to Remember och John Tucker Must Die
Del #4: Submarine och Heartbeats