Forumet - Demokratin

Demokratin

1168 0 43

Spana också in:


stoner: Demokrati är väl det närmaste man kan komma ett rättvist statsskick. Alla andra beprövade alternativ har väl knappast varit så lyckade.
vem bryr sig om det är rättvist, så länge som det fungerar och folk har ett bra liv?
Ser hellre en diktator bestämmer över mig än om åsikterna hos exempelvis dokusåpadeltagare eller religiösa fanatiker skall kvoteras in i styrandet.
Teknokrati är bättre väg.

Jungman:
Så du känner på allvar att du har någon som helst möjlighet att påverka något beslut hos det styrande skiktet?
Jag personligen har inte så mycket att säga till om eftersom jag är en av 9.5 miljoner medborgare. Men alla tillsammans har all makt i världen att påverka genom att rösta annorlunda. Vill tillräckligt många har vi makten att inom 3 år ha ett helt annat styre. Att vi inte gör det är ju en annan sak, men möjligheten finns ju. Om tex 8 miljoner svenskar vill införa direktdemokrati kan vi göra det utan problem. Därför är det jävligt tramsigt att hålla på och säga att Sverige inte är en demokrati bara för att man tycker att folket gör dumma val.

Niklas: Vill 8 miljoner svenskar införa direktdemokrati kan vi göra det utan problem
Ett ännu värre scenario, att ge samhällets bottenskrap mer att säga till om

Niklas: Därför är det jävligt tramsigt att hålla på och säga att Sverige inte är en demokrati bara för att man tycker att folket gör dumma val.
Jag säger att demokrati suger i praktiken
Jungman: Ett ännu värre scenario, att ge samhällets bottenskrap mer att säga till om
Vilka är samhällets bottenskrap menar du?

Men poängen är dock inte huruvida direktdemokrati är bra eller dåligt utan faktumet att folket kan förändra vilka politiker som styr och även styret bara genom att lägga en annan valsedel i en urna 2018. Vips så kan vi göra om hela systemet.

Jungman: Jag säger att demokrati suger i praktiken
Men då är det ju det du får klaga på isåfall, alltså demokratin i sig. Och inte som du gjorde hävda att folket inte alls bestämmer i en demokrati, vilket folket ju bevisligen gör.

Niklas: Vilka är samhällets bottenskrap menar du?
såna som delar clickbait på facebook

Niklas: kan förändra vilka politiker som styr och även styret bara genom att lägga en annan valsedel i en urna 2018. Vips så kan vi göra om hela systemet.
Nepp, det är alltid samma typ av elit med i praktiken samma åsikterNiklas: Men då är det ju det du får klaga på isåfall, alltså demokratin i sig. Och inte som du gjorde hävda att folket inte alls bestämmer i en demokrati, vilket folket ju bevisligen gör.
Jag klagar på demokrati, och folk i en demokrati har ingen möjlighet att bestämma

Jungman: Jag klagar på demokrati, och folk i en demokrati har ingen möjlighet att bestämma
Hur menar du? Demokratin innebär ju att folket har makten att bestämma. Det är ju fortfarande så att 80% av svenska folket var fjärde år aktivt väljer in de politikerna som sitter där idag. Man använder alltså makten att bestämma i allra högsta grad genom att rösta i samma politiker gång på gång. Att man inte väljer någon annan, eller att du inte håller med om deras val, betyder fortfarande inte att valet inte finns.

Niklas: Hur menar du? Demokratin innebär ju att folket har makten att bestämma. Det är ju fortfarande så att 80% av svenska folket var fjärde år aktivt väljer in de politikerna som sitter där idag. Man använder alltså makten att bestämma i allra högsta grad genom att rösta i samma politiker gång på gång. Att man inte väljer någon annan, eller att du inte håller med om deras val, betyder fortfarande inte att valet inte finns.

I soviet hade man ett parti att rösta på, i sverige har vi 8st (i praktiken 2) som i princip tycker samma sak, särskilt när de vunnit ett val, ta en titt på hur ofta den ena sidan opponerar sig något när den andra sidan styr och hur de plötsligt inte gör något åt det när det väl är de själva som sitter i den sitsen ex.
Vad spelar det för roll om du har möjlighet att rösta när resultatet alltid är det samma?

Och även om nu demokrati faktiskt skulle fungera på det vis chimären talar för, så skulle det fortfarande vara ett värdelöst koncept för att den som skriker högst och säger mest saker som låter bra vinner. Det är inget sätt att styra något så viktigt som ett samhälle, enbart dem med mest kunskap inom olika områden och som är minst angelägna om att få makten borde ha den.