Frågor och svar om p-piller

22 May 2001, 00:00 187
Annat, 0 år
Question


Om jag äter ett akut p-piller, då borde det bli en "misslyckad befruknings-ägglossning". Jag har nämligen blivit nekad p-piller vid ungdomsmottagningen, och har valt att ha oskyddat samlag ändå. Jag har en omgång akut p-piller och tänkte att om jag äter dem nu, borde jag kunna ha oskyddat sex fram till att jag får mens efter pillret. Sedan kan jag börja på en kur vanliga p-piller. Dessutom har jag glömt exakt hur det var man skulle ta akut pillrena. Vid vilka tider och så..

Svar

Akut p-pillret är som namnet anger, en akut nödlösning. Inget piller således som man ska planera att använda långsiktigt. Akut p-pillret kan användas vid ett tillfälle per månad ( per mens-cykel ) men bör inte användas tätare då effekten inte är så bra. Använd gärna kondom, det är ett bra preventivmedel som även skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar