Forumet - Nazister i USA planerar att skapa eget samhälle.

Nazister i USA planerar att skapa eget samhälle.

1880 0 21

http://www.dn.se/nyheter/varlden/nazister-i-usa-planerar-arisk-stad/

Nazister i USA planerar arisk stad

En av nordamerikas mest ökända högerextremister har långt skridna planer på att förvandla pyttestaden Leith i norra USA till en arisk idyll. Busslaster med nynazister har i helgen anlänt till samhället med 24 invånare.

Paul Craig Cobb, 61, är på flykt undan den kanadensiska rättvisan. Myndigheterna där vill ställa honom inför rätta för hets mot folkgrupp. Men brottet han misstänks för är inte av den kalibern att USA skulle överlämna honom.

Rubriken säger det mesta.

Vad anser ni om händelsen och vilka eventuella invändningar finns det mot ett sådant projekt?

Spana också in:


tlaltecuhtli: ptja, rent principiellt är det väl oproblematiskt med en nazistisk mönsterstad, men det är rätt ironiskt att som nazist medelst massinvandring ta över ett redan etablerat samhälle och de facto köra ut ursprungsbefolkningen.


det var också det jag tänkte på. 100% ironi.

är glad åt att inte fler hus såldes till dem när man tog reda på deras motiv

 

 

Jag tror jag missar ironin lite. Nog att konsekvensen av deras inflyttande blir att trakten genomgår en obekväm förvandling. Men markerna har trots allt blivit uppköpta och därmed försvinner lite den orättvisa parallell ni gör med västerländska migrationspolitiska policys och de invändningar man har i normala fall. De inkräktar ju inte direkt då de äger markerna med ortens goda minne som vale att sälja den.

Vehnk: Jag tror jag missar ironin lite.
ja, tydligen. parallellerna mellan dessa nynazisters beteende och det beteende (åtminstone europeiska) nationalister beskyller främst muslimska invandrare för är flera.

men innan vi kommer till det vill jag bara säga att det inte är säkert att ortsbefolkningen är de som har haft möjlighet att besluta över försäljningarna. bara för att de bor där är det inte säkert att de äger marken, speciellt inte med tanke på att nazisterna verkar flytta in i högre takt än vad ortbefolkningen flyttar ut. en möjlighet är att banken tagit bostäder i besittning som följd av konkurs, för att därefter sälja vidare dem, eller att före detta ortsbor suttit på husen och sålt dem vid första bästa chans. vi vet helt enkelt inte.

men i alla fall. det faktum att de överlagt och samordnat flyttar till en ort, åtminstone en av dem på flykt undan repressalier i hemlandet, med det uttalade målet att ta över den politiska strukturen och införa sina egna lagar och regler ligger så otroligt nära det scenario nationalister målar upp gällande faran islam innebär. du vet, det där med att i stora skaror invadera europa med en plan att införa sharialagar.
tlaltecuhtli: ja, tydligen. parallellerna mellan dessa nynazisters beteende och det beteende (åtminstone europeiska) nationalister beskyller främst muslimska invandrare för är flera.
Uppfattade du det verkligen som att den liknelsen gick mig förbi?

Det är er parallell om massinvandringen jag inte riktigt går med på. En rättvisare benämning på trenden vore att kalla det för en "massinflyttning" då det är fortfarande samma land och delar administrativt ansvar. Men det bottnar inte i semantik. Hela uppgörelsen gick i ett led som inte riktigt gör sig rättvis att jämföra processen rakt av som du gör. Liknelsen är att två grupper bytar ort, men alla omständigheterna inräknade så leder det inte till samma rätt för det.
Vehnk: Uppfattade du det verkligen som att den liknelsen gick mig förbi?
nja, huvudpoängen med mitt inlägg var egentligen att vi inte kan avgöra att inflyttningen, för att använda ditt språk, inte nödvändigtvis skett med ortsbefolkningens "goda minne". sedan ville jag utveckla parallellen lite.

nu vet jag inte varför du skulle finna det relevant att de flyttar inom samma land, när detta land är usa, där de kulturella skillnaderna mellan grupper är gigantiska. nu kommer cobb från missouri, och delar därför troligtvis kulturellt ursprung med större delen av befolkningen i north dakota, nämligen landbruksnordbor, men de stater i usa där nynazismen har störst inflytande tycks vara sådana där befolkningen härrör från höglandsbor. en av de största kulturella skiljelinjerna går mellan de som är eller härrör från landbruksfolk och de som är eller härrör från boskapsförande höglandsfolk. (se exempelvis kapitel 6 i malcolm gladwells bok "outliers".) en kulturkrock riskerar alltså ta plats oavsett om personerna i orten råkar dela nationalitet.

nu vill jag på förhand säga att jag inte är särdeles ovilligt inställd till dig, så det finns ingen anledningen att på förhand anta att jag försöker försätta dig i dålig dager. jag ser gärna att den här diskussionen inte urartar i den spydighet som våra tidigare tyvärr har gjort.

med det sagt förstår jag inte vad den här meningen ska innebära:

Vehnk: Liknelsen är att två grupper bytar ort, men alla omständigheterna inräknade så leder det inte till samma rätt för det.
tlaltecuhtli: nja, huvudpoängen med mitt inlägg var egentligen att vi inte kan avgöra att inflyttningen, för att använda ditt språk, inte nödvändigtvis skett med ortsbefolkningens "goda minne". sedan ville jag utveckla parallellen lite.
Jaha, trodde det var ett argument för att styrka din tidigare ståndpunkt.

Men visst. Vi vet inte helt säkert hur affärerna gått till. Men någonstans vid något tillfälle har tomterna varit i ortens ägo och de har förlorat den på egen hand. Även om de inte vill ha dit vit makt organisationer så är det fortfarande dem man ska skylla på, om det är någon alls vill säga.

tlaltecuhtli: nu vet jag inte varför du skulle finna det relevant att de flyttar inom samma land, när detta land är usa, där de kulturella skillnaderna mellan grupper är gigantiska.
tlaltecuhtli: med det sagt förstår jag inte vad den här meningen ska innebära:
Det är samma administrativa yta och det blir lite fel med att på något sätt använda massinvandringsargumentet, som utgår från..

1) Stora kulturella avvikelser med något som är relativt små. Midwesterns, med Northeners eller Eastcoasters, tror nog alla ser sig som amerikaner i vilket fall. Inte som att jämföra med Europa kontra mellanöstern/muslimska entiteten. Krockar kan säkert förekomma, men de lär nog mer vara politiska än rent kulturella.

2) Organisationen har fått sin mark (genom privat inköp) och har därför "rätt" till den. I vart fall föreligger det klenare bevekelsegrunder till fastigheterna de äger än vad det borde ligga för de migranter som kommer till sverige (för ditt retoriska knep avsåg väl europa/islam?) får en hyresrätt av staten och andra goda välfärdsfårmåner till det.

Jag tycker inte något är riktigt rätt om man säger så. Men de är inte lika illa att de kräver en jämbördig retorisk användning av. Organisationen använder mer "justa" medel om man säger så.