Frågor och svar om onani

30 Sep 2001, 00:00 225
Tjej, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på 20 år och har alltid undrat en sak. Det är nämligen så att jag har kunnat komma med riktig orgasm sedan jag var ca 5-6 år. (Det är ju i f s nu på senare år jag har förstått att jag har fått orgasm, förr trodde ju jag att jag var knäpp.) Jag trycker på klitoris inte smeker eller ngt sådant utan bara håller hårt. Sedan efter ca 30 sek kommer jag och blir alldeles utmattad. Jag tycker mig själv ha haft en väldans tur för det är extremt skönt men nu är mina fråga; är det normalt? Har ni hört om detta förr?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

På din första fråga blir det självklara svaret att det inte är det minsta onormalt, sjukligt eller något annat negativt. Vad du beskriver är något fullt normalt, eftersom barn onanerar utan att riktigt förstå vad dom sysslar med. Däremot verkar det enligt min erfarenhet som många har en period mellan barndom och tonår då dom så att säga tar en paus av olika fysiologiska och psykologiska orsaker för att sedan börja utveckla sin vuxna sexualitet.
För att besvara din andra fråga har jag stött på något liknande ett par, tre gånger genom åren. Med något liknande menar jag att du verkar ha så lätt för att få orgasm, vilket precis som du säger bara är positivt och kanske till och med kan kallas för ”en väldans tur” som du skrev. Det går dock inte att säga att det bara är dessa två-tre av alla jag arbetat med, som har lika lätt för att få orgasm som du. Det kan mycket väl vara många fler, det vill säga om jag verkligen hade frågat alla jag arbetat med. Nu gör man ju inte det som psykolog och kurator, utan de två-tre gånger jag stött på det, har jag och mina patienter bara råkat komma in på det som ett led i behandlingen. Så frågan är ändå hur många det skulle ha blivit ifall jag hade försökt ta reda på hur vanligt det egentligen är. Sådana saker har vi ju egentligen forskningen till även om jag inte tror att man lägger alltför stora resurser på att finna svaret på frågan hur vanligt detta är. Så tills vidare får du nöja dig med mitt svar…..

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar