Frågor och svar om Öron

29 Aug 2001, 00:00 201
Kille, 0 år
Question


Jag var ett så kallat öronbarn när jag var liten. Även numera (vid 16 år ålder) så råkar jag ibland ut för öroninflammationer. Ofta så känner jag aldrig av dom förutom om det bli tryck mot örat (ex när man sover mot kudden). Det som gör mig orolig är att jag hört att höga ljud (gevärsskott, musik) under öroninflammation kan ge bestående hörselskador trots användandet av hörselskydd, för att öronen skall vara känsligare då. Som skytt och musiker så känns det här inte bra. Min hörsel har försämrats, kan det bero på det?

Svar

Bara du använder adekvat skydd under skyttet och musikspelandet så är det inga bekymmer. Om du subjektivt upplever att hörseln har blivit sämre tycker jag du ska genomgå sk audiometri (hörselmätning) för att kartlägga hur din hörsel ser ut. Audiometri görs på en hörcentral/ ÖNH mottagning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar