Frågor och svar om samliv

30 Sep 2001, 00:00 237
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har haft sex tre gånger, första gången var det väldigt trångt och likaså andra gången, men tredje gången gick det jätte lätt och det var inte alls trångt! Sen testade jag med en annan kille och han fick inte in den i mig, jag fattar inte varför, och nu har jag träffat en annan kille och han tror att jag har haft sex många gånger eftersom att jag har sagt det till honom. Jag är rädd att han inte kommer få in den i mig. Jag vet inte varför det inte gick, men jag tror inte att han hade fullt stånd. Snälla hjälp mig så fort som möjligt!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Här har jag tre saker jag vill ta upp med dig: För det första tycker jag att du ska fundera över att berätta som det är när du pratar om dina sexuella erfarenheter med någon som du kan tänka dig att ha sex med. Anledningen till att jag föreslår det, är att jag i mitt arbete så jättemånga gånger stött på vuxna som inte klarar av att prata ärligt med sin partner kring sex och JUST DÄRFÖR fått problem med både sex och hela relationen. Det bästa sättet att undvika sådant är att börja så tidigt som möjligt för man måste träna sig i att prata om sex. Dessutom är det ärligt att prata sex med sin sängkamrat, och det absolut bästa sättet att få ett riktigt bra sexliv!
För det andra och tredje handlar det om att både du och den du ska ha sex med är ordentligt upphetsade. Många gånger kan man tro att allt är grönt bara för att man VILL ha sex med den andra personen. Men det räcker inte alltid för att du dels ska bli tillräckligt blöt och att han ska bli tillräckligt hård, och förmodligen har du rätt i att det var därför det blev problem sista gången för dig och din partner. Det är här snacket och experimenterandet kommer in, men som jag sa först måste man våga vara ärlig då…
Att ha sex är inte bara som att trycka på en knapp. Nej, det finns så mycket mer. Och av allt det här tänkte jag ta upp två saker som är precis lika viktiga som att man VILL ha sex. Kärleken, förälskelsen, myset, tändningen, den där känslan att verkligen vilja vara nära den andra eller vad vi ska kalla det, är lika viktig för sex som viljan. Och så teknik…(vilken man faktiskt måste träna upp).
Alla dessa faktorer anser jag vara viktiga att tänka på, speciellt i början, men egentligen under hela vårt sexliv. De bästa förutsättningarna för att ha bra och mysig sex är när alla tre (viljan, känslan och tekniken) är med. Fattas någon av dom, är det direkt lättare att det går fel på något sätt. Och som jag redan har sagt två gånger är tricket att snacka ärligt om sex med sin partner…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar