Frågor och svar om ögon

31 Oct 2001, 00:00 341
Annat, 0 år
Question


Ibland blir mina ögon alldeles torra. Speciellt när jag sitter framför datorn eller TVn. Jag har astigmatism, kan det ha något med saken att göra? Ögonen blir liksom torra och t.ex. om jag himlar med ögonen så skaver det lite. Är detta normalt eller är det något fel??

Svar

Det du beskriver är ett ganska vanligt problem. Det är nämligen så att när vi är koncentrerade på något, tex datorspel, videofilm eller tavlan under en lektion så blinkar vi mer sällan än annars. Varför vi blinkar mindre är troligtvis för att vi är rädda för att missa något viktigt, men det är ganska osannolikt eftersom en blinkning bara tar någon millisekund.

I normala fall blinkar vi ca 10-15 ggr per minut och varje gång sköljs hornhinnan av tårvätskan i ögat. Tårvätskan har till uppgift att dels väta hornhinnan men även att hålla den ren och förse den med syre och andra näringsämnen. Om man inte blinkar så kommer hornhinnan att torka och då blir det dels suddigt och precis som du beskriver kan det skava och svida litegrand. Det beror på att ögonlocken som vi blinkar med i normala fall glider över tårvätskan på hornhinnan, nästan som om den vattenplanar. Men när hornhinnan har torkat till lite grand så kommer ögonlocket att glida direkt på hornhinnan och det känns inte alltid så bra.

Så det är alltså inget fel på dina ögon, utan du behöver bara blinka lite oftare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar