Frågor och svar om utseende

9 Oct 2001, 00:00 225
Annat, 0 år
Question


Hej!! Jag är en tjej på 17 som är så OÄNDLIGT trött på att få massa oönskad uppmärksamhet för mina stora bröst. Jag har inte komplex eller problem med att visa mig för eventuell pojkvän.. Men jag är verkligen trött på att var enda kille som jag möter stirrar på dem...Och jag får dessutom ont i ryggen ibland. Jag är smal (172 cm, 58-59kg) och har D-kupa. Träning det hjälper inte... (Tränar regelbundet) Vill bara kunna gå på stan utan att varenda kille stannar och stirrar på min bröst. Kallades "Pamela" och "silikontjej" och allt möjligt på högstadiet. (har haft stora bröst sen 8-an) Pratar med mina vänner om det här och de förstår... Men vore tacksam för lite info om ev. förminskning, eller några andra alt...jag vill ju inte behöva klä mig säckigt bara för att kunna gå ut på stan..... Kramar /Sara

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du utsätts alltså för två olika typer av slitage på grund av dina stora bröst. Ett mentalt slitage när killarna stirrar ner dig, och ett fysisk slitage när ryggen smärtar. För enkelhetens skull börjar jag med det fysiska slitaget, vilket jag tycker att du ska behandla som vilken vanlig smärtproblematik som helst, t ex ont i knät. Du kan försöka stärka muskulaturen i mag- och ryggregionen för att hjälpa kroppen att orka bära upp din byst genom olika former av styrketräning på exempelvis ett gym. Man skulle också kunna konsultera en sjukgymnast för att göra en ordentlig undersökning om det kanske finns något i din hållning som skulle kunna tränas upp på samma sätt som muskler (dessutom kan man träna upp musklerna hos vissa sjukgymnaster precis som på ett gym). En annan idé är att operera sina bröst i förminskande syfte, men det tycker jag du ska försöka i sista hand. Vad jag däremot INTE tycker att du ska göra är att använda smärtstillande medel för din ryggsmärta.!!! Låt bli dom.
Skulle det vara så att värken i ryggen blir värre och träningen av muskulaturen inte hjälper tillräckligt så kontakta en läkare på din vårdcentral för att diskutera en eventuell bröstförminskning.

När det gäller det mentala slitaget är det beklagligt i ditt fall, att killar är så otroligt intresserade av stora bröst. Det finns tjejer som uppenbarligen tycker att det är positivt med stora bröst och därför lägger dyra pengar på att få såna bröst som du har. Jag vet inte om du fått höra dom säga att dom tycker det är positivt att killar är så intresserade av stora bröst, och att du borde vara tacksam som fått så stora bröst naturligt. Om det är så att fått höra liknande så vill jag bara säga, att det är en sak att välja att ha stora bröst och kanske SÖKA killarnas uppmärksamhet, och en annan sak att inte ha något val som du i din situation och bli UTSATT för killarnas stirrande. Och ingen skall behöva bli utsatt för det som du beskriver så jag förstår att du blir både trött och ledsen.
Nu är det ju så att hur illa jag än tycker om det, och hur många råd jag än ger dig så kan vi inte göra mycket åt killarnas intresse. Dom själva måste komma på hur fel de beter sig. Det är klart att du kan skälla på varenda en som stirrar och har du lust med det så är det inget fel, men det kan bli tröttande i längden. Så vad kan du göra då?
Ja, eftersom man aldrig kan ändra på andra människor mer än marginellt, så återstår bara du själv. Och då menar jag din attityd till deras stora intresse. Du är som jag förstår det av ditt brev en tjej som är trött på att vara ”tjejen med brösten” istället för Sara.
Det är ofta så i livet att andra människor kategoriserar in en i olika fack och helt missar den person som man både är och vill vara. Det är alltid jobbigt att handskas med människors syn på en själv, och anledningen till varför det är det, är att man sällan kan göra något åt det hela. Man får bara acceptera andra människors begränsning att se bakom utseende, status, eller vad det nu kan vara som andra människor går på. I ditt fall är det förmodligen extra jobbigt eftersom det är just brösten som killarna ser i första hand, vilket blir kränkande då det är mer privat och har en sexuell anspelning. Likaså fullt, är det viktigt att du inte låter dem vinna med sitt stirrande, dvs de skall inte få dig att känna dig som ett sexobjekt, utan du är fortfarande Sara, även om de inte har förmågan att se längre än hormonerna räcker om jag får uttrycka mig så.
För att du skall kunna göra dig fri från deras påträngande stirrande så undrar jag om du inte borde behandla det hela som vilket litet problem som helst?!
Typ: Okay, jag har intressanta bröst för killar.., än sen då…?
Om det är lugnt för dig att ha stora bröst så är ju inte det ditt problem om de har problem med att sluta stirra, det är ju mer en typ av brist hos alla killarna som stirrar. Att dom uppenbarligen saknar någon storbystad partner att ligga och kela med är ju deras problem. Inte ska väl du behöva gå runt och bry dig om deras problem. Du har säkert bättre saker för dig… Vad jag alltså pratar om här är din attityd, och den kan man förändra på en väldig massa olika sätt just genom att fundera ut för dig själv nya sätt att se på saken. Det är inte lätt, men det går.! Och har man sedan vänner som kan hjälpa till med idéer är det bara bra, men den svåra biten är att du verkligen ”köper” den nya attityden när killarna väl står där och stirrar igen… Men som jag sa, det funkar med lite hårt arbete…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar