Frågor och svar om färga

31 Oct 2001, 00:00 782
Annat, 0 år
Question


Hej! Min kompis har nyligen skaffat linser och nu har hon börjat färga dom med karamellfärg. Jag tycker det ser skit coolt ut och jag har själv funderat på att börja göra det. Är det farligt?

Svar

Man ska absolut aldrig någonsin färga sina linser själv!!! Karamellfärg är till för att färgsätta sötsaker eller bakverk, absolut inte kontaktlinser. Man skall överhuvudtaget ha så lite kemikalier i ögonen som möjligt. Man vet inte hur slemhinnorna och hornhinnan kan skadas av kontakten med färgen, och man kan även få ganska kraftiga allergiska reaktioner av färgerna. Dessutom finns risken att man förändrar linsens passform och egenskaper.

Om man vill ha färgade linser måste de färgas av någon som av Socialstyrelsen är registrerad för och har behörighet till att jobba med anpassning av medicinska produkter, och det är inte så jättemånga som är det. Det bästa är ju naturligtvis att man köper linserna färdig färgade direkt av Kontaktlinsoptikern.

Tala med din coola kompis och be henne/ honom omedelbart sluta färga linserna!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar