Frågor och svar om p-piller

1 Jun 2001, 00:00 165
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är en tjej på 17 år som är otroligt orolig..det handlar om p-piller! Jag har ätit p-piller nu i 9 månader, har inga anlag för blodpropp i släkten, röker inte..får inga biverkningar alls av p-piller och tycker det är ett jättebra skydd för mig och min pojkvän och dessutom blir det lindrigare vid mens och mindre mens..men den stora frågan till dej är om jag vågar fortsätta äta! Har läst mycket nu på sista tiden i tidningar och hört på tv om fall där ungdomar dött av blodpropp eller amputerat ben/arm pågrund utav p-piller...och i vissa fall har dessa ungdomar heller inga anlag för blodpropp...!! Mina p-piller heter Mercilon 28 och om dessa har jag hört att det är dom som är bland dom extra farligaste...vad ska jag göra? Är det farligt för mig att fortsätta? Vågar jag ta risken? Finns det några andra bättre och ofarligare p-piller? Minipiller? Elller finns det något annat typ av skydd som är bra för mig? Massssa kramar

Svar

När man äter p-piller så föreligger alltid en viss risk för blodpropp. Statistiken visar ca 1 - 2 personer/ 10.000. Sedan får man själv som kvinna väga för- och nackdelar med att använda p-piller. Givetvis är det viktigt att Barnmorskan/ Läkaren gått igenom din hälsobild som ev. sjukdomar, mediciner, blodpropp i familjen, blodtryck m.m. innan man börjar med p-piller. Om du känner oro inför den p-piller sort som du använder, så kan du givetvis byta p-piller sort, eller till mini-piller. Mini-piller innehåller inget östrogen och ger därför ej heller lika högt graviditetskydd som p-piller. En annan variant är Implanon ( ett implantat som sättes in i överarmen under lokalbedövning ). Tag kontakt med din ungdomsmottagning för mera information.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar