Frågor och svar om depression

23 Jun 2001, 00:00 128
Tjej, 0 år
Question


Hur vet man om man är deprimerad???

Jag har varit nedstämd i tre år och jag har försökt att ta självmord och sånt. Jag får ofta ont i huvudet och magen ofta och det är jobbigt när man får det i skolan. Då kan man inte koncentrera sig på nåt.

Jag mår jättedåligt... vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Lättaste sättet att få reda på om man är deprimerad är att gå till kuratorn, pykologen eller läkaren i antingen skolan eller på ungdomsmottagningen, och berätta hur man mår.

I ditt fall råder jag dig att ta kontakt med någon av dem jag räknade upp. Dessutom tycker jag att du ska välja ut någon annan som du litar skapligt på och berätta hur det står till med dig. Enligt min erfarenhet är man oftast i din situation lite av en ensamvarg när det gäller dom här problemen. Och då menar jag att man i ditt fall har lätt för att tänka så här:
* Det är ingen idé att snacka om det här, för det blir inte bättre av att snacka. Det krävs någonting mer än bara snack.
* Det är så mycket att det knappt går att berätta om ifall man skulle berätta allt från början till slut.
* Det finns nog inte någon som skulle orka lyssna på alla negativa grejer i mitt liv.
* Det finns nog kanske inte så mycket man kan göra för en sån som jag.

Dom här olika sakerna eller tankarna är förmodligen exakt vad du behöver hjälp med, för att komma vidare i ditt liv. Och väljer du att testa mina två råd, har du en god chans att ta dig ur det här negativa ”tänket” innan det sliter ned ditt psyke onödigt mycket. En av fördelarna med att köra på två håll samtidigt, är att du kan ta kontakt med personen du väljer ut lite grand när du själv vill och behöver det. För det kan du inte göra med kurator, psykolog eller läkare alls på samma sätt. Där kommer du sannolikt istället att få fasta tider då du kan komma för att prata osv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar