Frågor och svar om självförtroende

23 Jun 2001, 00:00 214
Tjej, 0 år
Question


Hejsan. Jag är en tjej på 17 år som inte vet vad jag ska göra. Det är så att jag känner mig väldigt ensam. Har haft många kopmpisar förut, men nu har jag så dåligt självförtroende så jag kan inte konversiera med personer jag inte känner och inte heller så bta med gamla kompisar. Det är som en spärr, att jag inte kommer på ngt att säga. Ses därför som en väldigt tråkig person. Vad kan jag göra åt det här? Mitt självförtroende blir bara sämre och sämre och jag mår inte alls bra.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I ditt fall kommer jag att tänka på två saker som du kunde prova på. Det första är att välja ut någon du litar på och berätta om din situation för henne/honom. Och tänk så på att du ska berätta PRECIS hur det är för dig; dina tankar, rädslor, fantasier, osv. Detta löser inte ditt problem, men det kommer sannolikt att ge dig lindringm dvs en smått positiv känsla av att inte vara helt ensam. Men tänk på att du kommer att få ta i för att klara av det. Det kan säkert kännas helt fel och att det bara skulle bli värre, men försök ta dig förbi den känslan. Personen du väljer ut går inte under för att du berättar lite om hur du har det i ditt liv…

Den andra saken jag tänkte på var att du skulle sätta dig ned med papper och penna för att gå igenom saker som du skulle tycka det vore bra om du kom på när du står framför en gammal kompis eller någon annan. Skriv ned så många som du kan komma på. Sedan väljer du ut dom bästa, som alltså funkar skapligt för flera olika personer som du kan träffa på. Lägg sedan den här lilla listan någonstans där du blir påmind om den varje dag, så du går igenom den åtminstone en gång om dagen precis som en liten läxa. En liten variant är att ha en liten lapp i fickan som du tar upp innan du ska träffa någon.

Det här andra rådet fungerar på så vis att du får en chans att bryta den onda cirkel som du tydligen hamnat i. Du får säkert försöka många gånger innan det fungerar. Men bara du kan få det att fungera första gången blir det sedan lite lättare för varje gång. Och har du sedan kommit igång skapligt håller du långsamt men säkert på att ta dig ur din gamla onda cirkel som egentligen inte är något annat än en dålig vana som du av en eller annan orsak fastnat i. Psykologiskt sett är det tyvärr lätt hänt för oss människor att hamna i sådana här negativa cirklar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar