Frågor och svar om astigmatism/brytningsfel

31 Oct 2001, 00:00 300
Annat, 0 år
Question


Kan man bli blind om man inte korrigerar astigmatism? Jag ett väldigt allvarlig synfel, jag ser inte alls bra och läkaren sa att operation kanske går. Men vad händer då, kan den gå fel?

Svar

Det är lite svårt att svara på din fråga enkelt. Man kan inte bli blind om man struntar i att korrigera ett synfel. Men om astigmatismen beror på en sjuklig förändring som till exempel Keratokonus så bör man ju naturligtvis korrigera den för att få en dräglig tillvaro. Det görs i sådana fall oftast med hjälp av kontaktlinser. Din läkare har pratat med dig om operation, vad för operation undrar jag då? Laser operation eller hornhinnetransplantation?

Jag måste nog få veta lite mer för att kunna ge dig ett bra svar. Hör gärna av dig igen!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar