Frågor och svar om samliv

13 May 2001, 00:00 175
Annat, 0 år
Question


Jag är 15 år och jag känner mig inte direkt manad att ha sex även om jag skulle vilja ha det. Jag vill känna hur det känns, om det känns som alla andra säger. Jag vet att "jag kommer att hinna med det" men jag kan inte hjälpa att jag "har lite bråttom". Gör det ondare om man är nervös? Jag VET att jag kommer vara jättenervös. Om jag och min blivande partner har gått så långt att vi inte har några kläder på oss kommer jag inte att backa ur även om jag är nervös. Är det fel? Jag vill ju innerst inne.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om vi tar och börjar med din fråga om det gör ondare ifall man är nervös, så skulle jag vilja säga att i allmänhet förstärks oftast upplevelsen av smärta när man blir nervös. Nervositet försätter våran kropp i en typ av beredskapstillstånd där vi i de flesta fall blir psykologiskt ”hypade” dvs våra sinnen som känsel, hörsel osv blir på helspänn om man jämför med hur vi är annars. Sedan skiljer det naturligtvis från person till person hur mycket hypad man blir. Och sen beror det också på vilken situation det är, som i ditt fall kommer det att handla om ditt känselsinne och inte din hörsel om du förstår vad jag menar.

Det här beredskapstillståndet som jag pratar om gör också att spänner sig rent kroppsligt, och för tjejens del kan det betyda att sekretavsöndringen minskar, det vill säga du blir inte så våt i slidan som du skulle ha blivit om du inte var nervös. Och det är ju faktiskt så att det kan göra ont på tjejen om hon inte har tillräckligt med sekret i slidan. Så mitt svar blir alltså att det antagligen kommer att kännas mer om du är nervös.

Dessutom passar nervositet väldigt illa ihop med sex, just därför att den sexuella upplevelsen psykologiskt bygger på att man bland annat kan slappna av och bara tänka på hur mycket man tycker om den som man har sex med, eller hur upphetsad man är, eller helt enkelt inte tänka alls utan bara njuta. Samtidigt ska du komma ihåg att sex är något man måste träna sig på, både att lära sig slappna av för att kunna njuta och för att lära sig hur både du och din partner fungerar med olika smekningar osv. Jag vill därför säga att de flesta (och speciellt tjejer) tycker att samlaget känns ganska ”dåligt” i början, för det tar tid att träna upp sig och upptäcka olika sidor hos både sig själv och partnern.

På din andra fråga om det är fel när du innerst inne vill, råder jag dig att ta ett snack med din partner om dina funderingar. Och då menar jag ett ordentligt ärligt snack… När ni sedan har snackat ska du känna efter hur det känns för dig, och DÅ bestämmer du dig för hur du ska göra. Ingen annan människa kan bättre än du själv känna efter vad som är bäst för dig att göra. Det är din kropp och ditt liv… Men du.., att ha sex med någon bara för att ni gått så långt att ni fått av er alla kläder, tycker jag inte låter speciellt vettigt. När man har sex är det JÄTTEVIKTIGT att man i alla lägen känner sig säker på att man kan stanna lite eller avbryta utan att känna sig tvingad (vare sig det kommer från dig själv eller din partner) att gå vidare och genomföra det till slutet..!!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar