Frågor och svar om glasögon

29 Aug 2001, 00:00 659
Annat, 0 år
Question


Jag var hos optikern häromdagen, och jag såg lite sämre på ena ögat (0,25) än vad jag gjorde för 2 år sen. Är det ovanligt ha ett synfel på ena ögat, tror du att jag kommer se sämre på andra ögat också senare? Min pappa hade glasögon när han var i min ålder, han har även någon slags ögonsjukdom. Går sådant i arv? Optikern sa att jag har ganska stora pupiller, är det något fel i det?

Svar

Hej,

Nej det är inte speciellt ovanligt att man har synfel på bara ena ögat. Det är faktiskt så att det är ganska ovanligt att man har precis samma syn på bägge ögonen. Vad som händer med din syn i framtiden är svårt att svara på. Synen förändras på oss ganska länge. Vad det gäller din fars ögonsjukdom måste jag veta vilken det är för att svara på om den är ärftlig eller ej, samt hur gammal din far är.

Det är inget fel i att ha stora pupiller, många tycker att det är vackert med stora pupiller och i antikens Grekland ville kvinnorna vara så vackra som möjligt så de använde sig av en drog för att förstora dem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar