Frågor och svar om bröst

28 Jun 2001, 00:00 251
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 17 år... Jag har ett litet problem med mina bröstvårtor... Det är nämligen så att jag har ju nästan inga! Jag har ingen hårig vårta utan all det "röda" (som alltid är runt bröstvårtan) är som en utåtstående liten bula.
Jag vet inte vad jag ska göra, och jag skäms mycket när jag står i duschen. Försöker skymma dem med mina armar... min mamma eller syster har inte samma problem, utan deras bröstvårtor är vanliga...
Jag undrar ofta om jag kan amma om det ser ut så här... Barnet har ju inget att suga ifrån?

Svar

Den situation du beskriver är ett fullt normalt beteende. Vi ser alla mer eller mindre olika ut. En del kvinnor har liten bröstvårta, andra har en stor eller indragen. Vårtgården, det vill säga det mörka partiet runt bröstvårtan varierar både i färg och till storlek. Allt detta är normalt. Du kan säkert amma ditt barn så småningom när det blir aktuellt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar