Forumet - Meditation, någon som provat eller utövar det regelbundet?

Meditation, någon som provat eller utövar det regelbundet?

1675 1 48

Vad har ni för erfarenheter?

Jag har försökt i flera år och det är först nu jag börjar fatta hur man ska göra. Mästarna säger att man helt enkelt ska sitta, vara uppmärksam men inte göra någonting aktivt än just att vara vaksam på allt som sker. Först nu inser jag vad de faktiskt menar. Man behöver vara observant men inte koncentrerad. Låter lite som en motsägelse, men det är inte det. Koncentration betyder att man riktar all uppmärksamhet på en enda punkt. Uppmärksamhet betyder att man observerar allt som sker inom och utanför en själv, villkorslöst utan medvetet tvång, utan att försöka tvinga fram en reaktion hos sig själv.

Spana också in:


isola: Stella gick på den en gång innan jag hann fram och stoppa henne. Hon verkade ej bry sig övht. Supercat.
Ska köpa ett piggsvin och ha som matta.

Försökte meditera ute vid havet för ett par år sen. Gick helt okej. Blev ganska rofylld och kunde se saker ur nya perspektiv.
isola: Ah yogade en gång i veckan förut. Det var skönt. Har en spikmatta jag gillar att ligga på också.
Fast det är nog inte samma sak? Meditation handlar mer om det som sker i psyket, ren oförvanskad observation av allt som är.

df rqp: onödigt när lsd och dylikt finns
Droger är temporära och fuckar upp dig. Ett harmoniskt sinne på naturlig väg är en väg till ett mer hälsosamt och starkare liv. Du kan t ex skaffa muskler med steroider o.s.v, men är det verkligen samma sak som att träna och bygga upp de på naturlig väg?

- Razorblade -: Fast det är nog inte samma sak? Meditation handlar mer om det som sker i psyket, ren oförvanskad observation av allt som är.
Yoga och meditation hör i allra högsta grad ihop. Sedan att det finns olika yogaformer och att man inte mediterar lika mycket i alla är en annan sak.  Många kan uppnå meditativa tillstånd i naturen osv men ska man vara petnoga så betyder ju meditera att man sitter stilla. blundar och försöker släppa allt och försöker andas långsammare mvh yogaflum
draksten: har provat
Hur gick det?

isola: Yoga och meditation hör i allra högsta grad ihop. Sedan att det finns olika yogaformer och att man inte mediterar lika mycket i alla är en annan sak. Många kan uppnå meditativa tillstånd i naturen osv men ska man vara petnoga så betyder ju meditera att man sitter stilla. blundar och försöker släppa allt och försöker andas långsammare mvh yogaflum
Jo jag vet att de överlappar varandra men har inte riktigt koll på hur.

Meditation handlar egentligen inte om att sitta still, utan om att vara still/harmonisk i sinnet. Sen om man det sker medan man sitter, cyklar, eller fiskar spelar mindre roll. Det går inte att försöka släppa allt, för då tvingar man sig till det och det hela skiter sig. Det blir som att tvinga sig själv till att slappna av. Det är en självmotsägelse då tvång och avslappning är varandras motsatser. Man behöver vara tillåtande mot allt som sker utan att medvetet försöka göra något alls förutom att vara just alert. Det är enkelt i teorin men väldigt svårt i praktiken.

- Razorblade -: Meditation handlar egentligen inte om att sitta still, utan om att vara still/harmonisk i sinnet. Sen om man det sker medan man sitter, cyklar, eller fiskar spelar mindre roll. Det går inte att försöka släppa allt, för då tvingar man sig till det och det hela skiter sig. Det blir som att tvinga sig själv till att slappna av. Det är en självmotsägelse då tvång och avslappning är varandras motsatser. Man behöver vara tillåtande mot allt som sker utan att medvetet försöka göra något alls förutom att vara just alert. Det är enkelt i teorin men väldigt svårt i praktiken.
Det är därför man behöver lära sig det.

- Razorblade -: Jo tack, men det är så otroligt svårt att stå emot tvångskänslan. Förr eller senare kommer man på sig själv med att försöka tvinga på avslappning. Hur många gånger har jag inte försökt meditera, men det slutar oftast i ren frustration.
Du borde hooka upp med en yogalärare. En sådan där som är utbildad "på riktigt". Jag har haft en sådan. Hon mediterade med munkar och åt endast någon konstig mat och allt möjligt, men käre värld ett sådant lugn hon utstrålar. Ska jag någon gång föda barn vill jag ha henne med mig.