Frågor och svar om samliv

20 May 2001, 00:00 175
Tjej, 0 år
Question


hej jag är 15 år och är i hop med en kille som är 20 jag undrar hur man vet om man är redo för sex? och om du har något förslag hur länge man ska vänta i ett förhållande innan man har sex.
vi har varit i hop i cirka 3 månader snart. jag vet inte när jag är redo efter som att jag nästan blivit vådtagen 1 gång och haft sextrakasserier. Min kille säger att han inte vill pressa mig när det gäller sex utan att han helldre vill vänta tills jag känner mig redo. Men frågan är att när är man redo i gentligen. jag vill liksom inte heller vänta tills vi gifter oss typ....

bye bye ... svara snart....

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I ditt fall råder jag dig att först försöka ta några ordentliga snack med någon du litar på (en kompis, din kille, någon i familjen eller någon annan) om hur du känt det efter att ha blivit utsatt för våldtäktsförsöket och sextrakasserierna. Och försök att komma åt dom jobbiga känslorna även om du antagligen kommer att känna dig deppig ett tag efter att du pratat om det. Såna där olyckliga erfarenheter kan faktiskt påverka dig ganska mycket när det gäller att ha sex med din kille oavsett hur schysst han är och hur mycket du än tycker om honom. Och det bästa sättet att psykologiskt komma vidare är inte att försöka glömma det hela, utan det bästa sättet är att ta den jobbiga vägen och snacka om det även om du sjunker i humöret. Det kan ta allt från några timmar till flera veckor efter att du har fixat att snacka om dom här jobbiga grejerna du råkat ut för. MEN!!!, följer du mitt råd kommer du att känna en lättnad med tiden och slipper sannolikt onödigt trassel med ditt framtida sexliv. Man kan ju tycka att det är lite orättvist att man ska behöva gå igenom ”skiten” en gång till.., men det finns tyvärr ingen annan väg enligt min erfarenhet.
När det sedan gäller din fråga om när man är redo att ha sex för första gången, blir mitt svar att det inte finns någon i hela världen som psykologiskt kan besvara den frågan åt dig (sedan finns det ju religion och andra typer av regler som kan styra sånt, men dom tar jag inte upp här i detta svar). Det är endast du som kan känna dig redo! Ingen annan kan känna sig redo åt dig, om du förstår vad jag menar.
Mitt råd till dig i den här frågan är att testa lite grand i taget, t ex ligga och smeka varandra med kläderna på, eller om ni redan har gjort det testa att bara ligga och smeka varandra med lite mindre kläder på osv. Ta liksom ett steg i taget och känn efter varje gång om det känns okay att ta ett litet steg till. Och snacka med din kille on hur det känns efter varje litet steg. Men då gäller det att du kan lita på din kille så han inte blir tjurig eller börjar tjata om att ni ska gå hela vägen. Så mitt råd blir alltså att du ska känna efter och absolut inte vara duktig och pressa dig själv genom att ”ställa upp” för att få det gjort…
Och du.., glöm inte preventivmedel… Det är lika bra att du lär dig att tänka på det från allra första början av ditt sexliv… Sedan får vi hoppas att din kille också har lärt sig att ta ansvar för den här biten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar