Frågor och svar om p-piller

7 Apr 2002, 19:11 564
Annat, 0 år
Question


Hej...Jag är en tjej på 15 år. Jag och min pojkvän har varit tillsammans i ½ år nu. Vi har haft sex ca 8 gånger,och vi har alltid använt kondom... Min mamma förstår nog att jag har börjat att ha sex med honom, för hon sa att jag kanske skulle fixa p-piller. Om man vill ha p-piller, ska man gå till en ungdomsmottagning och berätta att man vill ha p-piller då? Ska dom undersöka en...?, för jag har inga könssjukdomar det vet jag, för min pojkvän är den enda jag har haft sex med, och jag är den enda han har haft sex med och vi har alltid gjort det med kondom...Men ska man testa sig ändå? Hur påverkas man av p-piller..? Blir man grinigare eller tappar sexlusten..?? Jag skule bli jätteglad om du svarade på mina frågor,det skulle betyda jättemycket för mig....
Tack på förhand.../kramar

Svar

Hej! Jag börjar med att dela upp din fråga i olika delar.

Fråga 1: Du undrar om du ska gå till en ungdomsmottagning och berätta att du vill ha p-piller?

Tag kontakt med din ungdomsmottagning ( titta under "Din mottagning" så kan du själv se vilken ungdomsmottagning som befinner sig närmast där du bor ). De flesta brukar ha drop-in tider. Då får du träffa en Barnmorska som kommer att ställa en del frågor till dig rörande din hälsa, samt om dina föräldrar/ syskon haft någon blodpropp någon gång ( det är alltså bra att fråga föräldrarna innan du går till ungdomsmottagningen så att du kan lämna korrekt besked om bakgrundsbilden till Barnmorskan ). Detta är viktigt för dig att veta då risken för blodpropp i samband med p-piller ökar om någon av dem, föräldrar/ syskon, haft blodpropp.

Fråga 2: Du undrar om du måste bli undersökt i samband med ditt besök.

Nej. Gynekologisk undersökning är inte nödvändigt att genomgå ( om det inte finns en särskild anledning till en sådan ) förrän du själv känner dig redo och beredd för en sådan. ( Det kan ibland ta flera år ).

Fråga 3: Du undrar om du och din kille ska testa er mot könssjukdomar trots att ni vet att ni båda inte haft sex med någon annan innan.

Om det är första gången för er båda finns ingen anledning att testa sig för chlamydia.

Fråga 4: Avslutningsvis undrar du om hur du kommer påverkas av p-piller samt om du kommer att tappa sexlusten.

P-piller påverkar din menstruationscykel så att du inte har någon ägglossning. Har man ingen ägglossning så kan man inte bli gravid. P-piller påverkar även sekretet i livmoderhalsen så att det blir segare. Spermierna får det då svårare att ta sig fram samt att slemhinnan i livmodern blir tunn. Allt sammantaget gör att p-piller förutsatt att man tar sina p-piller korrekt, är ett säkert skydd mot graviditet. Biverkningar: Lätt, ofta övergående illamående, spända bröst, ibland ökad aptit, minskad sexlust förekommer. De flesta biverkningar brukar vara övergående efter 2 - 3 månader. En del kvinnor känner inte av några biverkningar alls.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar