Frågor och svar om musik

25 Mar 2002, 23:12 195
Tjej, 0 år
Question


Vad och vart ska jag läsa om jag vill bli sångare?

Svar

Hej!

Vad för slags sångare tänker du bli? Pop-sångerska, schlager-sångerska, dansbands-sångerska, opera-sångerska, musical-artist? Egentligen kvittar det, för grunderna bör du skaffa dig i vilket fall. För det första måste man öva, öva, öva och åter öva...

På gymnasienivå är det Estetiska programmet med musik-inriktning som är det bästa alternativet. På grundskolenivå finns det skolor för elever som är duktiga i sång. Jag tänker på Adolf Fredriks skola i Stockholm, men då måste man bo i Stockholm för att kunna gå där. På eftergymnasial nivå finns det folkhögskolor och musikhögskolor. Om du vill bli operasångerska måste man gå musikhögskola, och för att komma in på en sådan måste man gått gymnasiet eller motsvarande och sedan söker man in och provar in. Med provar in menar jag att man får komma dit och provsjunga och att man sedan blir antagen efter det. Så görs det också på en del musikgymnasier - kolla med ditt närmaste musikgymnasie för att se hur de gör där.

Vill du bli pop-, schlager- eller dansbands-sångerska är det bästa att ta kontakt med den lokala musikföreningen för att få kontakt med de som sysslar med band av olika slag. Men även här gäller det att öva och åter öva.

Som du ser på mitt svar kan jag inte ge exakt besked på vart du ska studera, för det hänger mycket på var du bor och vad du vill satsa på för slags musik. Att jag tjatar om att öva är helt enkelt av den anledningen att rösten är ett instrument som består av bland annat muskler, och muskler måste tränas för att de ska hålla och klara av vissa saker. Jämför med en idrottsman/ idrottskvinna. All slags träning är bra, från att sjunga hemma i duschen till att vara med i kören på skolan eller i kyrkan till att sjunga på lokala festligheter. Du kan nog också hitta en sångpedagog i den lokala telefonkatalogen och be att få träna för henne/ honom. Det kostar pengar, men är man beredd att satsa så får det kosta. En sångpedagog har säkert kontakter i musikbranschen och kontakter är viktiga. Därför är det viktigt att du söker dig till föreningar och organisationer som håller på med musik och sång.

Lycka till och ta det försiktigt, rösten är ett viktigt instrument som man måste vårda väl.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar